Χρήστης:ManosHacker/Αναφορές/Wikimedia Conference 2018

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σκοπός του συνεδρίου είναι εν γένει η οργάνωση της ανάπτυξης του Κινήματος Wikimedia. Το Wikimedia Conference 2018 ήταν το τελευταίο, σε ότι αφορά τη μορφή που λαμβάνει από τη συμμετοχή αριθμού προσώπων σε αυτό και από τη στοχοθεσία του. Στη διοργάνωση αυτή συνέρχονταν κυρίως στελέχη του κινήματος από όλον τον κόσμο: εκπρόσωποι από θεματικούς οργανισμούς, παραρτήματα και ομάδες εργασίας, το Δ.Σ και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του WMF, μέρος από το έμμισθο προσωπικό των τοπικών διοργανωτών, ειδικοί προσκεκλημένοι, εθελοντές και εξωτερικοί συνεργάτες όπως από τις κοινότητες creative commons και mozilla.

Κόστος και συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν το 2017, που πρωτοπήγα στο συνέδριο, η συμμετοχή κυμαινόταν περίπου στα 200 άτομα. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν 350 άτομα, με προβλεπόμενα έξοδα 309 χιλιάδες ευρώ και τελικά έξοδα 255 χιλιάδες ευρώ, που άφησαν αποθεματικό περί τα 54 χιλιάδες ευρώ στους διοργανωτές. Το 2018 συμμετείχαν 300 άτομα με προβλεπόμενα έξοδα κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα τελικά έξοδα ήταν κάπου 414 χιλιάδες ευρώ. Τα ποσά θεωρήθηκαν μεγάλα και από το επόμενο έτος το Wikimedia Conference θα συρρικνωθεί, και λόγω κόστους. Οι ανάγκες ευρείας συνεύρεσης λέχθηκε πως μπορούν να καλύπτονται από το συνέδριο Wikimania, που έχει περίπου διπλάσια συμμετοχή προσώπων.

Στρατηγική του κινήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 το WMCON είχε ως κεντρικό άξονα τη στρατηγική του κινήματος με στόχο το 2030. Φέτος που αυτή είχε πλέον διατυπωθεί, η συμμετοχή στην χάραξη και δρομολόγησή της δεν είχε την ίδια συμμετοχή, ούτε έξαψη. Σκοπός φέτος ήταν να βρεθεί πώς θα εφαρμοστεί η στρατηγική, μέσα από ομάδες εργασίας (που ξεκίνησαν στο WMCON και ζητείται πλέον συμμετοχή σε αυτές εθελοντών που θα διασκέπτονται απομακρυσμένα το λιγότερο 5 ώρες ανά εβδομάδα) οι οποίες ερμηνεύουν τους δύο κύριους άξονες προτεραιοτήτων της: «Knowledge as a Service» και «Knowledge Equity», ώστε να γίνουν πράξη. Συμμετείχα κυρίως σε αυτόν τον κορμό συζητήσεων και εργασιών, και λιγότερο στις παράπλευρες θεματικές των μικρότερων αιθουσών.

Άλλες θεματικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέρα από τη χάραξη της στρατηγικής, το συνέδριο είχε δύο ακόμη θεματικούς άξονες, α) την ενίσχυση των συνεργασιών και β) την αύξηση του δυναμικού δράσης μέσα από εργαλεία και δεξιότητες. Αυτές τις θεματικές τις δούλεψα μάλλον στον κενό χρόνο των διαλειμμάτων, πιο πολύ προσφέροντας αλλά και ζητώντας. Ενδιαφέρον για εμένα ήταν πως στο β ξεχώρισε, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων (παράλληλα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων) και θέλω να πιστεύω πως έβαλα λιθαράκι σε αυτό. Προσπαθώντας να δείξω το εργαλείο του προχείρου σε κάποιον μου ανέφερε πως του το είχαν ήδη δείξει άλλοι.

Ο λόγος μας φτάνει εκεί έξω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόγος της κοινότητας βρίσκει απόκριση στα συνέδρια, εφόσον μεταφέρεται εκεί και αξίζει. Αυτό είχε δειχθεί την προηγούμενη χρονιά, που αγκαλιάστηκε η πρόταση διαχειριστή της ελληνικής να γίνουν τα wiki χαρούμενος χώρος εργασίας για όλους. Φέτος είδα με χαρά να συλλέγει επίσης πολλούς ψήφους η πρόταση ανάπτυξης εργαλείων που δίνουν την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να συμμετέχει συγγραφικά. Επίσης εντυπωσιακό είναι πως μεταφέρθηκε και συζητήθηκε έντονα μία ακόμη πρόταση που είχε προέλθει από τις ζυμώσεις μας, πως το ιεραρχικό σύστημα διακυβέρνησης του WMF χρειάζεται αλλαγή. Η χρήση του όρου «disruptive» στο συνέδριο, και εδώ και εν γένει, είχε θετικό πρόσημο!

Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκε από μέλος του WMF η σημαντικότητα των δεξιοτήτων ζωής («digital skills for life»), που αποκτούν οι συντάκτες των wiki. Η σύνδεση αυτή της χρήσης της Βικιπαίδειας με τις δεξιότητες ζωής, η οποία είναι πυλώνας του Σχολείου Βικιπαίδειας, ξεκίνησε με την εργασία που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής, συνέχισε με παρουσίαση στο CEE Meeting 2016, δουλεύτηκε με συνεργαζόμενα κέντρα προσανατολισμού στην Αθήνα, εισήχθη στις προτάσεις του WMCON 2017 και τις συζητήσεις και προτάσεις για τη στρατηγική του κινήματος την προηγούμενη χρονιά, και βρήκε τώρα τον δρόμο της από επίσημα χείλη.

Συνέδρια, οι καταλύτες των ευκαιριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, μας δόθηκε χρόνος να διοργανώσουμε οι ίδιοι, σε αίθουσες, δικές μας συναντήσεις πέραν του κύριου προγράμματος, κάτι που είχαμε ζητήσει και εισακουστήκαμε. Πολλές φορές συμπληρώνεις μια αίτηση σε μια φόρμα αξιολόγησης και δεν πολυπιστεύεις πως μορεί να γίνει, όμως φαίνεται πως όλα διαβάζονται. Με αυτή την ευκαιρία έγινε παρουσίαση του ολοκληρωμένου προχείρου χρήστη+. Την καινοτομία των βιβλιοθηκών δημιουργίας λημμάτων με έτοιμες προετοιμασμένες δομές παρακολούθησε η υπεύθυνη της χρηματοδότησης του προγράμματος. Το συνέδριο έδωσε επίσης την ευκαιρία να επιδειχθεί το εργαλείο σε κόσμο κατ' ιδίαν. Τα συνέδρια φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και δίνουν ευκαιρίες που δεν συναντώνται εύκολα εξ' αποστάσεως.

AffCom και WMCON[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδιαφέρον σημείο στο WMCON 2018 ήταν η ανάρτηση πόστερ για την αφαίρεση της αναγνώρισης των Wikimedia Community User Group Brasil και Wiki Education Brazil. Ήταν μια μεγάλη αποτυχία των προσπαθειών διαμεσολάβησης για λύση των συγκρούσεων των δύο ομάδων εργασίας, για τις οποίες έκανα ξανά λόγο στην ελληνική Αγορά πριν μήνες, επισημαίνοντας τα πρωτοφανή επίπεδα παρενόχλησης μεταξύ των δύο ομάδων. Η πράξη της αφαίρεσης της αναγνώρισης τέθηκε στο συνέδριο προς παραδειγματισμό με το πόστερ και μας αναφέρθηκε στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν τα δύο ελληνικά user group με την Affiliation Committee. Η AffCom συνεδρίαζε στο WMCOM πυκνά, και την προηγούμενη χρονιά και την τωρινή. Την προηγούμενη χρονιά μου έγινε κλήση να συμμετέχω ως εκπρόσωπος του Σχολείου Βικιπαίδειας στο WMCON παρόλο που δεν είχε διέλθει ένα έτος από την ίδρυσή μας ως Wikimedia Affiliate, που ήταν όρος συμμετοχής στο συνέδριο. Στο εξής, με δραστικά μειωμένο τον αριθμό των συμμμετεχόντων στο συνέδριο WMCON, η AffCom μάλλον επανεξετάζει τον τρόπο λειτουργίας της.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Να πω στο τέλος πως το συνέδριο ήταν οργανωμένο ά-ψ-ο-γ-α. Καλό ίντερνετ και εξαιρετικό φαγητό, φανταστείτε όμως πως ταξιδέψαμε από όλον τον πλανήτη και γεμίσαμε το ξενοδοχείο, και όλα δούλεψαν ρολόι. Εξαιρετική ήταν αμεσότητα με το γραφείο ταξιδίων. Λίγες ημέρες πριν ταξιδέψω προς Βερολίνο, έγινε online ακύρωση της πτήσης μου από άγνωστο (δεν είχα λάβει στο email μου το εισιτήριό μου ακόμα, άρα δεν το έκανα ο ίδιος και ούτε μου άνοιξαν το email) και το ζήτημα διευθετήθηκε τάχιστα.

   ManosHacker 21:26, 4 Ιουλίου 2018 (UTC)

Μάνο, ευχαριστούμε για τις γεύσεις που μας μετέφερες από το Βερολίνο! Συνέχισε την αξιόλογη προσπάθεια που κάνεις! ~~ uℂρЭ 0υĜe 12:43, 5 Ιουλίου 2018 (UTC)