Χρήστης:AngelosDmg/πρόχειρο/Ζακλίν Μπισέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζακλίν Μπισέ

Η Ζακλίν Μπισέ (Winifred Jacqueline Bisset Fraser, 13/10/1944) είναι Βρετανίδα ηθοποιός.Το 2010 βραβεύτηκε μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας, της Λεγεώνας της Τιμής Insignia.

Άρχισε την καριέρα της το 1965 και έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα της το 1968, όταν πρωταγωνίστηκε με τον Φρανκ Σινάτρα στο The Detective και με τον Στιβ ΜακΚουίν στο Bullitt, και τέθηκε υποψήφια για το Χρυσή σφαίρα για την ταινία The Sweet Ride. Τη δεκαετία του 1970 εμφανίστηκε στη ταινία Day for Night(1973) του Φρανσουά Τρυφώ, η οποία κέρδισε το Academy Award for Best Foreign Language Film, Murder on the Orient Express (1974), πρωταγωνίστηκε μαζί με τον Nick Nolte στο The Deep (1977) και ήτα υποψήφια για Golden Glove Award για τη ταινία Who Is Killing the Great Chefs of Europe? (1978).

Άλλες ταινίες ή αξιοσημείωτα σημεία της καριέρας της αφορούν την συμμετοχή της στις ταινίες Πλούσιες και Διάσημες (Rich and Famous,1981), Η Σαραντάρα κι ο πρωτάρης(Class,1983), της υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για τον ρόλο της στην ταινία Under The Volcano(1984), την υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ για τον ρόλο της στην ταινία Η Τελετή(1995), όπως επίσης και για Βραβείο Έμμυ για τους ρόλους της στις μίνι-σειρές Joan of Arc(1999) και Xορεύοντας με την Τζαζ(BBC,2013), για την οποία (Xορεύοντας με την Τζαζ) κέρδισε και Βραβείο Χρυσής Σφαίρας για Καλύτερο Υποστηρικτικό Ρόλο.


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζακλίν Μπισέ έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Τζον Χιούστον, ο Φρανσουά Τρυφώ και ο Ρομάν Πολάνσκι.


Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]