Χωρίς Μάρτυρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χωρίς Μάρτυρες
ΣκηνοθεσίαΝίκος Παπαμαλής
ΣενάριοΝίκος Παπαμαλής
Μάρω Γεωργίου
ΠρωταγωνιστέςΠέτρος Φυσσούν, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Βύρων Πάλλης, Ελένη Φιλίνη και Πέτρος Ζαρκάδης
ΜουσικήΓιώργος Χατζηνάσιος
Πρώτη προβολή1983
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Η ταινία Χωρίς μάρτυρες είναι ψυχολογικό θρίλερ έντασης και αγωνίας του 1983 σε σκηνοθεσία Νίκου Παπαμαλή. Θεωρείται το 2ο αντιπροσωπευτικότερο δείγμα ψυχολογικού θρίλερ στον ελληνικό κινηματογράφο, μετά τον Εφιάλτη (1961) του Ερρίκου Ανδρέου. Το σενάριο είναι του Νίκου Παπαμαλή και της Μάρως Γεωργίου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλογιατρός Στέφανος Σοφός (Πέτρος Φυσσούν) κατηγορείται από τη πλούσια κληρονόμο Παυλίνα Αποστόλου (Άννυ Πασπάτη) ότι προσπάθησε βάσει σχεδίου να την κακοποιήσει και να την οδηγήσει στη τρέλα φυλακίζοντάς την σε μια ανύπαρκτη βίλα στη Σιθωνία. Η Μαρίνα Νομικού (Ελένη Φιλίνη), δικηγόρος του μεγαλογιατρού, ανακαλύπτει στη πορεία ότι εκείνος υπήρξε παντρεμένος με την κληρονόμο με την οποία είχαν γνωριστεί, όταν εκείνη είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν, έπειτα από νευρικό κλονισμό. Ενώ ο γιατρός αθωώνεται, αρχίζει ανελέητα να καταδιώκεται από έναν αστυνομικό, τον Λουκά Χαριδήμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος), ο οποίος πιστεύει ότι τα γεγονότα δεν είναι όπως φαίνονται, αφού αποκαλύπτεται ότι η Παυλίνα και ο Στέφανος είναι παντρεμένο ζευγάρι και ότι η Παυλίνα έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα και ζει σε μια δική της πραγματικότητα, από την οποία είναι επικίνδυνο να επανέλθει απότομα. Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, ο Στέφανος απαλλάσσεται από τις κατηγορίες. Στο τέλος, όμως, αποκαλύπτεται ότι αυτός σκηνοθέτησε όλη αυτήν την υπόθεση, για να φαίνεται ως θύμα στα μάτια της δικαιοσύνης και να μην κατηγορηθεί, όταν πραγματικά σκοτώσει τη σύζυγό του. Συνεχίζοντας το σχέδιό του, μπαίνει στο δωμάτιο όπου εκείνη κοιμάται με ένα πιστόλι, αλλά τελικά το μετανώνει και δεν διαπράττει τον φόνο.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για τη μοναδική σκηνοθετική δουλειά του Νίκου Παπαμαλή στον κινηματογράφο. [1] Περιέχει στοιχεία από ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ (οι φωτισμοί, οι σκιάσεις, η φωτογραφία, τα σκηνοθετικά πλάνα, τα φλας μπακ), ωστόσο, υπάρχουν και φανερές επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία, ειδικά, στο τέλος. [2]

Αν και γυρίστηκε με χαμηλό κόστος, κατάφερε να λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1983. Δεν βραβεύτηκε, ωστόσο, θεωρείται κλασική στο είδος της, και έχει μείνει αξέχαστη για τις αξέχαστες ερμηνείες της Άννυς Πασπάτη, του Πέτρου Φυσσούν και του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Η στοιχειωτική μουσική είναι του Γιώργου Χατζηνάσιου και η διάρκεια της ταινίας είναι 103 λεπτά.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1983-1984 και, κόβοντας 14.419 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 29η θέση ανάμεσα σε 33 ταινίες της ίδιας σεζόν. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νίκος Παπαμαλής - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  2. «ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ: Το συγκλονιστικό Ψυχολογικό θρίλερ του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΛΗ». "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ". Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  3. «Χωρίς μάρτυρες - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021.