Χιουμασάχ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χιουμασάχ Σουλτάν
ΣύζυγοςΝταμάτ Μεχμέτ Φερχάτ Πασά
Νταμάτ Γαζή Μεχμέτ Πασά
Λαλά Μουσταφά Πασά
ΕπίγονοιΑμπντουλμπακί Μπέη
Βασιλικός ΟίκοςΟίκος του Οσμάν
ΠατέραςΗγεμόνας Μεχμέτ
ΜητέραΕσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν
Γέννηση1540
Θάνατος1593(53 ετών)
Τόπος ταφήςΣεχζάντε Τζαμί
ΘρησκείαΙσλάμ
Η γιαγιά της Χιουμασάχ Σουλτάν,Χουρέμ Σουλτάν
Η γιαγιά της Χιουμασάχ Σουλτάν,Χουρέμ Σουλτάν

Η Χιουμασάχ Χανίμ Σουλτάν (τουρκικά: Ηümaşah Hanım Sultan) (1540 - 1593) (οθωμανικά τουρκικά: هوما شاه سلطانة) γεννήθηκε το 1540 και ήταν το μοναδικό παιδί του Ηγεμόνα Μεχμέτ και της Εσμαχάν Μπαχαρνάζ Σουλτάν, που ήταν κόρη της Σαχ Σουλτάν. Ήταν εγγονή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και της Χουρέμ Σουλτάν. Ο Ηγεμόνας Μεχμέτ πέθανε από ευλογιά όταν η Χιουμασάχ ήταν 3 ετών. Μετά τον θάνατο του Ηγεμόνα Μεχμέτ η Χιουμασάχ Σουλτάν τέθηκε υπό την προστασία της γιαγιάς της, Χουρέμ Σουλτάν.

Γάμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χιουμασάχ Σουλτάν παντρεύτηκε το 1556 τον Νταμάτ Μεχμέτ Φερχάτ Πασά (1526-1575). Μετά τον θάνατο του συζύγου της παντρεύτηκε τον Νταμάτ Γαζή Μεχμέτ Πασά. Ο τρίτος γάμος ήταν με τον Λαλά Μουσταφά Πασά. Από αυτόν τον γάμο απόκτησε έναν γιό, τον Σουλτανζάντε Αμπντουλμπακί Μπέη.

Σύζυγοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νταμάτ Μεχμέτ Φερχάτ Πασά
  • Νταμάτ Γαζή Μεχμέτ Πασά
  • Λαλά Μουσταφά Πασά

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χιουμασάχ Σουλτάν πέθανε το 1593 σε ηλικία 53 ετών. Η αιτία θανάτου δεν είναι γνωστή. Τάφηκε στο Σεχζάντε Τζαμί, όπου έχουν ταφεί ο πατέρας της Ηγεμόνας Μεχμέτ και ο θείος της Ηγεμόνας Τζιχανγκίρ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hümaşah Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).