Χάτφηλντ Χάουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάτφηλντ Χάουζ
Η νότια πρόσοψη της Κατοικίας Χάτφηλντ
Χάρτης
Είδοςμουσείο ιστορικού οικήματος, αγγλική εξοχική κατοικία[1] και εξοχική κατοικία[2]
ΑρχιτεκτονικήTudor architecture και Ιακωβιανή αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηHatfield AL9 5NQ[3]
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°45′38″N 0°12′33″W
Διοικητική υπαγωγήΧάτφιλντ
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[4]
Έναρξη κατασκευής1611
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο Βαθμού 1 (από 1952) και Grade I listed park and garden (από 1987)[5]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Κατοικία Χάτφηλντ (αγγλ.: Hatfield House) είναι ένα εξοχικό σπίτι, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο, το Γκρέιτ Παρκ, στην ανατολική πλευρά της πόλης Χάτφηλντ, στο Χέρτφορντσαϊρ της Αγγλίας. Το παρόν Ιακωβιανό σπίτι, ένα κορυφαίο παράδειγμα αξιοθαύμαστης κατοικίας, κτίστηκε το 1611 από τον Ρόμπερτ Σέσιλ 1ο κόμη του Σόλσμπερυ και κύριο υπουργό του Ιακώβου Α΄ και έκτοτε είναι το σπίτι της οικογένειας Σέσιλ. Είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα της Ιακωβιανής αρχιτεκτονικής. Το κτήμα περιλαμβάνει εκτεταμένους γύρω χώρους και διασωθέντα μέρη ενός πρωϊμότερου ανακτόρου. Η κατοικία, που σήμερα είναι το σπίτι του Ρόμπερτ Γκάσκοϊν-Σέσιλ, 7ου μαρκησίου του Σόλσμπερι, είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιό ανάκτορο της Κατοικίας Χάτφηλντ.

Ένα προηγούμενο κτήριο στην τοποθεσία ήταν το βασιλικό ανάκτορο του Χάτφηλντ. Μόνο ένα μέρος αυτού υπάρχει ακόμη, σε μικρή απόσταση, βορειοδυτικά από τη σημερινή κατοικία. Αυτό το ανάκτορο ήταν το παιδικό σπίτι και η αγαπημένη κατοικία της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Κτίστηκε το 1497 από τον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπρυ (πρώην επίσκοπος του Ήλυ), υπουργό του Ερρίκου Ζ΄, τον καρδινάλιο Τζον Μόρτον και αποτελείτο από τέσσερεις πτέρυγες, που σχημάτιζαν τετράγωνο γύρω από μία κεντρική αυλή. Το επισκοπικό ανάκτορο καταλήφθηκε από τον Ερρίκο Η΄ μαζί με άλλες εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες. Η κοντινή ενοριακή εκκλησία της Σαιντ Εθελντρίντα στο Ολντ Χάτφηλντ εξυπρετούσε κάποτε το ανάκτορο τού επισκόπου, καθώς και το χωριό.

Κοντινή άποψη του παλαιού επισκοπικού ανακτόρου στην Κατοικία Χάτφηλντ, που δείχνει την πλινθοδομή των Τυδόρ.

Δύο παιδιά του Ερρίκου Η΄, ο Εδουάρδος ΣΤ΄ και η μέλλουσα Ελισάβετ Α΄, πέρασαν τη νεότητά τους στο ανάκτορο Χάτφηλντ. Η μεγαλύτερη κόρη του, που αργότερα βασίλευσε ως Μαρία Α΄, έζησε εκεί μεταξύ του 1533 και του 1536, όταν στάλθηκε για να περιμένει την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ως τιμωρία, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον γάμο του Ερρίκου Η΄ με την Άννα Μπόλεϋν και τις θρησκευτικές του μεταρρυθμίσεις. Το 1548, όταν ήταν μόλις 15 ετών, η Ελισάβετ ήταν ύποπτη ότι είχε συμφωνήσει παράνομα να παντρευτεί τον Τόμας Σέυμουρ. Το σπίτι και οι υπηρέτες της καταλήφθηκαν από τον πράκτορα του Εδουάρδου ΣΤ΄, τον Ρόμπερτ Τύρα, και η Ελισάβετ ανακρίθηκε εκεί. Υπεράσπισε με επιτυχία τη συμπεριφορά της με πνεύμα και περιφρόνηση. Ο Σέυμουρ εκτελέστηκε το 1549 για πολλά άλλα εγκλήματα κατά του στέμματος. Μετά από δύο μήνες φυλάκισης στον Πύργο του Λονδίνου από την ετεροθαλή αδελφή της Μαρία Α΄, η Ελισάβετ επέστρεψε στο Χάτφηλντ. Η δρυς της Ελισάβετ Α΄ στο έδαφος του κτήματος λέγεται ότι είναι η τοποθεσία, στην οποία η Ελισάβετ είπε ότι ήταν βασίλισσα μετά το θάνατο της Μαρίας Α΄, αλλά θεωρείται απίθανο, καθώς η Μαρία Α΄ πέθανε τον Νοέμβριο. Τον Νοέμβριο του 1558, η Ελισάβετ Α΄ διοργάνωσε το πρώτο Συμβούλιο του Κράτους στη Μεγάλη Αίθουσα.

Η Κατοικία Χάτφηλντ είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, επειδή έχει τόσα πολλά αντικείμενα, που σχετίζονται με την Ελισάβετ Α΄, συμπεριλαμβανομένων των γαντιών της και ενός ζεύγους μεταξωτών καλτσών, που πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο στην Αγγλία. Η βιβλιοθήκη εκθέτει ένα 22 πόδια (6,7 μ.) μακρύ εικονογραφημένο ρολό περγαμηνής, που δείχνει το γενεαλογικό δένδρο της βασίλισσας με τους προγόνους της ως τον Αδάμ και την Εύα. Η Μαρμάρινη Αίθουσα έχει το πορτρέτο της Ελισάβετ Α΄ με Ουράνιο Τόξο.

Η μεγάλη αίθουσα το 1840.

Ο διάδοχος της Ελισάβετ Α΄, ο Ιάκωβος Α΄, δεν άρεσε το ανάκτορο και το έδωσε στον δικό του -και της Ελισάβετ- κύριο υπουργό, τον Ρόμπερτ Σέσιλ 1ο κόμη του Σόλσμπερυ, το 1607 σε αντάλλαγμα για το ανάκτορο Θήομπολντς, το οποίο ήταν η οικογενειακή κατοικία των Σέσιλς στη σημερινή τοποθεσία του Σίνταρς Παρκ, στο Μπρόξμπουρν. Ο Σέσιλ, που του άρεσε το μέρος, κατεδάφισε τρεις πτέρυγες του βασιλικού παλατιού (την πίσω και τις πλαϊνές) το 1608 και χρησιμοποίησε τα τούβλα για να κτίσει την παρούσα κατασκευή. Η πλούσια σκαλισμένη ξύλινη Μεγάλη Σκάλα και το σπάνιο παράθυρο με βιτρό στο ιδιωτικό παρεκκλήσιο, συγκαταλέγονται στα αυθεντικά Ιακωβινά χαρακτηριστικά του κτηρίου. Ο Σέσιλ απασχολούσε τον Ρόμπερτ Λέμινγκ για την επίβλεψη της κατασκευής, με τη συμβολή του βασιλικού επιθεωρητή Σάιμον Μπάζιλ, και του 'Ινιγκο Τζόουνς που την επισκέφθηκε τον Οκτώβριο του 1609. [6]

Ο απόγονος του Σέσιλ, ο Ρόμπερτ-Άρθερ Τάλμποτ Γκάσκοϋν-Σέσιλ 3ος μαρκήσιος του Σόλσμπερυ, ήταν τρεις φορές πρωθυπουργός κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας. Η πόλη του Σόλσμπερυ στη Ροδεσία (τώρα Χαράρε στη Ζιμπάμπουε) ιδρύθηκε στην εποχή του και πήρε το όνομά του. Ήταν επίσης γνωστός για το ότι συχνά τοποθετούσε μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, ενόσω ήταν πρωθυπουργός. Δεδομένου ότι το πρώτο του όνομα ήταν Ρόμπερτ, αυτή η συνήθεια διορισμού λέγεται ότι δημιούργησε τη δημοφιλή έκφραση «Ο Μπομπ είναι ο θείος σου» (που σημαίνει περίπου «όλα είναι εντάξει, είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουν»).

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Κατοικία Χάτφηλντ ήταν η τοποθεσία της πρώτης Μονάδας Αστικής Επανεγκατάστασης (CRU) και λειτούργησε ως έδρα του προγράμματος. Οι CRU δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους επαναπατρισμένους Βρετανούς αιχμάλωτους πολέμου να επιστρέψουν στην αστική ζωή και το πολυτελές σκηνικό του Χάτφηλντ θεωρήθηκε πολύ ευεργετικό γι' αυτούς τους άνδρες. Στις 12 Ιουλίου 1945, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του Ελισάβετ επισκέφτηκαν το CRU στο Χάτφηλντ, γεγονός που καλύφθηκε σημαντικά στις ειδήσεις. [7] [8] [9]

Κήποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δυτικοί κήποι περιλαμβάνουν αρωματικά φυτά, βότανα και περιβόλι κηπευτικών.
Οι κήποι της Κατοικίας Χάτφηλντ.

Οι κήποι, που καλύπτουν 42 έικρ (170 στρέμματα), χρονολογούνται από τις αρχές του 17ου αι. και σχεδιάστηκαν από τον Τζον Τρουντέσκεντ τον πρεσβύτερο . Ο Τρουντέσκεντ επισκέφθηκε την Ευρώπη και έφερε πίσω δένδρα και φυτά, που δεν είχαν καλλιεργηθεί προηγουμένως στην Αγγλία. Οι κήποι περιελάμβαναν οπωρώνες, αναβρυτήρια, αρωματικά φυτά, παρτέρια με νερό, βεράντες, κήπους με βότανα και λαβύρινθο. Παραμελήθηκαν τον 18ο αι., αλλά η αποκατάσταση άρχισε στους Βικτωριανούς χρόνους και συνεχίζεται από τη σημερινή χήρα μαρκησία του Σόλσμπερυ.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι χώροι χρησιμοποιήθηκαν για να δοκιμαστούν τα πρώτα βρετανικά άρματα μάχης. Μία περιοχή σκάφτηκε με χαρακώματα και κρατήρες και καλύφθηκε με συρματοπλέγματα, για να αναπαραστήσει την ουδέτερη ζώνη και τις γερμανικές γραμμές με τάφρους στο Δυτικό Μέτωπο. Σε ανάμνηση αυτού, το Mark I, το μόνο πολεμικό άρμα που επιβίωσε, τοποθετήθηκε στο Χάτφηλντ από το 1919 έως το 1970, πριν μετακινηθεί στο Μουσείο Πολεμικών Αρμάτων, στο Μπόβινγκτον. [10]

Η Ένωση Συνταγμάτων Ροδεσιανοί Ελαφροί Τυφεκιοφόροι έχει τοποθετήσει το μνημείο «Troopie» (στρατιώτης) στο έδαφος της Κατοικίας Χάτφηλντ λόγω της μακράς σχέσης της οικογένειας Σέσιλ με τη Νότια Ροδεσία. Γύρω από τη βάση του υπάρχει ένα ρολό με μέλη του Συντάγματος («troopies»), που έπεσαν στον Πόλεμο Μπους της Ροδεσίας και αρκετές επιγραφές, όπως «σε συμφιλίωση και ελπίδα για μελλοντική ειρήνη στη Ζιμπάμπουε».

Περιηγήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δημόσια δωμάτια μπορεί να τα δει κάποιος στις καθημερινές ξεναγήσεις με οδηγό και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον γύρω χώρο τα σαββατοκύριακα. Την Παρασκευή, ημέρα των ειδημόνων κήπων, η κατοικία είναι ανοικτή για ξεναγήσεις με οδηγό και προ-κράτηση σε ομάδες ειδημόνων. Υπάρχουν πέντε μίλια σηματοδοτημένων μονοπατιών.

Ταινίες που γυρίστηκαν εδώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βόρεια πρόσοψη το 1880.
 • Η αίθουσα και η σκάλα χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του 1984 Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes.
 • Τμήματα του σπιτιού και του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του Ορλάντο του 1992, με πρωταγωνιστή την Tilda Swinton ως Orlando, τον Billy Zane ως τον Marmaduke Bonthrop Shelmerdine και την Quentin Crisp ως βασίλισσα Ελισάβετ Α΄. [11]
 • Πολλές εσωτερικές σκηνές του Wayne Manor στην ταινία Batman του 1989 και η συνέχεια του Batman Returns του 1992 γυρίστηκαν στο Χάτφηλντ Χάουζ.
 • Οι εξωτερικές σκηνές των δύο ταινιών της Lara Croft με την Angelina Jolie γυρίστηκαν στο Χάτφηλντ Χάουζ, το οποίο χρησιμεύει ως το σπίτι της στην ταινία. Στη συνέχεια, το εξωτερικό του αρχοντικού της Lara στο βιντεοπαιχνίδι Tomb Raider: Underworld βασίζεται στο Χάτφηλντ Χάουζ. Στο Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, η Μακρά Στοά και η βιβλιοθήκη χρησιμοποιήθηκαν για τη μαγνητοσκόπηση της σκηνής, όπου οι πράκτορες του MI6 συναντούν τη Λάρα και της αναθέτουν την αποστολή να ανακτήσει το Pandora's Box. Η σκηνή πρακτικής αυτοάμυνας του Bo Ken γυρίστηκε στην είσοδο του σπιτιού. Επίσης, το AL9 5NQ εμφανίζεται ως ταχυδρομικός κώδικας σε πολλά γράμματα στο Rise of the Tomb Raider.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίζεται για λίγο στην ταινία του 2005, ο Charlie and the Chocolate Factory με τον Johnny Depp, που χρησιμοποιείται ως το σπίτι της Veruca Salt και των γονιών της.
 • Εμφανίζεται στην ταινία του 2005 Ο Νέος Κόσμος με τον Colin Farrell.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει το Chartley Hall, όπου η Μαρία Α΄, βασίλισσα των Σκώτων, που την έπαιξε η Samantha Morton, κρατήθηκε αιχμάλωτη πριν την εκτέλεση στην ταινία 2007: Η Χρυσή Εποχή .
 • Η λευκή πρόσοψη της νότιας όψης του Χάτφηλντ Χάουζ χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Shakespeare in Love του 1998 ως τοποθεσία στο Greenwich.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίστηκε αρκετές φορές σε όλη την τηλεοπτική ταινία Dustbin Baby ως το μέγαρο, στο οποίο παίρνει ο Μάριον τον Έιπριλ και ως αρχοντικό όπου εργάζονται οι Μάριον και Έλιοτ.
 • Η Μακρά Γαλαρία χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Sherlock Holmes του 2009.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίστηκε ως "Οι καμινάδες" στο 2010 Agatha Christie's Marple προσαρμογή του έργου της Άγκαθα Κρίστι Tο Μυστήριο των Καμινάδων .
 • Ο Russell Brand γύρισε στο σπίτι τον Αύγουστο του 2009 την ταινία 2010 Get Him to the Greek.
 • Τον Ιούλιο του 2010, ένα επεισόδιο του Antiques Roadshow γυρίστηκε στο Χάτφηλντ Χάουζ. [12]
 • Το 2010, το MasterChef Australia κινηματογράφησε τους διαγωνιζόμενους, που μαγείρευαν για τον Heston Blumenthal στο Χάτφηλντ Χάουζ. [13]
 • Εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του Νοεμβρίου 2010 του Alan Titchmarsh's Garden Secrets, το οποίο μελέτησε τον επίσημο κήπο του 17ου αι. [14]
 • Τον Μάρτιο του 2011, το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίστηκε ως μέρος των 20 επεισοδίων της σειράς Royal Upstairs Downstairs του BBC, η οποία αναφερόταν στη βασιλική περιοδεία της βασίλισσας Βικτώριας το 1846, η οποία επισκέφθηκε τότε την κατοικία.
 • Στην ταινία My Week του 2011 με τη Marilyn με πρωταγωνιστές τις Michelle Williams, Kenneth Branagh και Eddie Redmayne, εσωτερικές σκηνές που παρουσιάστηκαν ως το Κάστρο Γουίντσορ, γυρίστηκαν στο Χάτφηλντ Χάουζ, ενώ το Broad Water (όπου ο ποταμός Lea ρέει από το Χάτφηλντ Χάουζ) χρησιμοποιήθηκε σε μία σκηνή βουτιάς.
 • Σκηνές γυρίστηκαν μέσα στο μέγαρο, καθώς και στον κήπο του, στον κ. Holmes (2015). [15]
 • Το King James Drawing Room προβάλλεται ως ένας από τους εσωτερικούς χώρους του φανταστικού Courcy Castle στο Doctor Thorne του Julian Fellowes.
 • Στην ταινία Pride and Prejudice and Zombies του 2016, το Χάτφηλντ Χάουζ χρησιμοποιείται ως Rosings Park, όπου ζει η Lady Catherine de Bourgh.
 • Χρησιμοποιήθηκε για τη μαγνητοσκόπηση της ταινίας του 2017 All the Money in the World και της τηλεοπτικής σειράς Trust, και οι δύο βασίστηκαν στην απαγωγή του 1973 του John Paul Getty III, του εγγονού του μεγιστάνα του πετρελαίου J. Paul Getty, ο οποίος τότε ζούσε στο αρχοντικό σε στυλ Τυδόρ του 16ου αι. Sutton Place.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίζεται εκτενώς στο The Favorite (2018) ως η κατοικία της Άννας Στιούαρτ, βασίλισσας της Βρετανίας.
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ και οι κήποι του ήταν η τοποθεσία γυρισμάτων του μουσικού βίντεο reunion των Jonas Brothers για το single τους, " Sucker ", που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου 2019. [16]
 • Το Χάτφηλντ Χάουζ εμφανίστηκε ως το σκηνικό για το επεισόδιο 23, της σεζόν 10, της αμερικανικής έκδοσης του <i id="mw8g">MasterChef</i>, το οποίο προβλήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019.
 • Οι σκηνές που πραγματοποιούνται στο Basilweather House, το σπίτι του λόρδου Tewkesbury στο Enola Holmes, γυρίστηκαν χρησιμοποιώντας τη Μαρμάρινη Αίθουσα, το Οπλοστάσιο και τη Νότια Πρόσοψη στο Χάτφηλντ Χάουζ. [17] [18]
 • Οι κύριοι εσωτερικοί χώροι και οι διάδρομοι του Manderley στην ταινία Rebecca του 2020 γυρίστηκαν στο Χάτφηλντ Χάουζ. [19] [20]
 • Για τη σειρά Netflix για το 2020 Bridgerton, σκηνές από την κοινωνικό χορό στο Trowbridge House και στον λαβύρινθο του κήπου γυρίστηκαν εδώ στο Χάτφηλντ Χάουζ τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο 2019. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Μαρμάρινη Αίθουσα, στη Βιβλιοθήκη, στον Δυτικό Κήπο, στη Δυτική Βεράντα και στη Βόρεια Πρόσοψη. [21]
 • Το σπίτι εμφανίζεται επίσης σε άλλες ταινίες, όπως ο Cromwell με τον Alec Guinness (δυτική πλευρά του σπιτιού). Ο Ερρίκος Η΄ και οι έξι σύζυγοί του με τους Keith Michell, Charlotte Rampling και Lynne Frederick (το παλαιό ανάκτορο και το πάρκο). The Avengers (με τον Sean Connery να επιβλέπει στον λαβύρινθο) V για Vendetta με τον Stephen Fry. και Mortdecai το 2015 με τους Johnny Depp και Gwyneth Paltrow.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. National Heritage List for England. 1173363. Ανακτήθηκε στις 27  Δεκεμβρίου 2020.
 2. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 8  Φεβρουαρίου 2023.
 3. Mapping Museums. museweb.dcs.bbk.ac.uk/Museum/mm.wiki.208.
 4. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
 5. National Heritage List for England.
 6. Giles Worsley, Inigo Jones and the European Classical Tradition (Yale, 2007), p. 10.
 7. «The King and Queen with Ex-Prisoners: Visit to Civil Resettlement Unit». The Yorkshire Post and Leeds Mercury. 13 July 1945. 
 8. «Resettling War Prisoners: Aids to Civil Life: The King and Queen at Hatfield». The Times. 13 July 1945. CS69681389. 
 9. «Army’s Civil Resettlement: King and Queen Visit Hatfield House Centre». The Manchester Guardian. 13 July 1945. 
 10. «Identity Crisis». The Bovington Tank Museum. Μαΐου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2008. 
 11. «Filming». Hatfield House. 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 
 12. «BBC One's Antiques Roadshow here this summer». Hatfield House. 5 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 
 13. Masterchef Australia, Television New Zealand website. Retrieved on 27 October 2011.
 14. «Alan Tichmarsh's Garden Secrets». BBC. 8 Νοεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2010. 
 15. Davies, Alan (19 Ιουνίου 2015). «Mr Holmes starring Sir Ian McKellen filmed in Hatfield». Welwyn Hatfield Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 16. Hill, Erin (1 Μαρτίου 2019). «The Jonas Brothers' Music Video Has a Major Royal Connection — and It's Not Just the Corgi Cameo!». People. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019. 
 17. Andriotis, Mary Elizabeth (13 Οκτωβρίου 2020). «You Can Visit These English Estates from Netflix's 'Enola Holmes'». House Beautiful. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 18. Davies, Alan (26 Σεπτεμβρίου 2020). «Netflix movie Enola Holmes filmed at Hatfield House». Welwyn Hatfield Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 19. Zemler, Emily (21 Οκτωβρίου 2020). «Where Netflix's 'Rebecca' found its Manderley». Los Angeles Times. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2020. 
 20. Andriotis, Mary Elizabeth (22 Οκτωβρίου 2020). «You Can Visit These English Manor Houses from Netflix's Rebecca». House Beautiful. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020. 
 21. Davies, Alan (15 Δεκεμβρίου 2020). «Bridgerton 'has something for everyone and that's why it's a special show'». Welwyn Hatfield Times. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2020. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σέσιλ, Λόρδος Ντέιβιντ. The Cecils of Hatfield House: Μια Αγγλική Κυρίαρχη Οικογένεια. Houghton Mifflin, 1973.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]