Ονομάκριτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ονομάκριτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 530 π.Χ.[1]
Αθήνα
Θάνατος 480 π.Χ.[1]
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Αρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ποιητής
συγγραφέας
μυθογράφος

Ο Ονομάκριτος (περ. 530 π.Χ. - περ. 480 π.Χ.) ήταν Αθηναίος ποιητής και χρησμολόγος, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. στην αυλή του Πεισίστρατου και των γιων του. Πολλοί τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που έγραψε τα "Ορφικά". Έπειτα από εντολή του Πεισίστρατου συνέλεξε και εξέδωσε τα έπη του Ομήρου. Επίσης, ο Ονομάκριτος επιμελήθηκε τη συλλογή των χρησμών του Μουσαίου όταν κυβερνούσε ο Ίππαρχος.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Ονομάκριτος κατηγορήθηκε ότι είχε συμπεριλάβει και δικούς του χρησμούς στους ήδη υπάρχοντες του Μουσαίου[2]. Για το λόγο εκείνο εκτοπίστηκε. Ζήτησε άσυλο στην Περσία και ήταν εκείνος που παρότρυνε τον Ξέρξη με ψεύτικους χρησμούς να εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας. Τελικά συμφιλιώθηκε με τον Πεισίστρατο και τους γιους του.

Σύμφωνα με το γεωγράφο Παυσανία ο Ονομάκριτος πλαστογράφησε πολλά ποιήματα με το όνομα του Μουσαίου ([3]). Ερμηνεύοντας την παρουσία του Τιτάνα Άνυτου στη Λυκόσουρα, αναφέρει ότι "Από τον Όμηρο το όνομα των Τιτάνων προέρχεται από τον Ονομάκριτο, ο οποίος στα όργια που συνέταξε για το Διόνυσο κατέστησε τους Τιτάνες συγγραφείς των δεινών του θεού".(Παυσανίας 8.37.5). Για το λόγο αυτό, ο Ονομάκριτος συνετέλεσε στην επινόηση μιας σημαντικής σκοπιάς της Μυθολογίας αναφορικά με τους Τιτάνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια "2002", νέα έκδοση, 1984, σελ. 250.
  • Ηρόδοτος 7.6;
  • Παυσανίας 1.22.7, 8.37.5
  • Harpers Dictionary of Classical Antiquities, του Harry Thurston Peck. New York. Harper and Brothers, 1898.
  • Prolegomena to the Study of Greek Religion, της Jane Ellen Harrison, Cambridge, 1903.