Στάσεις στο σεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι στάσεις στο σεξ είναι στάσεις που μπορεί να πάρουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια συνουσίας ή άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Οι σεξουαλικές πράξεις περιγράφονται σε γενικές γραμμές από τις θέσεις που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες για να εκτελέσουν τις εν λόγω πράξεις. Αν και η σεξουαλική επαφή περιλαμβάνει γενικά τη διείσδυση του σώματος ενός ατόμου από ένα άλλο, οι στάσεις στο σεξ συνήθως περιλαμβάνουν διεισδυτική ή μη-διεισδυτική σεξουαλική δραστηριότητα.

Τρεις κατηγορίες επαφής χρησιμοποιούνται ευρέως: κολπική συνουσία, με τη συμμετοχή κολπική διείσδυσης, πρωκτική διείσδυση, και το στοματικό σεξ, που περιλαμβάνει τη διέγερση σεξουαλικών οργάνων με το στόμα.[1] Οι σεξουαλικές πράξεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλες μορφές διέγερσης των γεννητικών οργάνων, όπως ατομικό ή αμοιβαίο αυνανισμό, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει τρίψιμο ή διείσδυση με τη χρήση δακτύλων ή χεριών ή με μία συσκευή, όπως ένα ντίλντο ή δονητής. Υπάρχουν πολλές στάσεις σεξ, που οι συμμετέχοντες μπορεί να εφαρμόσουν σε οποιοδήποτε από αυτά τα είδη της σεξουαλικής επαφής ή πράξης. Ορισμένοι συγγραφείς έχουν υποστηρίξει ότι ο αριθμός των θέσεων σεξ είναι ουσιαστικά απεριόριστες.

Γενικά οι στάσεις εξαρτώνται από την ψυχολογία, τον συναισθηματισμό, το χαρακτήρα αλλά και την εφευρετικότητα του καθενός από τους δύο συντρόφους. Το παλαιότερο πιθανότατα σύγγραμμα στο οποίο περιγράφονται στάσεις στο σεξ με αναλυτική μορφή είναι το Κάμα Σούτρα ένα αρχαίο ινδικό κείμενο σανσκριτικής λογοτεχνίας το οποίο χρονολογείται από το 2ο αιώνα μ.Χ.

Παρακάτω, ακολουθούν κοινώς χρησιμοποιούμενες στάσεις:

Αποκλειστικά διεισδυτικές στάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτες οι στάσεις περιλαμβάνουν την διείσδυση ενός φαλλικού αντικειμένου (όπως το πέος, strap on και αλά) στον κόλπο, πρωκτό ή και στόμα.

Η «ιεραποστολική» στάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιεραποστολική στάση

Η στάση αυτή είναι πολύ συχνή ανάμεσα στα ζευγάρια. Σε αυτήν την στάση οι σύντροφοι έχουν οπτική επαφή. Ο παθητικός σύντροφος ξαπλώνει ανάσκελα με ανοιχτά τα πόδια, ενώ ο ενεργητικός σύντροφος διεισδύει ξαπλώνοντας επάνω του. Η στάση αυτή και η παρακάτω παραλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθεί για κολπική ή πρωκτική συνουσία.

 • Ο ενεργητικός σύντροφος κάθεται μπροστά από τον παθητικό σύντροφο, με τα πόδια να κρέμονται από την άκρη του κρεβατιού ή τραπεζιού. Ο παθητικός σύντροφος με τα σηκωμένα πόδια του αγκαλιάζει τον ενεργητικό σύντροφο. Αυτήν η στάση μπορεί να αναφερθεί ως η στάση της πεταλούδας (αγγλικά: butterfly position).
 • Ο παθητικός σύντροφος ξαπλώνει ανάσκελα, ενώ ο ενεργητικός σύντροφος διεισδύει όρθιος ενώ σηκώνει την λεκάνη του παθητικού συντρόφου. Μια παραλλαγή αυτής της στάσεις είναι ο παθητικός σύντροφος να αφήνει τα πόδια του στους ώμους του άλλου συντρόφου.
 • Ο παθητικός σύντροφος ξαπλώνει ανάσκελα, με τα πόδια του τεντωμένα τα διπλώνει μέχρι το κεφάλι του. Ο ενεργητικός σύντροφος διεισδύει κρατώντας τα πόδια του παθητικού συντρόφου.
 • Ο παθητικός σύντροφος, σταυρώνει τα πόδια του πίσω από το κεφαλή του (ή τουλάχιστον βάζει τα πόδια του δίπλα από τα αυτιά του), ξαπλώνοντας ανάσκελα. Ο ενεργητικός σύντροφος διεισδύει κρατώντας γερά τους ταρσούς του παθητικού συντρόφου και ξαπλώνει κατά μήκος του.

Στα τέσσερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέσσερα
Κύριο λήμμα: Σεξ στα τέσσερα

Ο παθητικός σύντροφος κάθεται στα τέσσερα με το κορμί του σε οριζόντια στάση και ο ενεργητικός σύντροφος εισέρχεται από πίσω κολπικά ή πρωκτικά με το πέος του ή με την χρίση strap-on.[2] Η στάση είναι γνωστή και με αγγλική ονομασία doggy style ή στάση 42. Παραλλαγές αυτής της στάσεις μπορεί να είναι:

 • Το κορμί του παθητικού συντρόφου έχει κλίση προς τα κάτω ενώ ο ενεργητικός σύντροφος σηκώνει τους γοφούς του πάνω από τους γοφούς του παθητικού συντρόφου για μέγιστη διείσδυση.
 • Ο παθητικός σύντροφος τοποθετεί τα πόδια του στης άκρες του ενεργητικού συντρόφου με λυγισμένα τα φόντα.
 • Ο παθητικός σύντροφος γονατίζει όρθιος ενώ ο ενεργητικός σύντροφος τραβάει απαλά τα χέρια του άλλου συντρόφου προς αυτόν.

Στάση του κουταλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στάση του κουταλιού
Κύριο λήμμα: Κουτάλι (στάση σεξ)

Σε αυτήν την στάση και οι δυο σύντροφοι κάθονται πλαγιά και έχουν την ίδια κατεύθυνση.[3] Ο ενεργητικός σύντροφος διεισδύει από πίσω.

Σύντροφος από πάνω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάση με τη γυναίκα από πάνω

Ο άντρας ξαπλώνει ανάσκελα και ο/η σύντροφος κάθεται επάνω του. Χαρακτηριστικά, στη στάση αυτή:

 • οι σύντροφοι μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλο· πιο συγκεκριμένα, ο άντρας μπορεί να μαλάζει και να χαϊδεύει το στήθος της γυναίκας, το οποίο βρίσκεται σε όρθια θέση
 • ο άντρας μπορεί να καθυστερήσει και να ρυθμίσει τον οργασμό του ώστε να φτάσει σε κορύφωση ταυτόχρονα με τη σύντροφο του
 • η γυναίκα ελέγχει το βάθος, την ένταση και την γωνία διείσδυσης
 • η πρόσβαση στην κλειτορίδα είναι εύκολη και από τους δύο, ενώ και η πρόσβαση στους όρχεις είναι δυνατή από τη γυναίκα
 • αντίθετα με την ιεραποστολική στάση, η γυναίκα εδώ έχει περισσότερο ενεργητικό ρόλο.

«Κρεμαστή» συνουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κρεμαστή συνουσία

Ο άντρας στέκεται όρθιος και στηρίζεται με την πλάτη στον τοίχο και κρατά από τους μηρούς τη γυναίκα, η οποία κρέμεται από πάνω του με τα χέρια της στον λαιμό του.

Στάση του ελέφαντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γυναίκα ξαπλωμένη μπρούμυτα και ο άντρας από πάνω της με τεντωμένα τα χέρια και λυγισμένη ελαφρά την μέση.

Καθιστό ή «καρεκλάτο»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άντρας καθισμένος, με τα πόδια συνήθως κλειστά, και η γυναίκα καθισμένη πάνω του με τα πόδια ελαφρώς ανοικτά.

Πολλαπλή διείσδυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

διπλή διείσδυση

Κατά την πολλαπλή διείσδυση γίνεται ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών φυσικών οπών του σώματος, είτε δια φυσικών είτε δια τεχνητών οργάνων. Στην πρακτική αυτή μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και πέντε μέλη, συνδυάζοντας πρωκτικό, στοματικό και φυσικό σεξ, κάνοντας χρήση δακτύλων, χεριών, ποδιών, δονητών, και φυσικά, του πέους. Η ταυτόχρονη διείσδυση σε αιδοίο και πρωκτό ονομάζεται διπλή διείσδυση, ενώ όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση του στόματος, λέγεται τριπλή διείσδυση. Ως διπλή πρωκτική διείσδυση και διπλή κολπική διείσδυση (γενικώς διπλό στούπωμα) αναφέρονται η ταυτόχρονη είσοδος δύο ανδρικών γεννητικών οργάνων στον πρωκτό ή στο αιδοίο αντίστοιχα. Το παραπάνω είδος διείσδυσης χαρακτηρίζεται και ως σάντουιτς.

Όχι αποκλειστικά διεισδυτικές στάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στοματικό σεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: Πεολειχία και Αιδοιολειχία

Το στοματικό σεξ για ορισμένους δίνει την ευχαρίστηση του «κανονικού» σεξ και προτιμάται από τα ζευγάρια συνήθως ως μέρος του προκαταρκτικού σεξουαλικού παιχνιδιού, ή όταν θέλουν να αποφύγουν την κολπική διείσδυση όπως στις περιόδους ωορηξίας της γυναίκας οπότε και οι πιθανότητες σύλληψης και εγκυμοσύνης είναι αυξημένες.

Η στάση 69[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στάση 69 γυναίκα και άνδρα
Κύριο λήμμα: 69 (στάση σεξ)

Η στάση αυτή μπορεί να ενταχθεί και στις δύο κατηγορίες αφού είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιος από τους δύο λαμβάνει περισσότερη ευχαρίστηση. Ξαπλωμένοι ο ένας επάνω ή πλάι στον άλλον αντίστροφα (κεφάλι-πόδια), επιδίδονται σε στοματικό σεξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Sexual Intercourse». Discovery.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2008. 
 2. Rogiere, Jean. (2001). The little bit naughty book of sex. Berkeley, Calif.: Ulysses Press. ISBN 1-56975-305-9. 48657399. 
 3. Westheimer, Ruth K. (Ruth Karola), 1928- (2001). Sex for dummies (2nd ed έκδοση). Foster City, CA: IDG Books Worldwide. ISBN 0-7645-5302-X. 45537173. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link) CS1 maint: Extra text (link)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Myth of the Vaginal Orgasm by Anne Koedt (1970)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]