Χρήστης:Thanasiskalo/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


8 ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικοσιέξι χρόνια μετά τον θάνατο του Νομικού, ο σκοπός του γίνεται πραγματικότητα. Η χώρα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘20 επιδίδεται σε ένα εντατικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, περισσότερα από 1.300 νέα πολυτάξια σχολεία κτίζονται σε πόλεις όλης της Ελλάδας στη μεσοπολεμική περίοδο. Το Η΄, άνοιξε το δρόμο για τα σχολεία του ’30, ή “σχολεία Παπανδρέου”, όπως επίσης λέγονται. Αρχιτεκτονικά τηρούν τις τότε προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας: «τα διδακτήρια αυτά πρέπει να είναι απλά κατά τε την μορφή και την σύνθεσιν, εύκολα την εφαρμογήν και οικονομικά εν εκτελέσει αυτών... δέον να αποφεύγονται τα πολυτελή και ανωφελή στοιχεία, να επιδιώκεται λιτότητης... να αποφεύγονται χώροι περιττεύοντες και πολύπλοκοι».

Η οδηγία του Υπουργείου, που την ίδια περίοδο επεξεργάστηκε και υλοποίησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ’29, περιφραστικά επιβάλλει την μοντέρνα αρχιτεκτονική στο χώρο της Παιδείας.

«Και ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το σχολείο, ο 27χρονος τότε Γεώργιος Πάντζαρης, όντως έσμιξε αρμονικά χαρακτηριστικά των σχολείων των ομογενών στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στοιχεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης με τους καθαρούς όγκους και την συμμετρία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Μιχαήλ Νομικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Αμοργό τη δεκατία του 1840, ο Νομικός έγινε επιτυχημένος τυπογράφος, δημοσιογράφος και εκδότης στην Αίγυπτο- το 1873 εξέδωσε στο Κάϊρο την ομώνυμη ελληνική εφημερίδα (Κάϊρον). Περίπου δέκα χρόνια μετά ο αυτοδημιούργητος, ευκατάστατος πλέον, επιχειρηματίας, αγοράζει στην Αθήνα (Μενάνδρου κα Βηλαρά) ένα μεγάλο ακίνητο και έναν «κήπον, κατά τη θέση Πατήσια των Αθηνών». Την άνοιξη του 1900, ο Νομικός, που ζει πια μόνιμα στην Αθήνα, αρρωσταίνει βαριά και μέσα σε λίγες μέρες πεθαίνει (18 Μαϊου 1900).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1860: Στην οδό Αθηνάς κτίζεται σχολικό κτίριο με τα χρήματα του εθνικού ευεργέτη Ιωάννου Βαρβάκη. Στο κτίριο στεγάζεται Γυμνάσιο κλασικής κατεύθυνσης.

1880: Το Βαρβάκειο Γυμνάσιο χωρίζεται σε δύο σχολεία: το Α΄ Βαρβάκειο Γυμνάσιο και το Β΄ Βαρβάκειο Γυμνάσιο.

1911: Το Β΄ Βαρβάκειο Γυμνάσιο μεταστεγάζεται σε κτίριο της οδού Μ. Βόδα 26

1914: Το Β΄ Βαρβάκειο Γυμνάσιο μετονομάζεται σε Η΄ Γυμνάσιο.

1916: λειτούργησε δοκιμαστικά, στο κτήμα του Νομικού, μετά από πρόταση του υγιεινολόγου και προϊσταμένου της σχολικής υγιεινής στο υπουργείο Παιδείας Εμμανουήλ Λαμπαδάριου, ένα υπαίθριο σχολείο για προφυματικά παιδιά

1930: το Η΄ Γυμνάσιο μεταστεγάζεται στο κτίριο "Μιχ. Νομικός", το οποίο θεμελιώθηκε το έτος 1930, με Υπουργό Παιδείας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου. Τα σχέδια ανέγερσης του σχολείου επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Γ. Πάντζαρης. φ

1939: Ιδρύεται το Η΄ Γυμνάσιο Θηλέων, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο "Μιχ. Νομικός".

1941-1944: Στην Κατοχή, οι Γερμανοί κατέλαβαν το κτίριο και τοποθέτησαν υπαίθρια μαγειρεία στο προαύλιο. Το 8ο Γυμνάσιο συνέχισε τη λειτουργία του φιλοξενούμενο σε άλλα κτίρια της περιοχής.

1950-1960: Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 το Η΄ Γυμνάσιο συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του, ακολουθώντας την ακμή της γειτονιάς των Πατησίων που αυτή την εποχή κατοικούνταν από μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα. Στις επόμενες δεκαετίες ο αριθμός των μαθητών του αυξανόταν συνεχώς με αποτέλεσμα το 1960 να υπερβαίνει τους 1000 1970-1980: Το σχολικό έτος 1979-1980 θεσμοθετείται η συνεκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών. Οι προσδιορισμοί αρρένων και θηλέων απαλείφονται από τις ονομασίες των σχολείων. Έτσι, το Η΄ Λύκειο θηλέων μετονομάζεται σε 32ο Λύκειο Αθηνών και το Η΄ Λύκειο αρρένων σε 8ο Λύκειο Αθηνών 1990: Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στα Πατήσια εγκαθίστανται οικονομικοί μετανάστες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τα παιδιά των οποίων κατακλύζουν τα σχολεία της περιοχής, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

2000-ΣΗΜΕΡΑ Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο αριθμός των μαθητών των ημερήσιων Γυμνασίων και Λυκείων του συγκροτήματος Νομικού μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα να γίνουν συγχωνεύσεις.Σήμερα στο συγκρότημα Νομικού στεγάζονται το 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο,

Απόφοιτη 8 Λυκείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδεικτικά παραθέτω τα παρακάτω ονόματα μαθητών

Το εκκλησάκι στην αυλή του σχολείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο προαύλιο του σχολείου, υπάρχει το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μητσάκης και φιλοτέχνησε ζωγραφικά ο Παπαλουκάς. Την ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ,  στα σχολεία του συγκροτήματος "Μιχαήλ Νομικός" δεν γίνονται μαθήματα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.ogdoolykeio.gr/

https://www.huffingtonpost.gr

http://www.athensvoice.gr

ιστορικό-σχολικό-συγκρότημα-των-πατησίων

μηχανή του χρονου