414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων είναι στρατιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεμελιώθηκε το 1947 επί του όρους Πεντέλη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, στη βόρεια πλευρά της κοινότητας Πεντέλης και λειτούργησε για πρώτη φορά ως Στρατιωτικό Σανατόριο.

Το 1958 συγχωνεύθηκε σε αυτό το "Σανατόριο Αναπήρων Πολέμου" και μετονομάσθηκε σε «414 Στρατιωτικό Σανατόριο και Σανατόριο Αναπήρων Πολέμου». Το 1967, μετονομάσθηκε σε «414 Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος». Το 1968 εντάχθηκε στο Νοσοκομείο και Ακτινολογικό Κέντρο Ερεύνης Νοσηρότητας Εκ Φυματιώσεως.

Το 1989 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού.

Το 1993, μετονομάστηκε και λειτουργεί ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και δόθηκε στο Ίδρυμα η νέα αποστολή του. Το ίδιο έτος, μεταφέρθηκε από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η Ψυχιατρική Κλινική και τα Εξωτερικά της Ιατρεία.

Το 1998, ξεκίνησε η λειτουργία του «Τμήματος Υγειονομικής Περιοδικής Εξέτασης Στελεχών», για την υγειονομική ένταση του προσωπικού του Στρατού Ξηράς.

Το 2012 εγκαινιάστηκαν δύο Διακλαδικές Μονάδες υπαγωγής στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το «Διακλαδικό Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης» και το «Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων».

Μονάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχιατρική Κλινική και Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ψυχιατρική Κλινική λειτουργεί από το 1993, μετά από μεταφορά της από το 401 ΓΣΝΑ. Παρέχει υπηρεσίες κλειστής και ανοικτής νοσηλείας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων (Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό), στο προσωπικό Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού, στους συνταξιούχους και μέλη των παραπάνω κατηγοριών, καθώς και σε ιδιώτες, κατόπιν έγκρισης. Επιπλέον παρέχει υπηρεσίες Εξωτερικού Ιατρείου, σε συνεργασία με το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΒΙΕΣ διαθέτει Εργαστήρια Ελέγχου Τροφίμων και Νερών (Μικροβιολογικό, Χημικό, Ιστολογικό, Παρασιτολογικό) και Τμήμα Περιβαλλοντολογικού Ελέγχου, τα οποία εδρεύουν στο 414 ΓΣΕΝ, ενώ η Κτηνιατρική Κλινική και το Τμήμα Υποστήριξης Στοιχείων βρίσκονται σε Στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών παρέχει υγειονομική και εκπαιδευτική υποστήριξη στρατιωτικά εργαζόμενων σκύλων. Η παροχή Υγειονομικής υποστήριξης αφορά και στους υπηρεσιακούς σκύλους Πολεμικού Ναυτικού, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος, Λιμενικού Σώματος και Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΚΨΥΕΔ) είναι μία εξωνοσοκομειακή δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας η οποία απευθύνεται στη στρατιωτική κοινότητα. Υπάγεται στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και φιλοδοξεί να προσεγγίσει τόσο το έφεδρο όσο και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα μέλη των οικογενειών αυτών παρέχοντας πληροφόρηση, υποστήριξη και θεραπεία.

Τμήμα Υγειονομικής Περιοδικής Εξέτασης Στελεχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Τ.Υ.Π.Ε.Σ διενεργούνται όλες οι εξετάσεις της Ετησίας Υγειονομικής Εξέτασης (Ε.Υ.Ε) των στελεχών του Στρατού Ξηράς, εξετάσεις που αφορούν την υγιεινή των Μονάδων (μαγείρων, χειριστών τροφίμων κλπ.) καθώς και των υποψηφίων των Στρατιωτικών Σχολών.

Διακλαδικό Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διακλαδικό Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΔΚΦΙΑΠ) είναι μια πρωτοβάθμια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης. Απευθύνεται τόσο στο μόνιμο όσο και το έφεδρο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα 414 ΣΝΕΝ