480 π.Χ.
Εμφάνιση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Γεγονότα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μάιος – Η περσική στρατιά του Ξέρξη Α΄, ξεκινώντας από τις Σάρδεις, προελαύνει στη Θράκη και στη Μακεδονία.
- Οι Έλληνες στέλνουν δύναμη 10.000 ανδρών, πεζικό και ιππικό, στην Κοιλάδα των Τεμπών για να αντιτάξουν εκεί άμυνα κατά των Περσών, με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Ευάνετο και τον Αθηναίο Θεμιστοκλή. Ωστόσο, προειδοποιημένοι από τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄ ότι η Κοιλάδα μπορεί να παρακαμφθεί, αποφασίζουν και εκκενώνουν την κοιλάδα.
- Αύγουστος ή Σεπτέμβριος – Μάχη των Θερμοπυλών: Οι Πέρσες νικούν μικρή ελληνική δύναμη 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα Α΄. Επί δύο ημέρες οι Έλληνες εμποδίζουν την κάθοδο των Περσών στη νότια Ελλάδα. Μετά από προδοσία, ο Λεωνίδας διατάζει τις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις να φύγουν και ο ίδιος με τη βασιλική φρουρά του (που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα»), περικυκλωμένοι, μάχονται μέχρι που να σκοτωθούν όλοι.
- Ναυμαχία του Αρτεμισίου: Ο ελληνικός και ο περσικός στόλος ναυμαχούν επί τριήμερο με αμφίρροπο αποτέλεσμα, ενώ οι Πέρσες έχουν χάσει πολλά πλοία εξαιτίας θυελλών.
- Ο Παυσανίας γίνεται αντιβασιλιάς της Σπάρτης για λογαριασμό του ανήλικου Πλειστάρχου, γιου του Λεωνίδα, μετά τον θάνατο του Λεωνίδα στη Μάχη των Θερμοπυλών.
- Οι Πέρσες καταστρέφουν τη Φωκίδα και τις ακτές της Εύβοιας. Η Θήβα και οι περισσότερες άλλες πόλεις της Βοιωτίας συμμαχούν με τον Ξέρξη.
- Οι Πέρσες καταλαμβάνουν και λεηλατούν την Αθήνα, της οποίας οι πολίτες καταφεύγουν στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο.
- 22 Σεπτεμβρίου – Ο ελληνικός στόλος με επιφαλής τον Ευρυβιάδη και τον Θεμιστοκλή νικά τον περσικό στόλο του Ξέρξη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
- Ο Ξέρξης ενθαρρύνει τους Καρχηδονίους να επιτεθούν κατά των Ελλήνων της Σικελίας. Οι Καρχηδόνιοι αποβιβάζουν στη νήσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη υπό τον Αμίλκα Α΄.
- Μάχη της Ιμέρας: Οι Ελληνες των Συρακουσών και του Ακράγαντα νικούν τους Καρχηδονίους του Αμίλκα Α΄. Μετά την ήττα του, ο Αμίλκας αυτοκτονεί.
- Μια έκλειψη Ηλίου αποθαρρύνει τον ελληνικό στρατό από το να καταδιώξει τους Πέρσες μετά τη νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Ξέρξης επιστρέφει στην Περσία αφήνοντας πίσω μια στρατιά υπό τον Μαρδόνιο, η οποία ξεχειμωνιάζει στη Θεσσαλία.
- Οι Ρωμαίοι επιτυγχάνουν σημαντική νίκη κατά των Βηίων, αλλά οι ύπατοι Κουίντος Φάβιος Βιμπουλάνος και Γνάιος Μάνλιος Κινγκινάτος σκοτώνονται στη μάχη.
- Στην Περσία ολοκληρώνεται το βασιλικό θησαυροφυλάκιο των Ανακτόρων της Περσέπολης μετά από τριάντα χρόνια εργασιών.
Γεννήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Αντιφών ο Ραμνούσιος, Έλληνας ρήτορας
- Ευριπίδης, Έλληνας τραγωδός
Θάνατοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Λεωνίδας, βασιλιάς της Σπάρτης
- Ξενοφάνης, Έλληνας φιλόσοφος
- Ονομάκριτος, Έλληνας χρησμολόγος
- Αμίλκας Α΄, Καρχηδόνιος βασιλιάς και στρατηγός