Χρήστης:Fythe82/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άγιος Φρειδερίκος της Ουτρέχτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Φρειδερίκος ήταν επίσκοπος Ουτρέχτης της Ολλανδίας. Η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Ιουλίου, ημέρα όπου και μαρτύρησε (+18 Ιουλίου 838) και τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και τη Καθολική Εκκλησία.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη καταγωγή του Αγίου υπάρχουν δυο εκδοχές: Κατά τη πρώτη καταγόταν από την Αγγλία και κατά την άλλη από την Ολλανδία. Άλλοι πάλι αναφέρουν πως οι γονείς του μετακόμισαν στην Αγγλία ακολουθώντας τον ιεραπόστολο Άγιο Βονιφάτιο. Γεννήθηκε περι το 775 μ.Χ. Σε όλη τη νεότητα του αγαπούσε να τρέχει στις εκκλησίες και έπειτα να διηγείται στη μητέρα του τα όσα ψυχωφέλιμα  άκουγε εκεί. Μεγαλώνοντας εστάλη στην Ουτρέχτη, να μαθητεύσει κοντά στον επίσκοπο Ριεφρίδο μαζί με άλλους κληρικούς. Εκεί ήταν πρότυπο καθαράς ζωής, αυτοκυριαρχίας και γλυκύτητας στη συμπεριφορά του. Χειροτονήθηκε ιερεύς και ύστερα μεταξύ των ετών 825 και 828 επίσκοπος, ως διάδοχος του Ριεφρίδου. Στην ανάρρηση στον επισκοπικό θρόνο τον πίεσε πολύ να την αποδεχθεί ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο ευσεβής. Η χειροτονία του έγινε παρόντος του βασιλέα στη Γαλλική πόλη Αιξ λα Σαπελ.

Ως επίσκοπος ο Άγιος Φρειδερίκος έλαβε μέρος σε κάποια σύνοδο του Μαν το έτος 829. Είναι αυτός επίσης που παρακίνησε τον Άγιο Οδούλφο να εκχριστιανίσει τους Φρίσονες (σημερινοί Ολλανδοί). [1]

Ο θάνατος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον επισκοπικό του βίο, Ο Άγιος Φρειδερίκος ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά Λουδοβίκο τον υπεράγαθο, τον οποίο ήλεγξε για τον παράνομο γάμο που έκανε. Επίσης ήλεγξε εν συνεχεία για την ανήθικη και σκανδαλώδη ζωή της και την αυτοκρατόρισσα. Με αφορμή αυτόν τον έλεγχο, στάλθηκαν από τη πριγκίπισσα Ιουδίθ δυο στρατιώτες δήμιοι οι οποίοι και τον καρατόμησαν, την ώρα που λειτουργούσε μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στις 18 Ιουλίου του 838. Πριν αποκεφαλιστεί είπε τον ψαλμικό στίχο: «Αινέσω τον Κύριον εν χώρα ζώντων». Ετάφη στο ναό του Σωτήρος στην Ουτρέχτη, μέσα στη κρύπτη μπροστά από την αγία τράπεζα του παρεκκλησίου του Αγίου Στεφάνου. Η ανακομιδή του αγίου λειψάνου του έγινε στις 28 Ιουλίου 1362, οπότε και η κάρα του ετοποθετήθη σε αργυροεπίχρυση λειψανοθήκη από τον Επίσκοπο Folkert. [2] Κατά τη μεταρρύθμιση μετά το 1517, η κάρα του Αγίου διαφυλάχθηκε από τη μανία των φανατικών προτεσταντών σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ενώ άγνωστη είναι η μοίρα των λοιπών λειψάνων. Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρείται προστάτης των κωφών. [3]

Ο Άγιος Φρειδερίκος στην Ορθόδοξη Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, δεν έχει περαστεί ακόμα επίσημα η μνήμη του Αγίου στο εορτολόγιο, ωστόσο τιμάται από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες όπως η Ρωσική. Η μοναδική ίσως ορθόδοξη εικόνα του Αγίου απαντάται στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μπεγουλακίου Πατρών, όπου και τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του Αγίου. Η υμνολογία του Αγίου βάσει του Ορθοδόξου τυπικού, έχει γίνει υπό του Δρος Μπούσια Μ. Χαράλαμπου, μεγάλου υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.

Απολυτίκιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

“Εικών καθαρότητος εκ βρέφους πατερ οφθείς, το Πνεύμα το Άγιον εφείλκυσας εν ψυχή και μέγιστος γέγονας, θύτης και ποιμενάρχης, Φρειδερίκε Ουτρέχτης, ηλέγξας ηγεμόνας κεφαλήν εκτμηθείς σου, πρεσβευων εκαστοτε υπερ των τιμώντων σε".

Ήχος δ’ (Ταχύ προκατάλαβε)

Κοντάκιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Βαπτιστήν μιμούμενος, ηλέγξας πάτερ, τους παρανομήσαντας και απετμήθης κεφαλήν, ημίν διδάσκων αγνότητα, ω Φρειδερίκε Ουτρέχτης αγλάισμα".