Ιταλική Ριβιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης περιοχής της Λιγουρίας

Η Ιταλική Ριβιέρα (Ιταλικά:Riviera ligure - Ligurian Riviera) είναι μια λωρίδα της ακτής της Ιταλίας μεταξύ της Θάλασσας της Λιγουρίας (το μεγαλύτερο μέρος του κόλπου της Γενόβας) και της οροσειράς που σχηματίζεται από τις θαλάσσιες Άλπεις και τα βουνά των Απένιννων, που εκτείνεται από τα σύνορα με τη Γαλλία (Γαλλική Ριβιέρα) στα σύνορα με την περιοχή της Τοσκάνης στα ανατολικά.[1] [2]

Το μικρό λιμάνι του Πορτοφίνο

Στο κέντρο της ιταλικής Ριβιέρας βρίσκεται το λιμάνι της Γένοβας, χωρίζοντάς το στα δυτικά με το Riviera di Ponente και στα ανατολικά με το Riviera di Levante. Έτσι, η Ριβιέρα περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την ακτή της περιοχής της Λιγουρίας.

Η ιταλική Ριβιέρα είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της, τα γοητευτικά παλιά λιμάνια και τα όμορφα τοπία, τα οποία το έχουν καταστήσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό από την εποχή των ποιητών λόρδου Βυρώνα και του Σέλεϊ. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν πολλές παγκοσμίου φήμης πόλεις - όπως το μικροσκοπικό Πορτοφίνο, οι πέντε πόλεις του Cinque Terre, τα μοντέρνα θέρετρα του Σαν Ρέμο, το Ραπάλλο κ.λπ. Μέρος της Riviera di Ponente με το κέντρο της πόλης Σαβόνα ονομάζεται "Riviera delle Palme" (" Palm Riviera "), και το τμήμα με το κέντρο στο Σαν Ρέμο ονομάζεται" Riviera dei Fiori ", προς τιμήν της βιομηχανίας ανθοκομίας που εδώ και πολύ καιρό σχηματίζεται εδώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Baughan, Rosa (1880). Winter havens in the sunny South, a complete handbook to the Riviera. London: The Bazaar. 
  2. Black, Charles B. (1887). The Riviera, Or The Coast from Marseilles to Leghorn, Including Carrara, Lucca, Pisa, Pistoja and Florence (Third έκδοση). Edinburgh: Adam and Charles Black. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Coasts of Liguria στο Wikimedia Commons