Χίλα Λίμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χίλα Λίμαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hilla Limann (Dagbani)
Γέννηση12  Δεκεμβρίου 1934[1]
Χρυσή Ακτή
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1998[1]
Άκκρα
Αιτία θανάτουσακχαρώδης διαβήτης
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΓκάνα
ΘρησκείαΠρεσβυτεριανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΣχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛαϊκό Εθνικό Κόμμα της Γκάνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςFulera Limann
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Γκάνα (1979–1981)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χίλα Λίμαν (Hilla Limann, 12 Δεκεμβρίου 193423 Ιανουαρίου 1998) ήταν Αφρικανός διπλωμάτης, συνταγματολόγος και πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γκάνας από τις 24 Σεπτεμβρίου 1979 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1981. Το αρχικό του επώνυμο ήταν Μπαμπίνι (Babini).

Προέλευση και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίλα γεννήθηκε στην κωμόπολη Γκουόλου, στο βόρειο μέρος της τότε βρετανικής αποικίας της Χρυσής Ακτής, ως παιδί φτωχής οικογένειας. Κατόρθωσε ωστόσο να πραγματοποιήσει εξαιρετικές σπουδές και να επιδιώξει ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ο Χίλα Λίμαν ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο δημόσιο γυμνάσιο του Τάμαλε το 1949. Από το 1957 έως το 1960, σπούδασε πολιτική επιστήμη στη London School of Economics, ενώ στη συνέχεια έμαθε γαλλικά στο Παρίσι και πήρε πτυχίο ιστορίας με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καθώς και διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη και στο Συνταγματικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφοντας στη χώρα του, ο Λίμαν εργάσθηκε ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γκάνας από το 1965 and 1968. Το 1967 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής που συνέταξε το Σύνταγμα της Γκάνας του 1969. Τον τράβηξε ωστόσο η διπλωματία και το 1968 έγινε γραμματέας της πρεσβείας της χώρας στη Λομέ (Τόγκο). Το 1971 διορίσθηκε πρόξενος στη διπλωματική αποστολή της Γκάνας στη Γενεύη. Επέστρεψε στα κεντρικά του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Γκάνα, τον Ιούνιο του 1975.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το πραξικόπημα από τον Τζέρυ Ρόουλινγκς το 1979, αν και ελάχιστα γνωστό ακόμα και στην Γκάνα, ο Λίμαν εκλέχθηκε στις εκλογές που επέτρεψε το καθεστώς Πρόεδρος της χώρας, υποστηριζόμενος από το «Εθνικό Κόμμα του Λαού» και με ισχυρή υποστήριξη από τους οπαδούς του πρώτου Προέδρου στην ιστορία της ανεξάρτητης Γκάνας, Κβάμε Νκρούμαχ.[2] Είχε κερδίσει το 62% των ψήφων στον δεύτερο γύρο εκείνων των εκλογών.[3]

Ο Λίμαν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα στις 24 Σεπτεμβρίου 1979. Ως Πρόεδρος υπήρξε μετριοπαθής στα οικονομικά και υποστηρικτής των δημοκρατικών αξιών και του Παναφρικανισμού. Εξέπεσε της εξουσίας με ένα νέο πραξικόπημα του Ρόουλινγκς στις 31 Δεκεμβρίου 1981. Υπήρξε έτσι ο μόνος Πρόεδρος της σύντομης «τρίτης γκανέζικης δημοκρατίας».

Το 1992, με τη λήξη του στρατιωτικού καθεστώτος που τον είχε ανατρέψει, ο δρ. Λίμαν αναμείχθηκε και πάλι στην πολιτική και ήταν ο υποψήφιος της «Εθνικής Σύμβασης του Λαού» στις προεδρικές εκλογές εκείνου του έτους. Συγκέντρωσε ωστόσο μόλις το 6,7% των ψήφων, ερχόμενος τρίτος.[4]

Θάνατος και κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίλα Λίμαν είχε χρόνια προβλήματα υγείας και πέθανε από επιπλοκές Διαβήτης (ασθένεια) μερικά χρόνια αργότερα, σε ηλικία 63 ετών, στην Άκκρα. Τον θρήνησαν η χήρα του Φουλέρα Λίμαν και τα επτά παιδιά τους: Λαρίμπα, Μπάμπα, Σίμπι, Λίντα, Νταάνι, Ζίλα και Σάλμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, με την αφορμή της τεσσαρακοστής επετείου της αναλήψεως της προεδρίας από τον Λίμαν, ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Χίλα Λίμαν» (Hilla Limann Foundation). Σκοπός του είναι ο περιορισμός της καταπατήσεως των ανθρώπινων δικαιωμάτων δια της παιδείας, η προαγωγή της ανθρώπινης ανάπτυξης των φτωχών και ευάλωτων, και ο διαφωτισμός σχετικώς με την πραγματική δημοκρατία.[5]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]