Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστος Διδασκάλου (οπλαρχηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Διδασκάλου (αποσαφήνιση).
Χρήστος Διδασκάλου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Γιαννιτσά, Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης
Θάνατος1907
Γυψοχώρι Πέλλας, Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατιωτικός
παιδαγωγός
ΠροκάτοχοςΑντώνιος Κασάπης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Χρήστος Διδασκάλου ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τα Γιαννιτσά της Πέλλας στην Μακεδονία.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Διδασκάλου γεννήθηκε το 1872 στα Γιαννιτσά της Πέλλας. Ο αδελφός του ήταν ιατρός, ενώ ο ίδιος εργαζόταν ως παιδαγωγός. Υπήρξε ένας από τους κύριους οργανωτές της Ελληνικής άμυνας στην πόλη των Γιαννιτσών. Κατατάχτηκε από νωρίς στα αντάρτικα σώματα που δρούσαν στην περιοχή της λίμνης της πόλης, έχοντας την ιδιότητα του οπλίτη. Αργότερα, μαζί με τον ιερέα Δημήτριο Οικονόμου και τον Αντώνιο Κασάπη, ίδρυσαν της Εθνική Επιτροπή Αμύνης Γιαννιτσών Πέλλης, της οποίας διατέλεσε ταμίας.

Μετά τη δολοφονία του Αντώνιου Κασάπη, ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής και ηγήθηκε της πολιτοφυλακής Γιαννιτσών παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας.

Τραυματίστηκε θανάσιμα σε μάχη με κομιτατζήδες στο Γυψοχώρι στις 19 Απριλίου του 1907.[1][2][3].

  1. Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού, Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην γεγονότα, Αθήνα 1979, σελ. 117
  2. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 123
  3. «Η οργάνωση του Ελληνισμού στα πρόθυρα του Μακεδονικού Αγώνα, Η Ελληνική Οργάνωση στή Μακεδονία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2011.