Χρήστης:Διαγωνισμός Η Θάλασσα στην Ποίηση/Ρεγγίνα Παγουλάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Διαγωνισμός Η Θάλασσα στην Ποίηση. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.

Διαγωνισμός Η Θάλασσα στην Ποίηση/Ρεγγίνα Παγουλάτου
Πληροφορίες ασχολίας

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου (12 Νοεμβρίου 1920 - 22 Δεκεμβρίου 2006) ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και λογοτέχνης, γνωστή ως η <<μητέρα>> των ελληνικών γραμμάτων στην ομογένεια των Η.Π.Α..[1]

Ο βίος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου γεννήθηκε στα Βαλσαμάτα Κεφαλληνίας στις 12 Νοεμβρίου 1920.

Η νεανική ζωή της έμελλε να είναι πολύ δύσκολη καθώς ήταν εμποτισμένη από διάφορες αριστερές ιδέες. Η αγωνιστικότητά της και η διάθεσή της να συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση την οδήγησαν το 1947 στην εξορία, αρχικά στη Χίο και αργότερα στο Τρίκερι. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην εξορία ήταν απάνθρωπες, παρ' όλα αυτά η Ρεγγίνα Παγουλάτου άντεξε παλικαρίσια τις πιέσεις και τους εξευτελισμούς που δέχθηκε ως γυναίκα.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, ζώντας με την κόρη της Καλή Λοβέρδου και αργότερα τα εγγόνια της, Δημήτρη και Αλέξανδρο, ως το τέλος της ζωής της. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 2006, σε ηλικία 86 ετών.[1]

Σταδιοδρομία και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου είναι από τους Έλληνες λογοτέχνες που ξεπέρασαν τα όρια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και βρήκαν ευρύτερη αναγνώριση στην Αμερικανική κοινωνία και στους Αμερικανικούς Ακαδημαϊκούς χώρους.

Ανέπτυξε μία πολύπλευρη δραστηριότητα δίνοντας διαλέξεις σε ομογενειακούς συλλόγους, κοινότητες, σε πανεπιστήμια και σε δημόσιες βιβλιοθήκες (της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, της Ουάσιγκτον, της Καλιφόρνια και του Τέξας). Παράλληλα εμφανίστηκε ως προσκεκλημένη σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Το 1974 παρευρέθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή Φωνή τής Αμερικής, όπου διάβασε ποιήματα εκ μέρους της Δημόσιας βιβλιοθήκης του Queensboro και του τμήματος κλασσικών σπουδών του πανεπιστημίου Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Είχε επίσης εμφανιστεί στην τηλεόραση Manhattan Cable, προσκεκλημένη από την Inda Cambell για λογαριασμό του προγράμματος Ethnic Studies του Queens College.

Έγραψε αλλεπάλληλα ποιητικά και πεζά έργα, εκ των οποίων πολλές από αυτές τις εκδόσεις μεταφράστηκαν στην αγγλική γλώσσα από την κόρη της Καλή Λοβέρδου, τον ελληνιστή Απόστολο Αθανασάκη και την Θεώνη Κόντου. Τις εκδόσεις αυτές τις ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος PELLA του Λέανδρου Παπαθανασίου.

Με την δυναμική και πολυγραφότατη δημοσιογραφική ικανότητα και παρουσία της, διατηρούσε δικές της προσωπικές στήλες στις εφημερίδες Πρωινή και Hellas News, επίσης στο περιοδικό Εσείς, στον Εθνικό Κήρυκα, στον Ορθόδοξο Παρατηρητή και στην ραδιοφωνική εκπομπή Κόσμος FM.[1]

Η ποιήτρια ήτανε μέλος της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων).[2] Στην έκδοση της 4ης ανθολογίας της ΕΕΛΣΠΗ, που κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου 2009, ευγενή χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης από τις Εκδόσεις ΖΗΤΗ, συμπεριλήφθηκαν κάποια εκ των έργων της Ρεγγίνας Παγουλάτου, καθώς και η βιογραφία της.[3]

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου έχει εκδώσει εννέα βιβλία με ποίηση, έξι πρόζες και επτά πεζογραφήματα.

Πολλά από τα ποιήματα της Ρεγγίνας Παγουλάτου έχουν συμπεριληφθεί σε μεγάλο πλήθος ανθολογιών της ελληνικής λογοτεχνίας, τόσον της διασποράς όσον και του Ελλαδικού χώρου.

Στο βιβλίο της "Εξορία" (Νέα Υόρκη, 1974), περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Τρίκερι, σε βάρος των κρατουμένων γυναικών, οι οποίες εξορίστηκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Tο 1985 το δίγλωσσο βιβλίο της Μητρότητα παρουσιάστηκε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Queensboro και το Humanities Department του QUEENS COLLEGE.

Κριτική παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου της Οι 'Άγγελοι, συμπεριλήφθηκε το 1991 στον 7ο Τόμο του Modern Greek Studies Yearbook, του Πανεπιστημίου Μινεσότα από τον Καθηγητή John Rexine του Colgate University και το 1993 στο Journal of Hellenic Diaspora, από τον Αριστοτέλη Μιχόπουλο, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Brooklyn College Μασαχουσέτης.

Το 1995, από τον εκδοτικό οίκο PELLA, κυκλοφόρησαν Τα Νηπενθή, μία δίγλωσση έκδοση, με κριτική παρουσίαση στο Journal of the Hellenic Diaspora το 1997 του Rick M. Newton - Kent State University.

Η Ρεγγίνα Παγουλάτου υπήρξε η μόνη Ελληνοαμερικανίδα λογοτέχνης που βραβεύτηκε από την εφημερίδα New York Times.

Ο στίχος της χαιρετίστηκε από τα πρώτα της ποιητικά βήματα από εξέχοντες Έλληνες ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Νικηφόρος Βρεττάκος.[1]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιητικά έργα (χρονολογικά) :

«Για Σένα, Για Μένα, Για Όλο τον Κόσμο» - Αθήνα 1956

«Καλή αντάμωση Καλοκαίρι»- Αθήνα 1958

«Αποδημητικά» - Νέα Υόρκη 1966

«Πυρσοί» - Νέα Υόρκη 1971

«Πυρρίχιος»- Νέα Υόρκη 1979 ( Δίγλωσσο)

«Μεταμοσχεύσεις» - Νέα Υόρκη 1982 ( Δίγλωσσο)

«Μητρότητα»- Νέα Υόρκη 1985 ( Δίγλωσσο)

«Οι Άγγελοι»- Νέα Υόρκη 1988 ( Δίγλωσσο)

«Τα Νηπενθή»- Νέα Υόρκη 1995 (Δίγλωσσο) Πεζογραφία (χρονολογικά) :

Πεζογραφία (χρονολογικά) :

«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»- Νέα Υόρκη 1970

«Εξορία» - Νέα Υόρκη 1974

«Meopia» - Νέα Υόρκη 1974

, «Λευκή Νύχτα» - Νέα Υόρκη 1975

«Μανούσιο Έπαθλο», Νέα Υόρκη 1975

«Νικηφόρος Βρεττάκος» - Νέα Υόρκη 1982

«Ο Μαγικός Κόσμος» - Νέα Υόρκη 1983

«Από την Γιούζα» - Νέα Υόρκη 1984

«Οι Πρεσβευτές» - Νέα Υόρκη 1985[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]