Χαμωτίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαμωτίδα
Αρσενική χαμωτίδα
Αρσενική χαμωτίδα
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ωτιδόμορφα (Otidiformes)
Οικογένεια: Ωτιδίδες (Otididae)
Γένος: Τετράξ (Tetrax)
Είδος: T. tetrax
Διώνυμο
Tetrax tetrax (Τετράξ η γνήσια)
Λινναίος, 1758

Εξάπλωση της χαμωτίδας
Tetrax tetrax

Η χαμωτίδα είναι μια μεσαίου μεγέθους ωτίδα, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Αποτελεί μονοτυπικό είδος του γένους Τετράξ (Tetrax) καθώς και την πιο μικρή ωτίδα της Παλαιαρκτικής.

Το αναπαραγόμενο αρσενικό έχει χτυπητό σχέδιο σε κεφάλι και λαιμό, μαύρο λαιμό με δύο λευκά περιλαίμια, ενώ το μη αναπαραγωγικό φτέρωμα είναι παρόμοιο, χωρίς όμως μαύρο περιλαίμιο με γκρίζο σχέδιο στο κεφάλι και το λαιμό, και το υπόλοιπο φτέρωμα αμμόχρωμο-καφετί με σκούρα σημάδια, ακριβώς όπως του θηλυκού.

Είναι μονογαμικό πτηνό, ή μπορεί ένα αρσενικό να έχει 2-3 θηλυκά. Αναπαράγεται σε ανοιχτές πεδινές περιοχές με αρκετά ψηλή βλάστηση για να κρύβεται. Επίσης κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα αρσενικά κάνουν επιδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν χτύπημα ποδιών και τίναγμα φτερούγων με μικρό άλμα στον αέρα. Η τροφή της αποτελείται κυρίως από φυτά και ασπόνδυλα.

Αναπαράγεται στη νότια Ευρώπη και στη δυτική και την κεντρική Ασία. Νοτιότερα ευρωπαϊκά πουλιά είναι κυρίως επιδημητικά, αλλά άλλοι πληθυσμοί μεταναστεύουν νοτιότερα το χειμώνα. Η Ευρωπαϊκοί κεντρικοί πληθυσμοί που έβοσκαν στα λιβάδια της Ουγγαρίας εξαφανίστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες.

Στην Ελλάδα, παλαιότερα φώλιαζε, ενώ πλέον λίγες εμφανίζονται τον χειμώνα σε Μακεδονία-Θράκη, σπάνια νοτιότερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström, Peter J. Grant, Τα Πουλιά της Ελλάδας Της Κύπρου και της Ευρώπης, ΕΟΕ, 2015 (2η Έκδοση)