Χρήστης:Konskougia/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ultraviolence (τραγούδι)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Ultraviolence"
[[File::UltraviolenceLDR.png|frameless|alt=|]]
"Konskougia/πρόχειρο" Εξώφυλλο
Τραγούδι από Lana Del Rey
από το άλμπουμ Ultraviolence
Κυκλοφόρησε4 Ιουνίου2014
ΗχογραφήθηκεΤέλη 2013
ΕίδοςΡοκ
ΓλώσσαΑγγλική
Διάρκεια4 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα
Δισκογραφική
Στιχουργός
ΠαραγωγόςDan Auerbach


Το "Ultraviolence" είναι ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Lana Del Rey για το τρίτο της στούντιο άλμπουμ, Ultraviolence (2014). Γράφτηκε από κοινού από την Λάνα και τον Ντάνιελ Χιθ, και παρήχθη από τον Νταν Άουερμπαχ. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου 2014, από την Polydor και την Interscope Records, ως το τρίτο single από το άλμπουμ Ultraviolence. Ένα μουσικό βίντεο, σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Καροτσίνι, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου 2014.

Σύμφωνα με την Μπρένα Έρλιχ του MTV News, το "Ultraviolence" αφηγείται την ιστορία μιας "τυπικής ρομαντικής σχέσης της Λάνα Ντελ Ρέι: σπασμένη, αποτυχημένη και οδυνηρή". Το τραγούδι περιέχει μια αναφορά του σινγκλ των The Crystals του 1962 "Με χτύπησε (και το ένιωσα σαν φιλί) [αγγλικά: He hit me but it felt like a kiss] στο ρεφρέν του. Ο Sal Cinquemani του περιοδικού Slant περιέγραψε το "Ultraviolence" ως ένα "λακωνικό, γεμάτο χορδές τραγούδι δάδας". Στη γραμμή «Μπορώ να ακούσω σειρήνες σειρήνες σειρήνες, με χτύπησε και αισθάνθηκε σαν ένα φιλί ( I can hear sirens sirens, he hit me but it felt like a kiss)» η Lana Del Rey αναφέρεται στο τραγούδι του 1962 The Crystaals "Με χτύπησε και αισθάνθηκε σαν ένα φιλί (he hit me but it felt like a kiss)", και, σύμφωνα με τον Harriet Gibson , «εμφανίζεται για να εξιδανικεύσει τη βαρβαρότητα». Μια συγγραφέας των Music Times σχολίασε ότι τα «βιολιά, τα ελαφρά χτυπώντας τύμπανα και το αγγελικό τραγούδι της Lana Del Rey» έδωσαν στο τραγούδι μια αίσθηση «εκκλησιαστικού ήχου», επισημαίνοντας ότι το κομμάτι αποτέλεσε τον χαρακτηριστικό και πλήρως αντιπροσωπευτικό ήχο της.

Κριτικές Τραγουδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόλαν Φίνι των Times κατέκρινε το συγκεκριμένο τραγούδι για την εξύμνηση του στην ενδοοικογενειακή βία, αναφέροντας το σχόλιο της Lord για τη μουσική της Λάνα:" Τέτοιου είδους τραγούδια δεν είναι καλό για τις νεαρές γυναίκες, ακόμα και τους νεαρούς άντρες να το ακούσουν.". Ωστόσο, ο Φίνι δήλωσε επίσης ότι η Ντελ Ρέι «πιθανότατα» δεν θα υποστήριζε τις «κατεστραμμένες ιστορίες βιαιοπραγίας και πολυτέλειας» για τις οποίες τραγουδά. Αν και σημειώνοντας ότι η Ντελ Ρέι δεν εξέφρασε θετική ή αρνητική γνώμη για την ενδοοικογενειακή βία, η Χάρλεϊ Μπράουν του Spin είπε ότι οι στίχοι του τραγουδιού θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιπαράθεση, ειδικά από τότε που η Ντελ Ρέι απέρριψε τον φεμινισμό σε συνέντευξή της στο The Fader, λέγοντας "Για μένα, το ζήτημα του φεμινισμού είναι απλά μία μη ενδιαφέρουσα ιδέα. Ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη SpaceX και την Tesla,καθώς και για το τι θα συμβεί με τις διαγαλαξιακές μας δυνατότητες. Κάθε φορά που οι άνθρωποι αναφέρουν τον φεμινισμό, λέω απλά , Θεέ μου, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Στα τέλη του 2014, το NME ψήφισε το Ultraviolence το 32ο τραγούδι τη χρονιάς.