Ajax (προϊόν καθαρισμού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ajax
Τύποςκαθαριστικό
ΔιαθεσιμότηταΝαι

Το Ajax (προφέρεται: Άγιαξ), προηγουμένως γνωστό στην Ελλάδα ως Azax (προφέρεται: Άζαξ), είναι μάρκα οικιακών προϊόντων καθαρισμού και απορρυπαντικών από την Colgate-Palmolive. Η μάρκα διαθέτει επίσης άδεια από την Colgate-Palmolive στην Phoenix Brands LLC για απορρυπαντικά ρούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Colgate-Palmolive εισήγαγε το Ajax Σκόνη Καθαρισμού το 1947 ως μία από τις πρώτες μεγάλες μάρκες της εταιρείας.[2] Τα συστατικά του περιλαμβάνουν δωδεκυλοβενζολοσουλφονικό νάτριο, ανθρακικό νάτριο και χαλαζία.[3]

Η μάρκα Ajax επεκτάθηκε σε μία σειρά οικιακών προϊόντων καθαρισμού και απορρυπαντικών που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το Ajax All-Purpose Cleaner με αμμωνία, που κυκλοφόρησε το 1962, ήταν ο πρώτος μεγάλος ανταγωνιστής του Mr. Clean της Procter and Gamble (ντεμπούτο 1958). Η επιτυχία της Ajax ως ο λεγόμενος «Λευκός Ανεμοστρόβιλος», ανάγκασε την Procter and Gamble να παρουσιάσει το δικό της αμμωνιωμένο καθαριστικό, το Top Job, το 1963. Άλλα προϊόντα Ajax περιλαμβάνουν τα: Ajax Bucket of Power, ένα αμμωνιωμένο καθαριστικό δαπέδου (1963), Ajax Απορρυπαντικό Πλυντηρίου (1964) και Ajax Καθαριστικό Παραθύρων με αμμωνία (1965). Η τελευταία επιτυχημένη επέκταση γραμμής της Ajax στη Βόρεια Αμερική, το Ajax για τα Πιάτα (τώρα γνωστό ως Ajax Υγρό Πιάτων) έκανε το ντεμπούτο του το 1971.

Επί του παρόντος, το Ajax Καθαριστικό σε Σκόνη και το Ajax Υγρό Πιάτων είναι τα μόνα δύο προϊόντα της Ajax που πωλούνται από την Colgate στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2005, η Colgate χορήγησε άδεια στα αμερικανικά και καναδικά δικαιώματα για την επωνυμία Ajax για προϊόντα απορρυπαντικών πλυντηρίου.

Διαφήμιση και λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Ajax κυκλοφόρησε το 1947, η διαφήμιση του προϊόντος παρήχθη από τον Σέιμους Καλχέιν. Το σύνθημα για το αρχικό Ajax Καθαριστικό σε Σκόνη ήταν «Ισχυρότερο από τη βρωμιά!», μια αναφορά στον μυώδη ήρωα Αίαντα της ελληνικής μυθολογίας. Ορισμένα προϊόντα πλυντηρίου πιάτων Ajax προβάλουν πλέον το σήμα κατατεθέν «Ισχυρότερο από το λίπος!»[4]. Ένα άλλο πρώιμο σύνθημα ήταν «Ajax ... το αφρώδες καθαριστικό!».

Το αρχικό σύνθημα χρησιμοποιήθηκε επίσης για το Ajax Απορρυπαντικό Πλυντηρίου για την εισαγωγή του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, διαφημισμένο με έναν οπλισμένο ιππότη να ιππεύει ένα λευκό άλογο. Στο τέλος του τραγουδιού των Doors, «Touch Me», ο Τζιμ Μόριοσν λέει το σύνθημα «Δυνατότερο από τη Βρωμιά». Ένα ευρέως διαδεδομένο διαφημιστικό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έλεγε: «Οπλισμένος ... με AJAX!».

Ο Αμερικανός ηθοποιός Γιουτζίν Ρος κέρδισε οικιακή φήμη ως άντρας AJAX, «Squeaky Clean», σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις της δεκαετίας του 1970.[5] Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηθοποιός Αν Λάνκαστερ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις με το σύνθημα, «Καθαρίζει σαν λευκός ανεμοστρόβιλος». Η Colgate διέκοψε τη διαφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μάρκα τον Ιανουάριο του 1996.[6]

Στις Φιλιππίνες, η βετεράνος ηθοποιός Λόρλι Βιγιανουέβα εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, με το χαρακτήρα της ως «Maxima Labandera» τη δεκαετία του 1970. Η αείμνηστη ηθοποιός Νίντα Μπλάνκα εμφανίστηκε σε διαφημίσεις απορρυπαντικών Ajax από το 1988 έως το 1992. Ο συχνός συνεργάτης της Μπλάνκα, Dolphy, ήταν ο τελικός πρεσβευτής μάρκας απορρυπαντικού Ajax από το 1994 μέχρι τη διακοπή του προϊόντος το 2000.

Στην Αυστραλία, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις του Ajax Spray n' Wipe εμφανίστηκαν γύρω στο 1988 έως το 2010, όλες με την ίδια μουσική, με βάση το τραγούδι του Ίαν Ντιούρι «Billericay Dickie». Οι διαφημίσεις περιελάμβαναν την ηθοποιό σαπουνόπερας Πόλα Ντάνκαν και τα μέλη της οικογένειας της.[7]

Η ταινία του 1978 Up In Smoke περιέχει μία αξέχαστη σκηνή όπου μία γυναίκα σνιφάρει το Ajax, αφού το πέρασε κατά λάθος για κοκαΐνη (είχε χυθεί ακούσια σε έναν καθρέφτη από τον χαρακτήρα που έπαιξε ο Τόμι Τσονγκ), υποφέροντας για ώρες ως αποτέλεσμα αυτού.

Περιλαμβάνεται στο τραγούδι της Κάρι Άντεργουντ, «Dirty Laundry».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Colgate-Palmolive Sells Detergents to Phoenix Brands». PROMO Magazine. 13 Ιουλίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2019. 
  2. The History of Soaps and Detergents Αρχειοθετήθηκε 2012-07-14 at Archive.is, About.com
  3. Product Name: Ajax Scouring Cleanser. Household Products Database. U.S. Department of Health and Human Services.
  4. «AJAX® - Dish liquid». Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016. 
  5. Μίρνα Όλιβερ (2004-08-02). «Obituaries; Eugene Roche, 75; Character Actor in Films, Television». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2004/aug/02/local/me-roche2. 
  6. Axe looms over AJAX as Colgate ditches support, Marketing Week, 19 Ιανουαρίου 1996. Retrieved 2011-04-27
  7. «Ajax jingle to return with Paula Duncan reprising character of frantic housewife». Mumbrella. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σελίδα προϊόντων Ajax στον ιστότοπο καταναλωτών της Colgate.