Χαΐνηδες (μουσικό συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαΐνηδες
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΕλλάδα
Μουσικά είδηΕλληνική μουσική, κρητική μουσική
Παρουσία1990-
ΜέληΔημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Αγγελική Σύρκου, Μιχάλης Νικόπουλος, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Γαλάνης
Πρώην μέληΜίλτος Πασχαλίδης, Μαρία Κώτη, Γιάννης Νόνης, Αλέξης Νόνης, Δημήτρης Μπρέντας, Τάκης Κανέλλος, Γιώργης Σταυράκης, Κάλλια Σπυριδάκη, Γιώργος Λαοδίκης, Κωστής Αβυσσινός, Τάκης Μπάρμπας, Μιχάλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Περικλής Τσουκαλάς, Μανώλης Θεοχαράκης
Ιστότοπος
http://www.hainides.gr/

Οι Χαΐνηδες είναι ελληνική ομάδα που δημιουργήθηκε το 1990 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «χαΐν» και έφτασε να σημαίνει τον επαναστάτη, τον φυγόδικο, αυτόν που γυρίζει στα βουνά.[1] Τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη δημιουργία του το 1990 ήταν ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, η Κάλλια Σπυριδάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μαρία Δοκούζη, η Αναστασία Γαλάνη, ο Διαμαντής Αλβανός και ο Γιώργος Λαοδίκης. Στο πέρασμα των χρόνων, νέα μέλη μπαίνουν και αποχωρούν από την ομάδα, ενώ σε όλα τα ενδιάμεσα σχήματα έως σήμερα παραμένουν σαν ιδρυτικά μέλη οι Δημήτρης Αποστολάκης και Δημήτρης Ζαχαριουδάκης.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Αριθμός καταλόγου Πληροφορίες
1991 Χαΐνηδες MBI 10492 LP-CD Ο πρώτος δίσκος τους με 9 τραγούδια σε μουσική και στίχους κυρίως του Δημήτρη Αποστολάκη. Ο ίδιος παίζει κρητική λύρα, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης και ο Μίλτος Πασχαλίδης κιθάρα, η Κάλλια Σπυριδάκη φλογέρα και ο Γιώργος Λαοδίκης τουμπελέκι. Τραγουδούν όλοι εκτός από τον Λαοδίκη. Η ηχογράφηση και το remixing έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο εσώφυλλο υπάρχει σημείωμα του Γεωργίου Γραμματικάκη, πρύτανη τότε του Πανεπιστημίου Κρήτης.
1993 Κόσμος Κι Όνειρο Είναι Ένα MBI 10576 LP-CD Ο δεύτερος δίσκος τους με 7 τραγούδια του Αποστολάκη και 1 της Σπυριδάκη. Αποχωρεί ο Πασχαλίδης και εντάσσονται οι Γιώργης Σταυράκης (ούτι & τραγούδι) και Μιχάλης Σταυρακάκης (μαντολίνο, λαούτο, τζουρά & τραγούδι). Συμμετέχει ο Ρος Ντέιλι και την επιμέλεια παραγωγής κάνει ο Μιχάλης Νικολούδης.
1994 Με Κόντρα Τον Καιρό Lyra 4783 LP-CD Στον τρίτο δίσκο τους τα 10 από τα 11 τραγούδια είναι πάλι του Αποστολάκη. Αποχωρεί ο Γιώργης Σταυράκης. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνυπογράφουν την παραγωγή.
1997 Το Μεγάλο Ταξίδι Στο δίσκο συμμετέχουν οι Μανόλης Λυδάκης, Αμιν Αλαγκαμπού, Σωκράτης Σινόπουλος, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Μανώλης Πάππος, Χρήστος Κωνσταντίνου, Αχιλλέας Περσίδης, Χάρης Λαμπράκης, Ελένη Καλαϊτζίδου.
2000 Ο Ξυπόλυτος Πρίγκιπας Συμμετέχουν οι Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Σωκράτης Σινόπουλος, Τιγκράν Σαρκισιάν, Λευτέρης Γρηγορίου, Γιάννης Νόνης, Έρση Νόνη και η μπάντα χάλκινων πνευστών από την Κερατέα.
2002 Δελτίο Ειδήσεων
2005 Ο Γητευτής Και Το Δρακοδόντι Διπλό CD. Στο Γητευτή συμμετέχουν οι Κωστής Αβυσσινός, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Χαρούλης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Κοτσίνης, Αχιλλέας Περσίδης, Κυριάκος Γκουβέντας, Τιγκράν Σαρκισιάν, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Αντρέας Σκάνδαλος, Νίκος Παπαναστασίου και παιδική χορωδία από μαθητές του δημοτικού ωδείου Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νόνη.
Στο Δρακοδόντι συμμετέχει ο Ψαραντώνης, το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, ο Γιώργος Μακρής και ο Σόλης Μπαρκή.
2007 Ο Καραγκιόζης Στη Γιουροβίζιον Με τη σύμπραξη του καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη.
2008 Η Κάθοδος Των Σαλτιμπάγκων Διπλός ζωντανός δίσκος σε σύμπραξη με τους Μode Plagal. Ο δίσκος είναι ηχογράφηση της παράστασής τους στο θέατρο Βράχων, στην οποία συμμετέχουν και η Μάρθα Φριντζήλα, ο Κωστής Αβυσσινός και το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα Σανάδες.
2011 Αγροτοκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά Το άλμπουμ αποτελείται από δύο CD, τα Αγροτοκτηνοτροφικά και τα Μητροπολιτικά.
Στα Αγροτοκτηνοτροφικά συμμετέχουν οι: Κωστής Αβυσσινός, Μανώλης Λιαπάκης, Γιώργης Παπαδάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και Ψαραντώνης.
Στα Μητροπολιτικά συμμετέχουν οι: Κωστής Αβυσσινός, Δημήτρης Πουλικάκος, Θοδωρής Ρέλλος, Περικλής Παπαπετρόπουλος και Κλεοπάτρα Βάγια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]