Χρήστης:Geraki/Blog/Επισκεψιμότητα άρθρων της Βικιπαίδειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το παρακάτω post είναι δημοσιευμένο και στο http://blog.geraki.gr/2008/05/blog-post.html


14:11, 17 Μαΐου 2008 (UTC)

Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες σελίδες επισκέπτονται περισσότερο οι επισκέπτες της Βικιπαίδειας. Θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω τα στοιχεία όπως εμφανίζονται σε μια αναφορά για τον Φεβρουάριο του 2008 (http://stats.grok.se/el/top).

Κατ'αρχήν, οι περιορισμοί: το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την αναφορά, καταγράφει διευθύνσεις url και όχι ξεχωριστά άρθρα, δηλαδή οι ανακατευθύνσεις εμφανίζονται και αυτές ως "ξεχωριστές επισκέψιμες σελίδες" και αν θέλουμε την συνολική επισκεψιμότητα ενός άρθρου πρέπει να προσθέσουμε τα hits από όλες τις ανακατευθύνσεις του.

Πρώτα εμφανίζονται η σελίδα αναζήτησης και μετά η Κύρια Σελίδα, κάτι πολύ λογικό, ένας επισκέπτης θα περάσει μόνο μια φορά από την Κύρια Σελίδα, αλλά αν ψάχνει κάτι θα περάσει αρκετές φορές από την αναζήτηση. Ακολουθούν οι Πρόσφατες αλλαγές μια σελίδα που μάλλον χρησιμοποιούν περισσότερο οι συντάκτες της Βικιπαίδειας, αλλά η περίοπτη θέση της στο μενού την κάνει να την επισκέπτονται και απλοί επισκέπτες. Τέταρτη φαίνεται η αίτηση για τυχαία σελίδα, κάτι που δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιούσαν αρκετοί για να περιηγηθούν σε μια εγκυκλοπαίδεια. Αυτό μας δίνει μια ένδειξη ότι οι επισκέπτες δεν έρχονται πάντα για να ψάξουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά και απλά για να μάθουν κάτι γενικότερα.

Και φτάνουμε στα πρώτα άρθρα... Ομολογώ ότι γέλασα με την καρδιά μου, βλέποντας ως άρθρο πρώτο σε επισκεψιμότητα τις στάσεις στο σεξ. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φορές αναλύσεις για το ευρύτερο ίντερνετ ότι δημοφιλέστερη λέξη στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. google) είναι το sex, αλλά εδώ επιβεβαιωνόμαστε ότι αυτό ισχύει και για τους έλληνες χρήστες. Η επόμενη καταχώρηση (Μακεδονιά) μάλλον είναι λόξιγκας του προγράμματος (18.000 επισκέψεις σε μια ημέρα [1]) οπότε την θεωρούμε λάθος και δεύτερο σε επισκεψιμότητα άρθρο είναι η Ελλάδα. Αρκετά λογικό. Ακολουθούν άλλες δύο σελίδες από το μενού, και μετά το γνωστό Prison Break ενώ λίγο παρακάτω βλέπουμε και το άρθρο για τον πρωταγωνιστή του Γουέντγουορθ Μίλλερ. Σε συνδυασμό με τις εμφανίσεις των άρθρων Παναγιώτης Βαρώτσος και σεισμός αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών οδηγείται εδώ για να πληροφορηθεί για σημαντικά θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα καθώς τα τελευταία είχαν κάθετη αύξηση των επισκεπτών τους με τον σεισμό της 14 Φεβρουαρίου [2] [3]. Ξεκάθαρα φαίνεται και από την επισκεψιμότητα του άρθρου Μακεδονία [4], Βόρεια Μακεδονία [5] κλπ. καθώς και στο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που έχει φθίνουσα πορεία όσο περνάει ο καιρός μετά τον θάνατό του [6] . Αντίθετα άλλα άρθρα έχουν σταθερά μεγάλη επισκεψιμότητα, π.χ. Κύπρος [7], Αθήνα [8], Παρίσι [9], και φυσικά το πέος [10] (να μην ξεχνιόμαστε...). Στην περίπτωση της Κύπρου βέβαια, το άρθρο Δημήτρης Χριστόφιας είχε άνοδο την περίοδο γύρω από τις εκλογές όπου εκλέγηκε πρόεδρος [11].

Πέρα από αυτά, τα περισσότερο επισκέψιμα άρθρα είναι κλασσικά πράγματα, γεωγραφία (Ευρώπη, Ελλάδα, Γαλλία), σημαντικά πρόσωπα (Οδυσσέας Ελύτης, Αλέξανδρος ο Μέγας, Ευγένιος Τριβιζάς, Κωστής Παλαμάς, Πάμπλο Πικάσο), θέματα ιστορικά τοπικά ή παγκόσμια (Αρχαία Ελλάδα, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), βιολογία (ελιά, λύκος, καφέ αρκούδα). Είναι λογικό να πιστέψουμε ότι αυτό το είδος των άρθρων έχει περισσότερες ελπίδες να αποτελέσουν σωστά άρθρα με τις προδιαγραφές που έχει υιοθετήσει η Βικιπαίδεια (αξιόλογα άρθρα: ουδετερότητα, επαληθευσιμότητα, όχι πρωτότυπη έρευνα) καθώς σε αυτά μπορεί να βρει εφαρμογή η αρχή "όσο περισσότερα μάτια, τόσο λιγότερα λάθη", και επίσης ότι αυτά είναι που λείπουν κυρίως από το ελληνικό διαδίκτυο. Όπως έχω γράψει και άλλες φορές, στο ελληνικό διαδίκτυο περισσεύουν οι σελίδες με προσωπικές απόψεις, σελίδες θαυμαστών, σελίδες χαβαλέ, αλλά υπάρχει τρομερή έλλειψη από σοβαρό και ουσιαστικό περιεχόμενο για σημαντικά θέματα. Η Βικιπαίδεια καλύπτει ένα μεγάλο μέρος αυτού του κενού, και πρέπει να φροντίσουμε να καλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Το παραπάνω post είναι δημοσιευμένο και στο http://blog.geraki.gr/2008/05/blog-post.html