Χορωδία Αλεξάντροφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η χορωδία Αλεξάντροφ στη Βαρσοβία το 2009 με τον Ιωσήφ Κομπζόν ως σολίστα

Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι επίσημη χορωδία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος του Μουσικού Συνόλου Αλεξάντροφ. Ιδρύθηκε κατά τη σοβιετική εποχή, και συγκεκριμένα το 1926 στη Μόσχα.

Η Χορωδία Αλεξάντροφ έχει τραγουδήσει τόσο στη Ρωσία, όσο και σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, με ρεπερτόριο ρωσικών δημοτικών τραγουδιών, ύμνων, αριών της όπερας και ελαφρών τραγουδιών. Μετά από πολλά ταξίδια σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, από τον αρκτικό βορρά μέχρι τις ερήμους του Τατζικιστάν, η χορωδία τραγούδησε στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1937, όπου κέρδισε το «Μέγα Βραβείο» (Grand Prix), την ύψιστη διάκριση της κριτικής επιτροπής.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η χορωδία υπήρξε ανδρική, με τενόρους και μπάσους, με έδρα τη Μόσχα. Διευθυντής και χοράρχης της από την ίδρυσή της μέχρι τον θάνατό του το 1946 ήταν ο Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Αλεξάντροφ. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μπαρίς Α. Αλεξάντροφ, που ήταν διευθυντής μέχρι το 1987. Την αποτελούσαν πάντοτε μέλη του Σοβιετικού και στη συνέχεια του Ρωσικού Στρατού, τον οποίο και αντιπροσωπεύει στη χώρα και στο εξωτερικό.[1] Μετά το 1991, ενσωματώθηκαν περιστασιακά στη χορωδία και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων ως σοπράνο.[2] Μετά το 2007 συμμετέχουν σε κάποιες παραστάσεις μαθητές του «Σχολείου παιδικής χορωδίας του Αλεξάντροφ» (φωνές άλτο και σοπράνο).[3]

Στις 25 Δεκεμβρίου 2016 ένα αεροσκάφος με 64 μέλη της Χορωδίας κατέπεσε και συνετρίβη ενάμισυ χιλιόμετρο έξω από την παραλία του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, όπου η χορωδία θα συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικη παράσταση με τα ρωσικά στρατεύματα στη στρατιωτική βάση Χμέϊμιμ[4] (τα Χριστούγεννα εορτάζονται από τους Ρώσους την 7η Ιανουαρίου του Νέου ημερολογίου). Κανένας δεν επέζησε από τη συντριβή του αεροσκάφους.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexandrov Ensemble choir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).