Abuse (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Abuse (βιντεοπαιχνίδι)
ΔημιουργόςCrack dot Com
ΕκδότηςCrack dot Com Exakt Entertainment (iOS)
ΠαραγωγόςDave Taylor
ΠρογραμματιστήςJonathan Clark
ΚαλλιτέχνηςMurray McMillan Duong Nguyen
ΣυγγραφέαςBobby Prince
ΠλατφόρμαAcorn Archimedes, DOS, Commodore Amiga, Android, macOS, iOS, Linux, Microsoft Windows[1] και Classic Mac OS
Ημ/νία κυκλοφορίαςDOS

NA: 29 Φεβρουαρίου 1996 EΥ: 1996 Mac OS NA:1997 Amiga EΥ: 1998 iOS 2009 Linux

2011
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Abuse είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που αναπτύχθηκε από την Crack dot Com και δημοσιεύτηκε από την Electronic Arts στη Βόρεια Αμερική και την Origin Systems στην Ευρώπη. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 29 Φεβρουαρίου του 1996 για MS-DOS. Μια έκδοση Mac OS του παιχνιδιού δημοσιεύτηκε από την Bungie και κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου του 1997. Ο πηγαίος κώδικας του παιχνιδιού, μαζί με μέρος του περιεχομένου shareware, είναι στον δημόσιο τομέα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έχει μεταφερθεί στο Linux, αλλά και σε πολλές άλλες πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών και όχι μόνο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικ μάχεται με τέρατα που πετάνε

Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, Nick Vrenna, έχει φυλακιστεί άδικα σε μια φυλακή όπου το προσωπικό κάνει ανήθικα ιατρικά πειράματα στους κρατούμενους του. Μια επανάσταση στη φυλακή ξαφνικά ξεσπάει, ενώ ένα άλλο ιατρικό πείραμα πηγαίνει φρικτά στραβά. Οι κρατούμενοι μέσα στη φυλακή -εκτός από τον Νικ, ο οποίος φαίνεται να έχει ανοσία για κάποιον λόγο- έχουν μολυνθεί με μια ουσία που ονομάζεται Abuse που τους μεταμορφώνει σε τέρατα. Με την παροχή νερού να κινδυνεύει να μολυνθεί, ο Νικ οπλίζεται και παλεύει μέσα από την φυλακή για να αποτρέψει την μετάδοση της επιδημίας και στη συνέχεια δραπετεύει από το συγκρότημα της φυλακής που ήταν κρατούμενος.[2]

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση του Nick, ενώ το ποντίκι χρησιμοποιείται για τη στόχευση στο πεδίο μάχης. Το παιχνίδι αποτελείται από την καταπολέμηση διαφόρων εχθρών (κυρίως τις διάφορες μορφές μεταλλαγμένων, που προτιμούν να επιτίθενται σε τεράστιες ομάδες) και την επίλυση απλών γρίφων, που συνήθως περιλαμβάνουν διακόπτες και μοχλούς.

Το παιχνίδι υποστηρίζεται και σε διαδικτυακή έκδοση, μέσω της πλατφόρμας IPX/SPX .[3]

Ενεργή ζώνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να βελτιωθεί η απόδοση της μηχανής γραφικών του Abuse, ο κώδικας επιτρέπει μόνο σε αντικείμενα εντός μιας ορισμένης ακτίνας από το ορατό παράθυρο του παιχνιδιού να είναι ενεργά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι οι εχθροί και οι μηχανικές συσκευές που βρίσκονται πάντα σε λειτουργία εκτός της ακτίνας δεν μπορούν να επιτεθούν στον παίκτη, ούτε τα βλήματα που εκτοξεύονται από όπλα που φαινομενικά θα συνεχίσουν το ταξίδι τους πολύ πέρα από την άκρη της οθόνης. Αυτή η τεχνική ήταν σχετικά πρωτοποριακή για την εποχή που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Abuse είχε μια πολύ διαφορετική ιστορία που βγήκε από την παραγωγή. Η ενημέρωση για αυτό αντικατέστησε την αρχική εισαγωγή με την τρέχουσα πλοκή του παιχνιδιού αυτού. Το πρωτότυπο αφορούσε μια εισβολή ενός εξωγήινου είδους που ονομάζεται «μυρμήγκια». [4] Ο παίκτης ήταν ένας πράκτορας ειδικών επιχειρήσεων, που εστάλη στην «κυψέλη» τους για να καταστρέψει κρυφά τους εξωγήινους κλείνοντας το σύστημα ψύξης τους. Αυτή η ιστορία αναφέρθηκε σε ένα κρυφό τμήμα προς το τέλος του επιπέδου 14, όπου μπορεί να βρεθεί μια μεγάλη περιοχή, γεμάτη βυσσινί πλακάκια. [5]

Ο Νικ χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Abuse κυκλοφόρησε αρχικά στις 29 Φεβρουαρίου 1996 για DOS και Linux, ως ημιτελής έκδοση shareware από την Electronic Arts στη Βόρεια Αμερική και την Origin Systems στην Ευρώπη. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε στο Mac OS από τον Oliver Yu της Crack dot Com και δημοσιεύτηκε από την Bungie στις 5 Μαρτίου 1997. Ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό για Mac, με τα γραφικά να έχουν εν μέρει ανανεωθεί για να λειτουργούν καλύτερα σε ανάλυση 640x480 pixel.

Έκδοση πηγαίου κώδικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, το Crack dot Com αποφάσισε να δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα του παιχνιδιού. [6] Επίσης, τα δεδομένα παιχνιδιού της κυκλοφορίας του shareware (εξαιρουμένων των ηχητικών εφέ) παραδόθηκαν στο δημόσιο τομέα, δηλαδή public domain.

Αναβαθμίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την έκδοση πηγής, η κοινότητα του παιχνιδιού εργάστηκε αρχικά σε εργασίες συντήρησης, π.χ. κάνοντας το παιχνίδι να λειτουργήσει μέσω TCP/IP . [7] Το 2001 το παιχνίδι προσαρμόστηκε στα πολυμέσα SDL, [8] με άλλες τεχνικές βελτιώσεις όπως περισσότερο από το βάθος χρώματος των 8 bit στο οποίο περιοριζόταν η αρχική έκδοση.

Η έκδοση SDL επέτρεψε την εύκολη μεταφορά σε σύγχρονες πλατφόρμες, για παράδειγμα Microsoft Windows, Linux / X11 και επίσης η έκδοση Mac έχει ενημερωθεί για να τρέχει σε OS X . Με τα χρόνια, το παιχνίδι έγινε διαθέσιμο για πολλές περισσότερες πλατφόρμες, για παράδειγμα BeOS, [9] Nintendo Wii μέσω Wii homebrew, [10] OpenBSD, [11] και το 2009 AmigaOS 4 . [12] Το παιχνίδι έχει επίσης μεταφερθεί σε φορητές συσκευές, σε iPhone / iPod Touch με το όνομα Abuse Classic.

Μέχρι το 2011 το παιχνίδι διατηρούσε ο Sam Hocevar στην ιστοσελίδα του. [13] Το 2014 το παιχνίδι μεταφέρθηκε σε SDL2 και μεταφέρθηκε σε ένα αποθετήριο GitHub . [14]

Το 2016, στα 20ά γενέθλια του παιχνιδιού, ένας προγραμματιστής της κοινότητας κυκλοφόρησε μια "20η επέτειο του παιχνιδιού " βάσει των προηγούμενων εκδόσεων[15] [16] που επέτρεπε προσαρμοσμένες αναλύσεις, απόδοση OpenGL και υποστήριξη Xbox 360, καθώς επιδιορθώθηκε και η μουσική.

Αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο επίπεδο του παιχνιδιού

Αναθεωρώντας το πρωτότυπο του DOS, ένας κριτικός της Next Generation είπε ότι το παιχνίδι "έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι ένα εξαιρετικό κλασικό arcade - διαισθητικό έλεγχο παιχνιδιού, μια ποικιλία από όπλα, πλάσματα, τέρατα, συσκευές και παγίδες ... δεκάδες μυστικά που πρέπει να αποκαλυφθούν". Επαίνεσε επίσης τη συμπερίληψη ενός επεξεργαστή προσβάσιμου επιπέδου και είπε ότι το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι το βάθος των απαιτητικών παζλ του, αν και επέκρινε την έλλειψη ιστορίας. Αξιολόγησε το παιχνίδι με 4 στα 5 αστέρια. Το παιχνίδι αξιολογήθηκε επίσης στο Computer Gaming World . [17]

Λόγω της φουτουριστικής αλλά τρομακτικής ατμόσφαιράς του, το Home of the Underdogs θεώρησε το Abuse ως μια πλατφόρμα 2D ισοδύναμη του διάσημου Doom.

Στην έκδοση ανοιχτού κώδικα επιλέχθηκε τον Αύγουστο του 2011 ως "HotPick" από το Linux Format. [18]

Παραπάνω φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. admin@retrogames.cz, Morfeus;. «Abuse (DOS) - online game». RetroGames.cz. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «Abuse (Video Game)». TV Tropes. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. Nathaniel Krell. «Overview and Brief Analysis of Abuse's Plot». ABUSE @ Net-Mage.Com 1.4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (TXT) στις 6 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2009. The Ants were fearless, efficient killers. The Unified Underground's only opening was that the Ant defense systems were designed by engineers too arrogant to consider the threat of an individual. It was enough to justify the covert Abuse Missions. 
  5. Nathaniel Krell. «The Hive in Level 14». ABUSE @ Net-Mage.Com 1.4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (TXT) στις 6 Νοεμβρίου 2007. 
  6. «Purchasing Abuse». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2003. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2007. 
  7. FreeAbuse (1990s)
  8. Abuse-SDL on labyrinth.net.au (2001)
  9. «BeOS Bible - Games». Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2012. 
  10. «Abuse Wii». Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2012. 
  11. «CVS log for ports/games/abuse/Makefile». cvsweb.openbsd.org. 
  12. «Abuse ported to AmigaOS 4!». 9 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009. 
  13. abuse on zoy.org
  14. abuse on github.com/Xenoveritas (2014)
  15. Abuse 1996 - 20th anniversary source port on gog.com "Abuse SDL 0.9a:- Enabled custom resolutions and enabled lights on high resolutions - Re-enabled OpenGL rendering to enable vsync [...]- Added cheats via chat console: bullettime, god, giveall, flypower, sneakypower, fastpower, healthpower, nopower - XBox360 controller support with rebindable buttons "
  16. Abuse_1996 on github.com/antrad
  17. Computer Gaming World 144 page 136
  18. Linux Format 147 August 2011 page 72

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]