Archivo (γραμματοσειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Archivo
ΚατηγορίαΧωρίς ακρεμόνες
ταξινόμησηModern Lineal Grotesque
δημιουργός/δημιουργοίHéctor Gatti
Omnibus Type
FoundryOmnibus Type
ημέρα που κυκλοφόρησε2012
ΆδειαSIL Open Font License 1.1
παραλλαγέςArchivo Narrow
Archivo Black
Sample

Η Archivo είναι γραμματοσειρά χωρίς ακρεμόνες που σχεδιάστηκε από τον Héctor Gatti και κυκλοφόρησε το 2012.[1] Είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εταιρείας ανάπτυξης γραμματοσειρών Omnibus Type. Το 2016, έλαβε βραβείο στον διαγωνισμό σχεδιασμού γραμματοσειρών Tipos Latinos [2] στην Λατινική Αμερική. Η γραμματοσειρά διατίθεται σε δυο κύριες παραλλαγές, την Archivo Narrow και την Archivo Black.

Η Archivo Narrow είναι μια πιο συμπυκνωμένη έκδοση του πρωτότυπου έργου, κατάλληλη για χρήση σε χώρους με πυκνά περιθώρια, όπως κεφαλίδες και τίτλους. Η Archivo Black είναι πιο παχυλή και έχει έντονη εμφάνιση. Η οικογένεια γραμματοσειρών Archivo διαθέτει ένα κλασσικό στυλ που παραπέμπει σε γραμματοσειρές του 19ου αιώνα. Το 2021, το λογισμικό της αναβαθμίστηκε και η Archivo κυκλοφόρησε επίσης ως variable (μεταβλητή) γραμματοσειρά,[3] επιτρέποντας την αυξομείωση της σε πάχος και πλάτος.

Η γραμματοσειρά Archivo διατίθεται σε διάφορες μορφές αρχείων, διαθέτει 641 γλύφους και υποστηρίζει γραφή σε πάνω από 200 γλώσσες.[4] Αυτό την καθιστά κατάλληλη για χρήση τόσο σε έντυπα (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κ.α.) όσο και ιστοσελίδες. Επιπλέον, είναι μια γραμματοσειρά ανοιχτού κώδικα, [5] κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να την χρησιμοποιούν χωρίς χρηματικό αντίτιμο ή την ανάγκη αναφοράς του δημιουργού. Η Archivo και οι παραλλαγές της είναι διαθέσιμες για λήψη από το GitHub, [6] την ιστοσελίδα Google Fonts, [7] και άλλες πηγές στο διαδίκτυο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Archivo in use». Fonts in Use (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. contenidos), Guido Ferreyra (código), Sergio Rodriguez (diseño y. «Tipos Latinos · Resultados». www.tiposlatinos.com (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Variable Fonts». Google Fonts (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Free and Open Source Fonts Selected by Filippos Fragkogiannis». People of Print (στα Αγγλικά). Ηνωμένο Βασίλειο. 28 Σεπτεμβρίου 2023 [2023]. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. With support for over 200 world languages, Archivo became a variable font in 2021, offering a wide range of styles from Thin to Black and from ExtraCondensed to Expanded through its weight and width axes. 
  5. «20 Best Google Web Fonts». www.awwwards.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. Omnibus-Type (2023-09-07), Archivo family, https://github.com/Omnibus-Type/Archivo, ανακτήθηκε στις 2023-09-25 
  7. «Archivo». Google Fonts (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.