Χρήστης:Sofia zioziou/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αγία Τριάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Τριάδα είναι ένα μικρό πεδινό χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Παλία ονομασία του χωριού, η οποία ισχύει από την περίοδο της τουρκοκρατίας ,είναι Μερίχοβο. Ανοίκει στον δήμο Καρδίτσας και στον νομό Παλαμά, ενώ απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 95 μέτρων και αποτελείται από 699 μόνιμους κατοίκους(σύμφωνα με την απογραφή του 2011).Την εικόνα του χωριού συνθέτουν τα πλίθινα παλία σπίτια με τους μεγάλους κήπους, τα νεόκτιστα σπίτια, οι τρείς εκκλησίες του χωριού( Αγία Τριάδα, Άγιος Δαμιανός, Άγιος Ταξιάρχης) καθώς και τα όμορφα μαγαζία που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Οι κάτοικοι του χαρακτηρίζονται ως καραγκούνιδες. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος δαμιανός, ο οποίος γεννήθηκε και μέγάλωσε στο χωριό. Συντεταγμένες: 39°27′49.4″N 21°53′58.24″E / 39.463722°N 21.8995111°E / 39.463722; 21.8995111

Αγία Τριάδα/Μερίχοβο
[[File:Agia Triada Karditsa|alt=|center|270px]]
Διοίκηση
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΣελλάνων
Γεωγραφία
ΝομόςΚαρδίτσας
Υψόμετρο95
Πληροφορίες
ΠολιούχοςΆγιος Δαμιανός/Άγιοσ Ταξιάρχης
Παλαιά ονομασίαΜερίχοβο
Τηλ. κωδικός24410

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό δραστηριοποιείται από το 1981 ο Μορφοτικός Σύλλογος Μεριχόβου.Ο σύλλογος αυτός σημμετέχει αλλά και διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων με θέμα την καραγκούνικη ,και όχι μόνο παράδοση,αλλά και τους παραδοσιακούς χορούς.Σκοπός του συλλόγου είναι η διαφήλαξη και διάδωση όσο το δυνατών περισσότερων στοιχείων της καραγκούνικης παράδοσης.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο αξιοθέτο του χωριού αποτελεί η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.Η εκκλησία κτίστηκε το 1877 και από τότε αποτελεί τον βασικό και ενεργό ναό του χωριού όπου γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκκλησία ,καθώς και οι ιερές εικόνες που βρίσκονται μέσα σε αυτή, έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία και έργα τέχνησ που βρίσκονται υπό την κρατική προστασία. Επίσης , αξιοθέατα του χωριού αποτελούν και οι εκκλησιές του Αγίου Ταξιάρχη και του Αγίου Δαμιανού https://www.saint.gr/3701/saint.aspx , οι οποίες βρίσκονται στην είσοδο και στην έξοδο του χωριού αντίστοιχα.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό διαθέτει από το 1972 μια ποδοσφαιρική ομάδα με ονομασία Α.Ο Δόξα Αγίας Τριάδας.Η ομάδα ποδοσφαίρου είναι ενεργή και συμμετέχει σε αγώνες με ομάδες ποδοσφαίρου άλλων περιοχών.Μάλιστα, το 2013 σε αγώνα που είχε με την ομάδα Α.Ε. Λιονταρίου κατάφερε να κερδίσει το κύπελο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1],Άγιος Δαμιανός ο μοναχός
  • [2], Αγία Τριάδα Καρδίτσας Βικιπαίδεια
  • [4],Απογραφή πληθυσμού 2011