Χριστός της Αβύσσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 44°18′58″N 9°10′30″E / 44.316°N 9.175°E / 44.316; 9.175

Χριστός της Αβύσσου

Ο Χριστός της Αβύσσου (ιταλικά: "Il Cristo degli Abissi") είναι ένα βυθισμένο χάλκινο άγαλμα του Ιησού Χριστού, το οποίο αυθεντικό είναι τοποθετημένο στη Μεσόγειο Θάλασσα στο Σαν Φρουττουόζο ανάμεσα στο χωριό Καμόγκλι και στο χωριό Πορτοφίνο στην Ιταλική Ριβιέρα. Τοποθετήθηκε στο νερό στις 22 Αυγούστου το 1954 περίπου στα 17 μέτρα βάθος, έχοντας 2.5 μέτρα ύψος. Ποικίλα άλλα καλούπια του αγάλματος βρίσκονται σε άλλα μέρη παγκοσμίως κάτω από το νερό, αλλά και σε εκκλησίες και μουσεία.

Το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον Guido Galleti εμπνευσμένο από μια ιδέα ενός Ιταλού δύτη τον Duilio Marcante. Το άγαλμα τοποθετήθηκε κοντά στο σημείο όπου ο Dario Gonzatti, ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποίησε SCUBA gear, πέθανε το 1947. Απεικονίζει Τον Χριστό να προσφέρει ευλογία ειρήνης, με το κεφάλι Του και τα χέρια Του στραμμένα προς τον ουρανό.

Λόγω αύξησης της ποσότητας της διάβρωσης και της ανάπτυξης των καρκινοειδών, το άγαλμα αφαιρέθηκε από το νερό και αποκαταστάθηκε το 2003. Ένα από τα χέρια του αγάλματος που είχε αποκοπεί από μία άγκυρα επίσης αποκαταστάθηκε. Το άγαλμα επέστρεψε στο νερό με μια καινούρια βάση στις 17 Ιουλίου το 2004.

Ένα δεύτερο χάλκινο άγαλμα από το ίδιο καλούπι υπάρχει στη ξηρά του Αγίου Γεωργίου, στη Γρενάδα. Αυτό ήταν ένα δώρο από το ναυτικό της Γένοβας για την βοήθεια που προσφέρθηκε, με σκοπό τη διάσωση του πληρώματος του Ιταλικού σκάφους Bianca C, το οποίο καταστράφηκε από φωτιά στο λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Το άγαλμα τοποθετήθηκε κάτω από το νερό στις 22 Οκτωβρίου το 1961.

Ένα τρίτο χάλκινο άγαλμα από το αυθεντικό καλούπι παρουσιάστηκε στην Υποθαλάσσια Κοινωνία της Αμερικής (Underwater Society of America) στη Νέα Υόρκη το 1962. Στις 25 Αυγούστου 1965 τοποθετήθηκε γύρω από το Dry Rocks, περίπου 6 μίλια ανατολικά από το Key Largo στο John Pennekamp Coral Reef State Park. Καθώς το άγαλμα ζυγίζει περίπου 260 kg, η τσιμεντένια βάση στην οποία είναι (το άγαλμα) συνδεδεμένο ζυγίζει 9 τόνους. Τώρα αυτό εκτίθεται με αντικατεστημένα χέρια στο Εθνικό Μουσείο Υποθαλάσσιων Δραστηριοτήτων στη Ραβένα, στην Ιταλία.

Το αυθεντικό πήλινο άγαλμα (μείον τα χέρια) τοποθετήθηκε σε ένα χυτήριο το 1993. Τώρα αυτό εκτίθεται, με αντικατεστημένα χέρια, στο Εθνικό Μουσείο Υποθαλάσσιων Δραστηριοτήτων στη Ραβένα, στην Ιταλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]