Σάκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αφιλτράριστο σακέ σε παραδοσιακό Ιαπωνικό πιάτο

Το σακέ είναι αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι. Η λέξη σακέ στα ιαπωνικά μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδους αλκοολούχο ποτό, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποτό Νιχονσου (日本酒). Έχει χρώμα χλωμά χρυσό και είναι ελαφρώς γλυκό, με γεύση που μοιάζει με κεράσι.[1] Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 18 με 20 %.

Η πρώτη εμφάνιση του σακέ χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ., αν και η διαδικασία απόσταξης αλκοόλ από ρύζι ήταν γνωστή στη Κίνα για αρκετά χρόνια. Θεωρούνταν ως το ποτό των ευγενών, των αυτοκρατόρων και των σαμουράι. Επίσης έχει κεντρική θέση στις τελετουργίες Σίντο, τη θρησκεία της Ιαπωνίας. Σήμερα καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και έχει χάσει τον επίσημο χαρακτήρα του.

Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος παρασκευής μοιάζει με αυτό της μπύρας, αλλά με τη διαφορά ότι η μετατροπή από το άμυλο σε αλκοόλ γίνεται σε ένα στάδιο και όχι σε δύο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παράλληλη ζύμωση. Το ρύζι που χρησιμοποιείται στο σακέ είναι μακρύσπορο και πιο μαλακό και με λιγότερες πρωτεΐνες από αυτό που προορίζεται για κατανάλωση. Το ρύζι αποφλοιώνεται και μετά πλένεται. Μετά το πλύσιμο, το ρύζι μπαίνει στον ατμό και εκεί προστίθεται ο μύκητας Aspergillus oryzae, γνωστός ως «Κότζι», που μετατρέπει το άμυλο του ρυζιού σε σάκχαρα, οι ζύμες και άφθονο νερό. Η διαδικασία διαρκεί 18 - 32 μέρες και παράγονται 13 - 20 βαθμοί αλκοόλης. Στη συνέχεια το σακέ παστεριώνεται, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάκε japonica.gr. Ανακτήθηκε την 19 Σεπτεμβρίου 2012.
2. SAKE ΤΟ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ! Καθημερινή