Θάλασσα Λάπτεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 75°25′04″N 125°44′25″E / 75.41778°N 125.74028°E / 75.41778; 125.74028

Χάρτης με την θέση της Θάλασσας Λάπτεφ

Η Θάλασσα Λάπτεφ (ρώσικα: мо́ре Ла́птевых) μία θάλασσα στον Αρκτικό ωκεανό. Βρίσκεται μεταξύ της ανατολικής ακτής της Σιβηρίας, της Χερσονήσου Ταϋμύρ, της Σεβέρναγια Ζέμλια και των Νέων Σιβηριανών Νήσων. Το βόρειο όριο της περνά από το Αρκτικό Ακρωτήριο στο σημείο με συντεταγμένες 79°Β και 139°Α και σταματάει στο Ακρωτήριο Ανίσι. Στα δυτικά της βρίσκεται η Θάλασσα Κάρα και στα ανατολικά της η Ανατολική Σιβηριανή Θάλασσα. Η έκτασή της είναι περίπου 672.000 τ.χλμ.. Είναι πλεύσιμη μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Η Θάλασσα Λάπτεφ ονομάστηκε προς τιμήν των Ρώσων εξερευνητών Ντμίτρι Λάπτεφ και Χαρίτων Λάπτεφ. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Θάλασσα Νόρντεσκγιολντ (ρώσικα: мо́ре Норденшельда) προς τιμήν του εξερευνητή Άντολφ Έρικ Νόρντενσκιολντ (Adolf Erik Nordenskiöld).[1]

Ο μεγαλύτερος ποταμός που εκβάλει στην Θάλασσα Λάπτεφ είναι ο Λένας που σχηματίζει και μεγάλο δέλτα. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι ο Χατάνγκα, ο Άναμπαρ, ο Ολένιοκ, ο Ομολόυ και ο Γιάνα.

Οι κύριοι κόλποι της Θάλασσας Λάπτεφ είναι ο Κόλπος Χατάνγκα, ο Κόλπος Ολένιοκ, ο Κόλπος Μπουόρ Χαγιά και ο Κόλπος Γιάνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1712 ο Γιακόβ Περμιάκοβ και ο Μερκούρι Βάγκιν εξερεύνησαν μέρος της ανατολικής πλευράς της Θάλασσας Λάπτεφ και ανακάλυψαν το νησί Μπολσόι Λιαχόβσκι. Δυστυχώς ο Περμιάκοβ και ο Βαγκίν σκοτώθηκαν κατά την επιστροφή τους από μέλη της αποστολής που στασίασαν.

Το 1735 ο Ρώσος εξερευνητής της Σιβηρίας, Βασίλι Προντσίστσεβ έπλευσε από το Γιακούτσκ μέσω του ποταμού Λένα με το μονοκάταρτο Γιακούτσκ. Εξερεύνησε την ανατολική ακτή του δέλτα του Λένα και ξεχειμώνιασε στις εκβολές του ποταμού Ολένιοκ. Δυστυχώς πολλά μέλη του πληρώματος αρρώστησαν και πέθαναν κυρίως λόγω σκορβούτου. Παρά τις δυσκολίες το 1736 έφτασε στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Ταϋμύρ και συνέχισε βόρεια χαρτογραφώντας την ακτογραμμή. Και ο Προντσίστσεβ και η γυναίκα του, Μαρία (γνωστή και ως Τατιάνα Φεοντόροβνα) έπαθαν σκορβούτο και πέθαναν στην επιστροφή.

Κατά την δεύτερη αποστολή της Καμτσάτκας (1739-1742), ο Ρώσος Αρκτικός Εξερευνητής και αντιναύαρχος Ντμίτρι Λάπτεφ περιέγραψε την ακτογραμμή από τις εκβολές του ποταμού Λένα κατά μήκος των κόλπων Μπουόρ Χάγια και Γιάνα μέχρι τον πορθμό Λάπτεφ, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του. Σαν μέρος τις ίδιας αποστολής ο ξάδελφος του Λάπτεφ, Χαρίτων Λάπτεφ ηγήθηκε ομάδας που χαρτογράφησε την ακτογραμμή της χερσονήσου Ταϋμύρ ξεκινώντας από τις εκβολές του ποταμού Χατάνγκα.

Κατά το 1892-1894 και ξανά μεταξύ 1900-1902, ο Βαρώνος Έντουρντ Φον Τολλ εξερεύνησε την Θάλασσα Λάπτεφ σε δύο ξεχωριστές αποστολές. Ο Τολλ εκπόνησε γεωγραφικές και γεωλογικές αποτυπώσεις της περιοχής για την Ρωσική Αυτοκρατορική Ακαδημία των Επιστημών. Κατά την τελευταία του αποστολή ο Τολλ εξαφανίστηκε στα Νέα Σιβηριανά Νησιά υπό μυστήριες συνθήκες.

Κατά την διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος η παράκτιες περιοχές της Θάλασσας Λάπτεφ παρουσίασαν περιορισμένη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης τους, εξαιτίας των πρώτων παγοθραυστικών νηοπομπών που διάνοιξαν το Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα, και της δημιουργίας της Διεύθυνσης Βορείου Θαλάσσιου Περάσματος. Το Τίκσι απέκτησε ενεργό αεροδρόμιο και το Νόρντβικ χαρακτηρίστηκε «αναπτυσσόμενη πόλη» [2] που όμως παρ'όλα αυτά το λιμάνι του έκλεισε το 1956.

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στην δεκαετία του 90 η εμπορική ναυσιπλοΐα στον Αρκτικό Ωκεανό παρήκμασε. Η ναυσιπλοΐα περιορίστηκε από το Μουρμάνσκ μέχρι την Ντούντινκα στην δύση και από το Βλαδιβοστόκ ως το Πεβέκ στην ανατολή. Τα λιμάνια μεταξύ Ντούντικας και Πέβεκ δεν έχουν πλέον δρομολόγια, ενώ το Λαγκάσκινο εγκαταλείφθηκε και είναι πλέον έρημη πόλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Colliers
  2. Γουίλιαμ Μπαρ, The First Soviet Convoy to the Mouth of the Lena

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Laptev Sea (έκδοση 267851528) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).