Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (Νορβηγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
Kristelig Folkeparti
Christian Democratic Party Norway Logo.svg
Ηγέτης Κνουτ Άριλντ Χάρεϊντε
Ίδρυση 1933
Έδρα Όσλο, Νορβηγία
Ιδεολογία Χριστιανοδημοκρατία
Κοινωνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Εσωτερικές παρατάξεις:
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Χριστιανικός συντηρητισμός
Πολιτική θέση Κέντρο
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (παρατηρητής)
Διεθνής προσχώρηση Κεντρώα Δημοκρατική Διεθνής
Ιστοσελίδα
http://www.krf.no/
Πολιτικό σύστημα Νορβηγίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (νορβ. Kristelig Folkeparti στα Μπόκμαλ, Kristeleg Folkeparti στα Νινόρσκ) είναι ένα νορβηγικό χριστιανοδημοκρατικό πολιτικό κόμμα[1] το οποίο ιδρύθηκε το 1933. Το όνομά του στα νορβηγικά μεταφράζεται και ως Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ μερικές φορές μεταφράζεται και ως Λαϊκό Χριστιανικό Κόμμα, το οποίο δεν εξαιρεί τους μη χριστιανούς ψηφοφόρους.

Το κόμμα ακολουθεί τις αρχές των ομοϊδεατών του στην υπόλοιπη Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να νοιάζεται για τους πολίτες αλλά δεν πρέπει να συμμετέχουν στην οικονομία με διαφορετικό τρόπο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το κόμμα αυτοχαρακτηριζόταν ως κόμμα υπέρ της οικογένειας. Το κόμμα είναι παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αρχηγός του κόμματος είναι ο Κνουτ Άριλντ Χάρεϊντε από το 2011. Ο Κιελ Μάγκνε Μπόντεβικ, ο οποίος θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής της Νορβηγίας, ήταν αρχηγός του κόμματος την περίοδο 1983-1995 και πρωθυπουργός της χώρας τις περιόδους 1997-2000 και 2001-2005. Υπό τις ηγεσίες του Μπόντεβικ και του Βάλγκερντ Σβάρσταντ Χάουγκλαντ, το κόμμα μετακινήθηκε σε κάποιο βαθμό περισσότερο προς τα αριστερά. Εξαιτίας κυρίως των χαμηλών αποτελεσμάτων του στις εκλογές του 2009, όπου και συγκέντρωσε το 5,5% των ψήφων και 10 από τις συνολικά 169 έδρες του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας, ξέσπασε μία σύγκρουση μεταξύ των φιλελεύθερων και των συντηρητικών παρατάξεων του κόμματος σχετικά με την μελλοντική κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσει το κόμμα.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Νορβηγίας
8 / 169
Συμβούλια επαρχιών
47 / 728
Δημοτικά συμβούλια
656 / 10.781
Κοινοβούλιο των Σάμι
0 / 39

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian Democratic Party (Norway) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).