Συζήτηση:Χρήστος Διδασκάλου (οπλαρχηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Έτος Θανάτου[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, σκοτώθηκε το 1907 σε μάχη στο Γυψοχώρι. Σύμφωνα με τη δεύτερη, μετά την απελευθέρωση, δίδαξε ως δάσκλαος στη Γουμένισσα έως το 1922 και πέθανε το 1934. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή γλίτωσε στο Γυψοχώρι, ή πρόκειται για άλλο πρόσωπο. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Χρήστης:Pyraechmes δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου 21:37, 15 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Προς το παρόν το αφήνω έτσι μέχρι νεωτέρας...Χρήστης:Pyraechmes δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου 22:04, 17 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Ο Χρήστος Διδασκάλου του Δημητρίου (ή Πέτσος)γεννήθηκε στη Μπογδάντσα και μεγάλωσε στη Γουμένισσα. Πέθανε στη Γουμένισσα, ως συνταξιούχος δάσκαλος του Ελληνικού κράτους.Ήταν ο πρώτος δάσκαλος της Αγροσυκιάς, και στη συνέχεια δίδαξε στην Γουμένισσα. Το 1914 ο γυιός του Θάνος, ζώντας στην Αμερική είχε επίθετο Διδασκάλου (το Πέτσος είχε αλλάξει ήδη σε Διδασκάλου). Πρόκειται για τον προπάππο μου.--ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 84.205.231.42 (συζήτησησυνεισφορά) .

Ο προπάππους σου λοιπόν, γνωρίζεις αν είναι αυτός ο Χρήστος Διδασκάλου που ηγήθηκε της Επιτροπής Γιαννιτσών; Απ' όσο γνωρίζω πάντως, δίδαξε όντως για κάποιο διάστημα στα Γιαννιτσά. Χρήστης:Pyraechmes κερνάω γράπα Παιονίας ... (συζήτηση) 06:16, 23 Ιουλίου 2012 (UTC)


Χρησιμοποιούμε μονοτονικό σύστημα.--Harkoz (συζήτηση) 21:47, 16 Ιουλίου 2012 (UTC)

Δεν το ξέρω με σιγουριά ακόμη (το ψάχνω στα Γιαννιτσά). Ξέρω όμως ότι δύο γυιοί του (Ο Θάνος -παππούς μου -και ο Γιάννης) πήγαν στην Καβάλα το 1903-4 (και κατόπιν στην Αμερική) "γιά να μην τους πάρουν φαντάρους οι τούρκοι" (έτσι λέγαν οι αδερφές του παππού μου). Έμμεσα, λοιπόν, συνάγεται ότι άν δεν υπήρχε κάποια δραστηριότητα του πατέρα τους δεν υπήρχε λόγος να φύγουν από την Γουμένισσα--ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.67.172.181 (συζήτησησυνεισφορά) .

Πάντως μετά το θάνατο του Αντώνιου Κασάπη ανέλαβε την αρχηγία της Εθνικής Επιτροπής Γιαννιτσών, κάποιος Χρήστος Διδασκάλου. Χαίρομαι που το ψάχνεις γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο! Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 22:43, 11 Αυγούστου 2012 (UTC)

14-8-2012: Στη Γουμένισσα στο Μουσείο του Μακεδονικού αγώνα έχουνε ήδη φωτογραφία του Χ.Δ. Το Ψάξιμο συνεχίζεται. ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.--ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.67.146.50 (συζήτησησυνεισφορά) .

Να τη ανεβάσουμε με κάποιο τρόπο, αν είναι. Θα πάω καμιά βόλτα μόλις μπορέσω. Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 22:02, 14 Αυγούστου 2012 (UTC)

11-10-2012:Τελικά πρόκειται γιά δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ο Χρήστος Διδασκάλου των Γιαννιτσών σκοτώθηκε στο Γυψοχώρι, ενώο άλλος εκείνη την εποχή ονομάζονταν ακόμη Πέτσος (ή Χρηστοδάσκαλος κατά τους συντοπίτες του). Δίδαξε στην Αγροσυκιά, Ραχώνα και Λειβαδίτσα πού τότε ανήκαν στη Γουμένισσα. Ο Γιαννιτσιώτης είχε αδελφό Ιατρό, όχι ο προπάππος μου, και η φυσιογνωμία στην φωτογραφία είναι διαφορετική από εκείνη του Πέτσου. Πηγές: 1. Εφημ. Μακεδονία Απρίλιος 1984, Ο Μακεδονικός αγώνας, αριθ. άρθρου 71 2. Τιμοθεάδης Τ. Η παιδεία στον καζά Γιαννιτσών, σελ. 100-102 3. Ο Μακεδονικός αγώνας στην επαρχία Παιονίας, Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης, 2002.σελ. 30 ΥΓ. Ευχαριστώ τον Πυραίχμη για το ταξίδι της αναζήτησης. --ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.67.146.50 (συζήτησησυνεισφορά) .

Εννοείς ότι η φωτογραφία που βρίσκεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Γουμένισσας είναι του Γιαννιτσιώτη οπλαρχηγού Χρήστου Διδασκάλου; Χρήστης:Pyraechmes 100 χρόνια είναι πολλά; (συζήτηση) 19:08, 13 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Σε ένα φιλοσκοπιανό φόρουμ είδα κάποιον να λέει (αν θέλουμε το πιστεύουμε), ότι ένας Διδασκάλου ήταν πατέρας της Ιφιγένειας Διδασκάλου, ξέρετε εσείς τίποτα;--Vagrand (Συζήτηση) 22:31, 11 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Μάλλον πρόκειται για άλλον. Η Ιφιγένεια Διδασκάλου είναι από την Καστοριά. Χρήστης:Pyraechmes 100 χρόνια είναι πολλά; (συζήτηση) 04:44, 12 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Πώς θα γίνη η διόρθωση του άρθρου "Χρήστος Διδασκάλου"; O' Thanos