Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Dai~elwiki/Πειράματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εδώ αυτά που ίσως κάποτε τελειώσω...


Τζωρτζ Ουάσινγκτον

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ υποδύεται τον Τζωρτζ Ουάσινγκτων (Ελ Πάσο, 1973)

Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτων (αγγλ. George Washington) (22 Φεβρουαρίου 173214 Δεκεμβρίου 1799) ήταν πρωταγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έναντι της Μεγάλης Βρετανίας, αρχηγός του Ηπειρωτικού Στρατού και πρώτος Πρόεδρος της χώρας. Ήταν ακομμάτιστος.

Εκπαίδευση και νεανικά χρόνια

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουάσινγκτων καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ανήκε στην οικονομική και πολιτιστική ελίτ των μεγάλων γαιοκτημόνων της πολιτείας Βιρτζίνια. Οι γονείς του Ογκουστίν Ουάσινγκτων (Augustine Washington, 1693 - 1743) και Μάρη Μπολ (Mary Ball, 1708 - 1789) ήταν άποικοι αγγλικής καταγωγής. Έμεινε ορφανός από πατέρα όμως σε ηλικία έντεκα κιόλας ετών και έτσι την κηδεμονία του ανέλαβε ο μεγαλύτερος του αδερφός, Λόρενς.
Μέχρι τα 15 του πήγε στο σχολείο του Γουίλιαμσμπουργκ, όπου έκανε μάλλον μέτριες σπουδές, αλλά ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Το 1749 εξερεύνησε ως γεωμέτρης τα κτήματα στην κοιλάδα του ποταμού Σεναντόα, μια εμπειρία που του άνοιξε τα μάτια για την αξία της γαιοκτησίας, το πιο πολύτιμο δηλαδή στη ζωή ενός άντρα, όπως έλεγε ο ίδιος. Ακόμη και αργότερα χαρτογραφούσε ο ίδιος κτήματα που τον ενδιέφεραν ή ήταν ιδιοκτησία του.

Σύγχρονοι του και κατοπινοί κριτικοί, μεταξύ αυτών και ο κατοπινός Πρόεδρος Τζων Άνταμς, τονίζουν ότι η εκπαίδευση του Ουάσινγκτων δεν ήταν παρά βασική και δεν ξεπερνούσε το επίπεδο του δημοτικού σχολείου.

Στα δεκαέξι του ο Ουάσινγκτων γνώρισε στο σπίτι ενός γείτονα το άτομο που θα βελτίωνε τις γνώσεις του και το οποίο θα ερωτευόταν, την Sally Fairfax. Η παντρεμένη με τον πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία πλούσιο γαιοκτήμονα Γουίλιαμ Fairfax βοήθησε τον Ουάσινγκτων στην μελέτη ιδεολογικών θεωριών, θεατρικών έργων και διάφορων βιβλίων. Το διάστημα αυτό εξέλιξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα κείμενα ρωμαίων φιλόσοφων.

Πόλεμος κατά των Γάλλων και Ινδιάνων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1754 ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας διόρισε τον Ουάσινγκτων ταγματάρχη της επαρχιακής πολιτοφυλακής, με αποστολή να αποκρούσει τις επιδρομές των Ινδιάνων και των Γάλλων. Οι Γάλλοι την εποχή εκείνη διεκδικούσαν όπως και οι Άγγλοι τις εκτάσεις δυτικά της Βιρτζίνιας και είχαν φτάσει μέχρι την κοιλάδα του Οχάιο. Η τεταμένη αυτή κατάσταση οδήγησε στον πόλεμο κατά των Γάλλων και των Ινδιάνων συμμάχων (17541763, στα αγγλικά «French and Indian War» - στην Ευρώπη: Επταετής Πόλεμος). Ο Ουάσινγκτων κατάφερε κοντά στο σημερινό Πίτσμπουργκ να νικήσει μια γαλλική μονάδα, αργότερα όμως αναγκάστηκε να παραδοθεί στις εχθρικές δυνάμεις στο Fort Necessity εξασφαλίζοντας έτσι ελεύθερη αναχώρηση.

Σύμφωνα με την ορολογία της τότε εποχής το ινδιάνικο ζήτημα για τον Ουάσινγκτων αποσκοπούσε στην πλήρη σύντριψη της ινδιάνικης βάσης: «Άμεσος στόχος είναι η πλήρη καταστροφή και ερήμωση των οικισμών τους. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η καταστροφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους.» Αυτή η στάση του έρχεται σε αντίθεση την εκτίμησή του από πολλούς μετά το θάνατό του (εξιδανικεύοντας τον ως «Great White Father»).

Το 1755 συνόδευσε ως αντισυνταγματάρχης του βρετανικού στρατού αποστολή υπό την ηγεσία του αρχιστράτηγου Έντουαρντ Μπράντοκ (Braddock-Expedition). Μετά την μεγάλη ήττα των Βρετανών στην μάχη του Μονογκαχίλα ο Ουάσινγκτον, εξαιρετικά ψύχραιμος, οργάνωσε την οπισθοχώρηση αφού πριν είχαν πυροβοληθεί τρία άλογα κάτω του. Κατόπιν οργάνωσε ως συνταγματάρχης πρώτο σύνταγμα πεζικού της Βιρτζίνιας και ανέλαβε την αρχηγία όλων των δυνάμεών της. Στην θέση αυτή κατάφερε να υπερασπιστεί τα σύνορα της Βιρτζίνιας κατά των γαλλικών δυνάμεων, ενώ όμως οι κύριες πολεμικές επιχειρήσεις είχαν ξεσπάσει στις γειτονικές επαρχίες. Το 1758 έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του στρατηγικά σημαντικού γαλλικού Fort Duquesne (σημερινό Πίτσμπουργκ). Το 1759 εγκατέλειψε το στρατό και ανέλαβε θέση στην βουλή της Βιρτζίνιας.

Ο Ουάσινγκτον συνέχισε την σχέση του με την Sally Fairfax και κατά την διάρκεια του πολέμου. Τις περισσότερες επιστολές της κατέστρεψε αργότερα για να αποτρέψει τον κίνδυνο της αποκάλυψης. Σώζονται όμως σχεδόν όλες οι επιστολές του από την κληρονομιά της Fairfax. Η αλληλογραφία τους άρχισε λίγο πριν από τον γάμο του Ουάσινγκτον στις αρχές του 1759 και έλιξε 25 χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση.

align=center GR-EO22

Έθνική Οδός(;) 22
Μήκος: 25 χμ (Κακαβιά-Καλπάκι)

 
Κόμβοι

από Δύση προς Ανατολή

Σύνωρα Αλβανία Κακαβιά Ε853 Άγιοι Σαράντα, Δυρράχιο, Αργυρόκαστρο, Τίρανα
Γέφυρα Ποταμός Δρίνος
1 Κεράσοβο / Δελβινάκι
2 Λίμνη / Σιταριά
3 Δόλιανη / Παρακάλαμος
4
--
Καλπάκι Κόνιτσα, Νεάπολη, Σιάτιστα, Κοζάνη

Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Μέτσοβο

























(Ίσως) το νέο πρότυπο Πόλη (Γερμανία)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριος λόγος ήταν το Location map...

{{{Πόλη}}}

[[Εικόνα:{{{Έμβλημα}}}|100px|Έμβλημα]] [[Εικόνα:{{{Εικόνα}}}|140px]]
{{{Λεζάντα εικόνας}}} [[Εικόνα:{{{ΓεωγραφικήΘέση}}}|140px| Γεωγραφική θέση στον χάρτη της Γερμανίας]]


Ομόσπονδο κρατίδιο {{{ΟμοσπονδιακόΚρατίδιο}}}
Περιφέρεια {{{Περιφέρεια(Regierungsbezirk)}}}
Επαρχία {{{Επαρχία(Kreis)}}}
Αρ. δημ. διαμερισμάτων {{{ΑριθμόςΔημοτικώνΔιαμερισμάτων}}}
Επίσημος πληθυσμός ([[{{{Απογραφή}}}]])
Έκταση {{{Έκταση}}} km²
Υψόμετρο {{{Υψόμετρο}}} m
Ταχυδρομικός κώδικας {{{ΤαχυδρομικόςΚωδικός}}}
Τηλεφωνικός κωδικός {{{ΤηλεφωνικόςΚωδικός}}}
Δήμαρχος {{{Δήμαρχος}}}
Πινακίδες αυτοκινήτων {{{Πινακίδες}}}
Δικτυακός τόπος {{{Ιστοσελίδα}}}


Dai~elwiki/Πειράματα