Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
ΓέννησηΜαΐου 1961
Ζώδεια

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.[1][2] Τον Σεπτέμβριο 2023, με απόφαση του υπουργού Υγείας, ορίστηκε ως Πρόεδρος στον ΕΟΔΥ.[3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το Μάιο του 1961 και μεγάλωσε στο χωριό Ζώδεια της Κύπρου.[4]

Το 1987 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει την ειδικότητα της Παιδιατρικής από το έτος 1993. Μετεκπαιδεύτηκε (1996-1997) στην παρεμβατική επιδημιολογία, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2003. Τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας έγινε το 2013. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά οργάνωσε το νέο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα.

Ήταν ο ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης, ενώ τη χρονική περίοδο 2011 έως 2016 διετέλεσε κύριος σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου υπηρέτησε ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής του εν λόγω Εργαστηρίου και είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το εργαστήριο ευθύνης του τυγχάνει σήμερα συνεργαζόμενο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του διεθνή υγειονομικού κανονισμού. Πρόσθετα, σήμερα είναι επίσης διευθυντής του ΜΠΣ, με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Διοικητικά, τη χρονική περίοδο 2017-2020, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε συναντήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον καθ. Χατζηχριστοδούλου στην ομάδα των ειδικών – εμπειρογνωμώνων για διάφορα ζητήματα του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού.[5]

Ερευνητικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ερευνητικό έργο του είναι πολυποίκιλο και πρωτίστως σχετίζεται με την Υγιεινή και την Επιδημιολογία, καθώς επίσης και με την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και στην επιδημιολογική διερεύνηση και επιτήρηση.[6][7][8][9]

Μαζί με συναδέλφους του και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 συναφείς ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το έργο του έχει τύχει αναγνώρισης παγκοσμίως, ενώ μέχρι σήμερα έχει λάβει περισσότερες από 7.700 διεθνείς αναφορές (h-index, 47).[10]

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, σχετικά με την υγιεινή και την επιδημιολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Εμπειρογνώμων για την επιδημία COVID-19[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη ως μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.[11][12][13]

Προσωπικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έγγαμος και έχει τέσσερα παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Άνοιξε δρόμους στην Επιδημιολογία πολύ πριν τον κορωνοϊό». ΠΡΟΣΩΠΑ. 1 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2021. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
  3. «Το νέο ΔΣ του ΕΟΔΥ, νέος πρόεδρος ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου». Business Daily. 14 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
  5. https://apps.who.int/whocc/Detail.aspx?yLFREqDjgUJz86raaL3osQ==
  6. «Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και οι νέοι πρέπει ηγηθούν»». LiFO.gr. 11 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2021. 
  7. Iefimerida.Gr, Newsroom (13 Μαΐου 2020). «Κορωνοϊός -Χατζηχριστοδούλου από Λάρισα: Πρέπει να σταματήσει η μετάδοση του ιού -Καλύτερη λύση η ιχνηλάτηση - ΕΛΛΑΔΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2021. 
  8. Σουλάκη, Γιάννα (19 Απριλίου 2022). «Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Τι συμβαίνει πραγματικά στη Σαγκάη – Πόσο κινδυνεύουμε από ένα νέο ιό». Iatropedia. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2022. 
  9. «Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε το «παν-κορωνοϊό» εμβόλιο - Και άλλη δόση το φθινόπωρο». Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε το «παν-κορωνοϊό» εμβόλιο - Και άλλη δόση το φθινόπωρο. 31 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2022. 
  10. https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=TYJf8x0AAAAJ
  11. https://www.skai.gr/news/ygeia/ayta-einai-ta-meli-tis-epitropis-loimoksiologon-gia-tin-antimetopisi-tou-koronoiou
  12. https://www.skai.gr/news/greece/xatzixristodoulou-se-skai-eksodos-to-pasxa-me-test-ti-eipe-gia-aktoploikes-metakiniseis
  13. https://www.youtube.com/watch?v=enNP3coiRag