Χανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Χανγκ είναι ένα μεταλλικό κρουστό μουσικό όργανο που ανήκει στην κατηγορία των ιδιοφώνων. Κατασκευάζεται στη Βέρνη από την εταιρία PANArt Hangbau AG. Αποτελείται από δύο νιτροποιημένα ατσάλινα φύλλα[ασαφές] τα οποία κυρτοποιούνται με πρέσα δημιουργώντας το αναγνωρίσιμο σχήμα των ΑΤΙΑ. Στο εσωτερικό του δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο αέρας. Το κούρδισμα του οργάνου γίνεται σφυρήλατα. Η διαδικασία κατασκευής του είναι αποτέλεσμα τριακονταετούς μελέτης και διεξοδικής έρευνας.

Στο κέντρο της πάνω πλευράς υπάρχει ένας θόλος που ονομάζεται Ντινγκ, ο οποίος θυμίζει τον τρούλο στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Καθώς είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της επιφάνειας, η πάνω πλευρά ονομάζεται "Πλευρά Ντινγκ". Όταν ενεργοποιηθεί το Ντιγκ, το Χανγκ παράγει τη μπάσα νότα. Το Ντιγκ περικυκλώνεται από επτά (ή οκτώ στις παλαιότερες γενεές) τονικά πεδία που θυμίζουν κρατήρες[ασαφές].

Στο κέντρο της κάτω πλευράς δεσπόζει μια τρύπα που ονομάζεται Γκου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον μουσικό να ενεργοποιεί τις συχνότητες Χέλμχολτζ. Η κάτω πλευρά του Χανγκ ονομάζεται Πλευρά Γκού.

Το Χανγκ παίζεται με τα δάκτυλα και τις παλάμες όπως ακριβώς ορίζει και η ερμηνεία της λέξης Χανγκ, που στη διάλεκτο της Βέρνης σημαίνει «χέρι». Ο ηχητικός χαρακτήρας του είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το ανθρώπινο αυτί.