Ultraviolence

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ultraviolence
Εξώφυλλο
Λάνα Ντελ Ρέι
Κυκλοφόρησε 13 Ιουνίου 2014
Ηχογραφήθηκε 2013 - 2014
Μουσικό είδος Ψυχεδελική Ροκ, Ροκ, Τζαζ, Μπλουζ, Εναλλακτική
Διάρκεια 51:24
Δισκογραφική Interscope, Polyndor
Παραγωγός Dan Auerbach, Lana Del Rey, Paul Epworth, Lee Foster, Daniel Heath, Greg Kurstin, Rick Nowels, Blake Stranathan
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Λάνα Ντελ Ρέι)
Born To Die (2011) Ultraviolence (2014) Honeymoon (2015)
Singles από Ultraviolence
  1. "West Coast"
    Κυκλοφόρησε: 14 Απριλίου 2014
  2. "Shades Of Cool"
    Κυκλοφόρησε: 26 Μαϊου 2014
  3. "Ultraviolence"
    Κυκλοφόρησε: 4 Ιουνίου 2014
  4. "Brooklyn Baby"
    Κυκλοφόρησε: 8 Ιουνίου 2014
  5. "Black Beauty"
    Κυκλοφόρησε: 23 Νοεμβρίου 2014


Το Ultraviolence είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια - τραγουδοποιό Λάνα Ντελ Ρέι, το οποίο κυκλοφόρησε στις 13 Ιουνίου του 2014, από την εταιτεία UMG Recordings. Παρά την αρχική της απόρριψη και άρνηση για κυκλοφορία καινούριου δίσκου, η Ντελ Ρέι άρχισε να εργάζεται για το Ultraviolence, το 2013. Η παραγωγή συνεχίστηκε μέχρι το 2014, όπου συνεργάστηκε με τους Dan Auerbach, Paul Epworth, Greg Kurstin, Daniel Heath και Rick Nowels.

Έλαβε θετικές κριτικές και επαίνεσαν τη συνοχή του ως ένα 'concept' άλμπουμ, όπως και την παραγωγή του σε σύγκριση με το προηγούμενο άλμπουμ της. Παρατηρήθηκε επίσης, και μια βελτίωση σε σχέση με το Born To Die. Έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ, με πωλήσεις που έφτασαν τα 182,000 αντιτύπα την πρώτη εβδομάδα. Ήταν το πρώτο της νούμερο ένα στην Αμερική. Μέχρι τον Ιούλιο του 2014 είχε πουλήσει πάνω από 1,000,000 αντίτυπα παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε συνολικά τέσσερα σινγκλς, μόνο σε ψηφιακή μορφή, τα "West Coast", "Shades of Cool", "Ultraviolence" και "Brooklyn Baby". Στις 1 Δεκεμβρίου του 2014 ανακοίνωσε την περιοδεία Endless Summer Tour στην οποία συμμετείχαν η Courtney Love και η Grimes, για την προώθηση του άλμπουμ.

Ιστορικό και παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία του Born to Die, το 2012, η Λάνα απέρριψε την ιδέα για κυκλοφορία καινούριου άλμπουμ, δηλώνοντας: "είχα ήδη πει, αυτό που ήθελα να πω στον κοσμο." [1]Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2013, άρχισε να δουλεύει πάνω σ' ένα νέο άλμπουμ λέγοντας, "είναι λίγο πιο λιτό, αλλά παραμένει κινηματογραφικό και σκοτεινό. Ξεκίνησα να εργάζομαι λίγο αργά, αλλά αγαπώ και μ' αρέσουν όλα όσα έχω κάνει μέχρι τώρα. Τώρα πρέπει απλά να το τελειώσω. Μουσικά έχω δουλέψει με τους ίδιους παραγωγούς." Ανέφερε ότι ένα από τα τραγούδια θα ονομάζεται "Black Beauty". [2]Όταν το ντέμο διέρρευσε τον Ιούλιο, η Del Rey δήλωσε: Αισθάνομαι αποθαρρυμένη, ναι. Πραγματικά δεν ξέρω τι να βάλω στον δίσκο μου. Υποθέτω ότι θα μπορούσα να το βάλω και να δούμε τι θα συμβεί ... Ποτέ δεν γράφω τραγούδι, αν δεν νομίζω ότι πρόκειται να είναι τέλειο για το άλμπουμ. Επίσης, είπε ότι συνεργάστηκε με τον Dan Heath, το συντροφό της Barrie-James O'Neill και ότι επιθυμούσε να δουλέψει με τον Λου Ριντ. [3]

Εμπορικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουνίου 2014, το Billboard εκτίμησε ότι το Ultraviolence θα πουλούσε περίπου 175 - 180,000 αντίγραφα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. [4]Τελικά, έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα, με 182,000 πωλήσεις, καθιστώντας το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ της στις ΗΠΑ. [5]Μετά από δύο εβδομάδες, είχε πουλήσει πάνω από 220.000 αντίτυπα εκεί. Το άλμπουμ πούλησε 31.800 αντίτυπα βινυλίου στις ΗΠΑ, καθιστώντας το ως το όγδοο best-seller άλμπουμ βινυλίου για το 2014. [6] Παγκοσμίως, πήγε νούμερο ένα σε πάνω από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. [7]Μέσα σ' ένα μήνα, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντιτύπα και τον Αύγουστο του 2014 πιστωποιήθηκε χρυσό σε Αγγλία και Αυστραλία. [8][9] Τον Φεβρουάριου του 2015 πιστοποιήθηκε χρυσό και στην Αμερική πουλώντας 500,000 αντίτυπα.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Συνολικά αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
Metacritic 74/100[10]
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
AllMusic 4/5 stars[11]
Billboard 83/100[12]
Consequence of Sound A[13]
The Early Registration 4.5/5 stars[14]
Entertainment Weekly A[15]
The Guardian 4/5 stars[16]
Los Angeles Times 3/4 stars[17]
Pitchfork 7.1/10[18]
Rolling Stone 3.5/5 stars[19]
Slant Magazine 3.5/5 stars [20]

Έλαβε γενικά θετικές κριτικές. Το χαρακτήρισαν ως ένα πανέμορφο και πλούσιο άλμπουμ, μια "μελανιασμένη ομορφιά", πολύ πιο συνεκτικό από το προηγούμενο άλμπουν της, "Born To Die". Κάθε χορωδία και μελωδία είναι ομοιόμορφα τέλεια και δείχνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην φωνή της Λάνας. Ο Hugh Montgomery είπε "Υπάρχει ένα μείγμα απελπιστικής αδράνειας και αισθισιακής σεξουαλικότητας ανάμεσα στα τραγούδια."

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοδικό Λίστα Κατάταξη Ref.
Billboard The 14 Best Pop Albums of 2014 14 [21]
Reed, JamesJames Reed from The Boston Globe Best Albums of 2014 1 [22]
Cosmopolitan 20 Best Albums of 2014 7 [23]
Digital Spy Top 15 Albums of 2014 14 [24]
Mojo 50 Best Albums of 2014 40 [25]
NME NME's Top 50 Albums of 2014 25 [26]
Rolling Stone 50 Best Albums of 2014 7 [27]
Slant Magazine The 25 Best Albums of 2014 3 [28]
Spin The 20 Best Pop Albums of 2014 5 [29]
Stereogum The 50 Best Albums of 2014 12 [30]
Time (magazine)|Time Top 10 Best Albums of 2014 6 [31]

Track listing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "Cruel World"  Lana Del Rey, Blake Stranathan 6:39
2. "Ultraviolence"  Lana Del Rey, Daniel Heath 4:23
3. "Shades of Cool"  Lana Del Rey, Rick Nowels 5:43
4. "Brooklyn Baby"  Lana Del Rey, Barrie O'Neill 5:53
5. "West Coast"  Lana Del Rey, Nowels 4:25
6. "Sad Girl"  Lana Del Rey, Nowels 5:17
7. "Pretty When You Cry"  Lana Del Rey, Stranathan 3:54
8. "Money Power Glory"  Lana Del Rey, Greg Kurstin 4:30
9. "Fucked My Way Up To The Top"  Lana Del Rey, Heath 3:32
10. "Old Money"  Lana Del Rey, Heath, Robbie Fitzsimmons 4:31
11. "The Other Woman"  Jessie Mae Robinson 3:01
Συν. διάρκεια:
51:24

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lana Del Rey: 'I wish I was dead already'». http://www.theguardian.com/music/2014/jun/12/lana-del-rey-ultraviolence-album. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2014. 
  2. «Lana Del Rey says her second album will be 'spiritual'». http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/21593264/lana-del-rey-says-her-second-album-will-be-spiritual. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. «nterview: Lana Del Rey on the Leaks, the Imitators & the Haters». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-01-07. https://web.archive.org/web/20150107133242/http://radio.com/2013/08/16/interview-lana-del-rey-on-leaks-immitators-haters-summertime-sadness/. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2013. 
  4. Caulfield, Keith (18 Ιουνίου 2014). «Lana Del Rey's 'Ultraviolence' Heading for No. 1 on Billboard 200». Billboard. Prometheus Global Media. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2014. 
  5. Caulfield, Keith (25 Ιουνίου 2014). «Lana Del Rey Lands First No. 1 Album On Billboard 200». Billboard. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
  6. «2014 Nielsen Music Report» (PDF). Nielsen. σελ. 4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015. 
  7. «Lana Del Rey's 'ULTRAVIOLENCE' (Interscope/Polydor UK) Debuts At No. 1 in Twelve Countries Including U.S. & U.K., Plus Top 5 in Eight Other Countries». PR Newswire. 25 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2014. 
  8. «Certified Awards». British Phonographic Industry. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2014. 
  9. «ARIA Australian Top 50 Albums». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2014. 
  10. «Ultraviolence - Lana Del Rey». Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2014. 
  11. Fred Thomas. «Ultraviolence - Lana Del Rey | Songs, Reviews, Credits, Awards». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  12. Partridge, Kenneth (16 Ιουνίου 2014). «Lana Del Rey, 'Ultraviolence': Track-by-Track Album Review». Billboard. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  13. Geffen, Sasha (17 Ιουνίου 2014). «Album Review: Lana Del Rey – Ultraviolence». Consequence of Sound. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  14. Garcia, Dan (19 Ιουνίου 2014). «Album Review: Lana Del Rey 'Ultraviolence'». Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015. 
  15. Anderson, Kyle (13 Ιουνίου 2014). «Ultraviolence (2014)». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2014. 
  16. Petridis, Alexis (12 Ιουνίου 2014). «Lana Del Rey: Ultraviolence review – great songs about awful, boring people». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2014. 
  17. «Lana Del Rey's 'Ultraviolence': Defiant seduction from pop instigator ★★★ - Los Angeles Times». Latimes.com. 13 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  18. Richardson, Mark. «Lana Del Rey Ultraviolence». Pitchfork. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2014. 
  19. Ganz, Caryn (20 Ιουνίου 2014). «Lana Del Rey 'Ultraviolence' Album Review». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  20. «Slant review». 
  21. Lipshutz, Jason (18 Δεκεμβρίου 2014). «The 14 Best Pop Albums of 2014». Billboard. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014. 
  22. Reed, James (13 Δεκεμβρίου 2014). «James Reed's 2014 best album picks». The Boston Globe. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2014. 
  23. «Cosmo's 20 Best Albums of 2014». Cosmopolitan. 3 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  24. «Digital Spy's Top Albums Of 2014». Digital Spy. 6 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  25. «MOJO's 50 Best Albums Of 2014: The Final Score». Mojo. 21 Νοεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  26. «NME's Top 50 Albums Of 2014». NME. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2014. 
  27. «50 Best Albums of 2014». Rolling Stone. 1 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  28. «The 25 Best Albums of 2014». Slant Magazine. 11 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  29. «The 20 Best Pop Albums of 2014: Lana Del Rey, Ultraviolence». Spin. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014. 
  30. «The 50 Best Albums of 2014». Stereogum. 2 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 
  31. «TIME's Top 10 Best Albums of 2014». Time. 3 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ultraviolence (album) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).