Στάσεις στο σεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι στάσεις στο σεξ είναι αρκετές[1], και όπως σε όλα θέματα που άπτονται της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, εξαρτώνται από την ψυχολογία, τον συναισθηματισμό, το χαρακτήρα αλλά και την εφευρετικότητα του καθενός από τους δύο συντρόφους. Το παλαιότερο πιθανότατα σύγγραμμα στο οποίο περιγράφονται στάσεις στο σεξ με αναλυτική μορφή είναι το Κάμα Σούτρα ένα αρχαίο ινδικό κείμενο σανσκριτικής λογοτεχνίας το οποίο χρονολογείται από το 2ο αιώνα μ.Χ. Παρακάτω, ακολουθούν κοινώς χρησιμοποιούμενες ονομασίες στάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν συνήθως έναν άνδρα και μία γυναίκα, αν και ορισμένες μπορούν να τις εφαρμόσουν και ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Ανδροκεντρικές στάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «ιεραποστολική» στάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιεραποστολική στάση

Η στάση αυτή είναι πολύ συχνή ανάμεσα στα ζευγάρια επειδή η ψυχολογία των δύο φύλων επιβάλλει ο άντρας να «κυριαρχεί» επάνω στη γυναίκα, το «υποτασσόμενο», αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς είναι από τις πιο ξεκούραστες. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα ενώ ο άντρας διεισδύει ξαπλώνοντας επάνω της.[2]

«Ζέστη-κρύο»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στάση αυτή μάλλον εντάσσεται στα προκαταρκτικά παιχνίδια. Η γυναίκα ερεθίζει και παρατά εναλλάξ τον άντρα. Η εναλλαγή αυτή διεγείρει το υποσυνείδητο του τελευταίου και την τάση του αρσενικού για κυνήγι θηλυκού (πρβλ. Η συνουσία ως βία

Στα τέσσερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέσσερα

Όπως φαίνεται και στην εικόνα, ο άντρας εισέρχεται από πίσω στη γυναίκα κολπικά. Το βασικό πλεονέκτημα της στάσης είναι η βαθιά εισχώρηση του πέους στον κόλπο, ενώ πιθανώς μειονέκτημα είναι η έλλειψη οπτικής επαφής. Η στάση είναι γνωστή και με την αγγλική doggy style (δηλαδή «με τον τρόπο των σκύλων») (σκυλίσιο) ή (Στάση 42 αυτή στα Τέσσερα και αυτός στα Δυο).

Στοματικό σεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: Πεολειχία και Αιδοιολειχία

Το στοματικό σεξ για ορισμένους δίνει την ευχαρίστηση του «κανονικού» σεξ και προτιμάται από τα ζευγάρια συνήθως ως μέρος του προκαταρκτικού σεξουαλικού παιχνιδιού, ή όταν θέλουν να αποφύγουν την κολπική διείσδυση όπως στις περιόδους ωορηξίας της γυναίκας οπότε και οι πιθανότητες σύλληψης και εγκυμοσύνης είναι αυξημένες.

Πρωκτικό σεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στάση του κουταλιού

Η είσοδος γίνεται από τον πρωκτό. Παραλλαγές του πρωκτικού σεξ είναι οι παρακάτω:

  1. Στα τέσσερα: Παρόμοια με την κολπική μόνο που η διείσδυση είναι πρωκτική.
  2. Ιεραποστολική στάση Παρόμοια με την κολπική. Για τη διευκόλυνση της διείσδυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθήματα (π.χ. μαξιλάρι), έτσι ώστε η γυναίκα να ανορθώσει τη λεκάνη, βοηθώντας τον άντρα.
  3. Η στάση του κουταλιού: Η στάση αυτή μπορεί να είναι τόσο πρωκτική όσο και κολπική, και αποτελεί παραλλαγή της στάσης στα τέσσερα.

Γυναικοκρατικές στάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στάση 69[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάση 69 γυναίκα και άνδρα

Η στάση αυτή μπορεί να ενταχθεί και στις δύο κατηγορίες αφού είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιος από τους δύο λαμβάνει περισσότερη ευχαρίστηση. Ξαπλωμένοι ο ένας επάνω ή πλάι στον άλλον αντίστροφα (κεφάλι-πόδια), επιδίδονται σε στοματικό σεξ.

Η γυναίκα από πάνω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάση με τη γυναίκα από πάνω

Ο άντρας ξαπλώνει ανάσκελα και η γυναίκα κάθεται επάνω του. Χαρακτηριστικά, στη στάση αυτή:

  • οι σύντροφοι μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο· πιο συγκεκριμένα, ο άντρας μπορεί να μαλάζει και να χαϊδεύει το στήθος της γυναίκας, το οποίο βρίσκεται σε όρθια θέση
  • ο άντρας μπορεί να καθυστερήσει και ρυθμίσει τον οργασμό του ώστε να φτάσει σε κορύφωση ταυτόχρονα με τη σύντροφο του
  • η γυναίκα ελέγχει το βάθος, την ένταση και την γωνία διείσδυσης
  • η πρόσβαση στην κλειτορίδα είναι εύκολη και από τους δύο, ενώ και η πρόσβαση στους όρχεις είναι δυνατή από τη γυναίκα
  • αντίθετα με την ιεραποστολική στάση, η γυναίκα εδώ έχει περισσότερο ενεργητικό ρόλο.

«Κρεμαστή» συνουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κρεμαστή συνουσία

Ο άντρας στέκεται όρθιος και στηρίζεται με την πλάτη στον τοίχο και κρατά από τους μηρούς τη γυναίκα, η οποία κρέμεται από πάνω του με τα χέρια της στον λαιμό του.

Στάση του ελέφαντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γυναίκα ξαπλωμένη μπρούμυτα και ο άντρας από πάνω της με τεντωμένα τα χέρια και λυγισμένη ελαφρά την μέση.

Παραλλαγή ιεραποστολικής στάσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραλλαγή της ιεραποστολικής στάσης, όπου η γυναίκα έχει τα πόδια τεντωμένα ψηλά και διάπλατα.

Καθιστό ή «καρεκλάτο»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άντρας καθισμένος, με τα πόδια συνήθως κλειστά, και η γυναίκα καθισμένη πάνω του με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά.

Πολλαπλή διείσδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

διπλή διείσδυση

Κατά την πολλαπλή διείσδυση γίνεται ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών φυσικών οπών του σώματος, είτε δια φυσικών είτε δια τεχνητών οργάνων. Στην πρακτική αυτή μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και πέντε μέλη, συνδυάζοντας πρωκτικό, στοματικό και φυσικό σεξ, κάνοντας χρήση δακτύλων, χεριών, ποδιών, δονητών, και φυσικά, του πέους. Η ταυτόχρονη διείσδυση σε αιδοίο και πρωκτό ονομάζεται διπλή διείσδυση, ενώ όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση του στόματος, λέγεται τριπλή διείσδυση. Ως διπλή πρωκτική διείσδυση και διπλή κολπική διείσδυση (γενικώς διπλό στούπωμα) αναφέρονται η ταυτόχρονη είσοδος δύο ανδρικών γεννητικών οργάνων στον πρωκτό ή στο αιδοίο αντίστοιχα. Το παραπάνω είδος διείσδυσης χαρακτηρίζεται και ως σάντουιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Myth of the Vaginal Orgasm by Anne Koedt (1970)

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sex positions της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).