Χανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Χανγκ είναι ένα μεταλλικό κρουστό μουσικό όργανο που ανήκει στην κατηγορία των ιδιοφώνων. Κατασκευάζεται στη Βέρνη από την εταιρία PANArt Hangbau AG. Αποτελείται από δύο νιτροποιημένα ατσάλινα φύλλα[ασαφές] τα οποία κυρτοποιούνται με πρέσα δημιουργώντας το αναγνωρίσιμο σχήμα των ΑΤΙΑ. Στο εσωτερικό του δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά μόνο αέρας. Το κούρδισμα του οργάνου γίνεται σφυρήλατα. Η διαδικασία κατασκευής του είναι αποτέλεσμα τριακονταετούς μελέτης και διεξοδικής έρευνας.

Στο κέντρο της πάνω πλευράς υπάρχει ένας θόλος που ονομάζεται Ντινγκ, ο οποίος θυμίζει τον τρούλο στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Καθώς είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της επιφάνειας, η πάνω πλευρά ονομάζεται "Πλευρά Ντινγκ". Όταν ενεργοποιηθεί το Ντιγκ, το Χανγκ παράγει τη μπάσα νότα. Το Ντιγκ περικυκλώνεται από επτά (ή οκτώ στις παλαιότερες γενεές) τονικά πεδία που θυμίζουν κρατήρες[ασαφές].

Στο κέντρο της κάτω πλευράς δεσπόζει μια τρύπα που ονομάζεται Γκου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον μουσικό να ενεργοποιεί τις συχνότητες Χέλμχολτζ. Η κάτω πλευρά του Χανγκ ονομάζεται Πλευρά Γκού.

Το Χανγκ παίζεται με τα δάκτυλα και τις παλάμες όπως ακριβώς ορίζει και η ερμηνεία της λέξης Χανγκ, που στη διάλεκτο της Βέρνης σημαίνει «χέρι». Ο ηχητικός χαρακτήρας του είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το ανθρώπινο αυτί.