Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Αλεξάντροφ
Ο Αλεξάντρ Βασίλιεβιτς Αλεξάντροφ[8] (Александр Васильевич Александров, 13 Απριλίου[9] 1883 – 8 Ιουλίου 1946) ήταν Ρώσος / Σοβιετικός συνθέτης, ιδρυτής της ομώνυμης Χορωδίας. Ο Αλεξάντροφ έγραψε τη μουσική του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενώσεως, ο οποίος το 2000 έγινε ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας (με νέους στίχους). Το έργο του αναγνωρίσθηκε με τις τιμητικές διακρίσεις του τίτλου του Λαϊκού Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ και του Βραβείου Στάλιν[10].
Ο Α.Β. Αλεξάντροφ, γνωστός με το υποκοριστικό Σάσα, γεννήθηκε στο Πλάχινο, ένα χωριό στα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Ως παιδί τραγουδούσε τόσο εντυπωσιακά, ώστε ταξίδεψε μέχρι την Αγία Πετρούπολη για να γίνει μέλος της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Καζάν. Εκεί μελέτησε σύνθεση υπό τον Νικολάι Μέτνερ και συνέχισε στη Μόσχα, όπου πήρε διδακτορικό και τελικώς έγινε καθηγητής της μουσικής το 1918.
Εργαζόμενος ως καθηγητής στο Ωδείο της Μόσχας, ο Αλεξάντροφ ίδρυσε παράλληλα τη Χορωδία Αλεξάντροφ και διετέλεσε επί πολλά έτη διευθυντής της, θέση εξαιτίας της οποίας κέρδισε την ευαρέσκεια του Ιωσήφ Στάλιν. Η χορωδία του συμμετέσχε με επιτυχία στη Διεθνή `Εκθεση του 1937 στο Παρίσι και το 1942 ο Στάλιν παράγγειλε στον Αλεξάντροφ και στον στιχουργό Σεργκέι Μιχαλκόφ τη δημιουργία ενός νέου εθνικού ύμνου της ΕΣΣΔ. Ο νέος ύμνος υιοθετήθηκε επισήμως την 1η Ιανουαρίου 1944, έγινε πολύ δημοφιλής και παρέμεινε ο εθνικός ύμνος της χώρας μέχρι την κατέρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Αργότερα ωστόσο έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ρωσίας, με νέους στίχους από τον Μιχαλκόφ.
Ο Α.Β. Αλεξάντροφ συνέθεσε επίσης πολλά πατριωτικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων το περίφημο «Ο ιερός πόλεμος», καθώς και το επίσημο εμβατήριο των σοβιετικών (και σήμερα των ρωσικών) Ενόπλων Δυνάμεων, το «Τραγούδι του Σοβιετικού Στρατού». Γενικότερα, αναφέρεται ότι συνέθεσε επίσης όπερες και συμφωνικά έργα.
Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 63 ετών, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο Βερολίνο, σύμφωνα με κάποιες πηγές κατά το ταξίδι της επιστροφής από τη Γερμανία[11].
Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ (Αγγλικά) Find A Grave. 23980741. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. alexandrow-alexander-wassiljewitsch.
- ↑ Czech National Authority Database. ola2002113821. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019.
- ↑ «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) The Great Russian Encyclopedia. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015.
- ↑ Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data
.bnf .fr /ark: /12148 /cb13890667r. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015. - ↑ (Αγγλικά) SNAC. w6002mhr. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
- ↑ «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) The Great Russian Encyclopedia. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015.
- ↑ Στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση) καταχωρείται ως Αλέξιος Β. Αλεξαντρώφ
- ↑ Πρωταπριλιά με το παλαιό ημερολόγιο, που ήταν τότε σε χρήση στη Ρωσία
- ↑ «Ensemble-Aleksandrova: Biography of Alexander Alexandrov». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2014.
- ↑ Η ακριβής τοποθεσία που βρισκόταν οταν πέθανε είναι αβέβαιη και φαίνεται ότι αποτελεί θέμα διαφωνιών.
Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 4, σελ. 99
Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Βιογραφία γραμμένη από τον εγγονό του Αρχειοθετήθηκε 2017-07-04 στο Wayback Machine. (στη ρωσική) με αρκετές φωτογραφίες
|
![]() ![]() |
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander Vasilyevich Alexandrov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες). |