Σάκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφιλτράριστο σάκε σε παραδοσιακό Ιαπωνικό πιάτο

Το σάκε είναι οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι. Η λέξη σάκε στα ιαπωνικά μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδους οινοπνευματώδες ποτό, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποτό Νιχονσου (日本酒). Έχει χρώμα χλωμό χρυσό και είναι ελαφρώς γλυκό, με γεύση που μοιάζει με κεράσι.[1] Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 18 με 20 %.

Η πρώτη εμφάνιση του σάκε χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ., αν και η διαδικασία απόσταξης αλκοόλ από ρύζι ήταν γνωστή στην Κίνα για αρκετά χρόνια. Θεωρούνταν ως το ποτό των ευγενών, των αυτοκρατόρων και των σαμουράι. Επίσης έχει κεντρική θέση στις τελετουργίες Σίντο, τη θρησκεία της Ιαπωνίας. Σήμερα καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και έχει χάσει τον επίσημο χαρακτήρα του.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος παρασκευής μοιάζει με αυτό της μπύρας, αλλά με τη διαφορά ότι η μετατροπή από το άμυλο σε αλκοόλ γίνεται σε ένα στάδιο και όχι σε δύο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παράλληλη ζύμωση. Το ρύζι που χρησιμοποιείται στο σάκε είναι μακρύσπορο και πιο μαλακό και με λιγότερες πρωτεΐνες από αυτό που προορίζεται για κατανάλωση. Το ρύζι αποφλοιώνεται και μετά πλένεται. Μετά το πλύσιμο, το ρύζι μπαίνει στον ατμό και εκεί προστίθεται ο μύκητας Aspergillus oryzae, γνωστός ως «Κότζι», που μετατρέπει το άμυλο του ρυζιού σε σάκχαρα, οι ζύμες και άφθονο νερό. Η διαδικασία διαρκεί 18 - 32 μέρες και παράγονται 13 - 20 βαθμοί αλκοόλης. Στη συνέχεια το σάκε παστεριώνεται, φιλτράρεται, και εμφιαλώνεται.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάκε japonica.gr. Ανακτήθηκε την 19 Σεπτεμβρίου 2012.
2. SAKE ΤΟ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ! Καθημερινή