Χάρτα της Μονής Χιλανδαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Χάρτα της Μονής Χιλανδαρίου (σερβικά: Хиландарска повеља) είναι μεσαιωνικό έγγραφο που γράφτηκε στο τέλος του 12ου αιώνα από τον Στέφανο Νεμάνια. Η δεύτερη έκδοση, δόθηκε στη δημοσιότητα από το γιο του Στέφανο. Το πρωτότυπο φυλάσσεται στην μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος, και στο αρχείο περιγράφει τη ζωή του Νεμάνια.

Είναι γραμμένο σε περγαμηνή, 63 εκατοστά μήκος και 32,5 εκατοστά πλάτος. Το κατώτερο μέρος είναι στενό, που κυμαίνεται από 50 εκατοσστάαπό το άκρο, έτσι ώστε να έχει το σχήμα ενός ακανόνιστου τριγώνου. Το κείμενο είναι γραμμένο με μαύρο μελάνι. Υπάρχουν συνολικά 75 σειρές. Στο τέλος υπάρχει η υπογραφή κάτω από την ημερομηνία και η επιβεβαίωση του βασιλιά Βλάντισλαβ.

Ο Χάρτης ξεκινά με τις λέξεις:

Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη και τους ανθρώπους σε αυτή, και τους ευλόγησε και έδωσε την εξουσία σε όλη τη δημιουργία του, και να τοποθετήσει σε αυτούς βασιλείς, κυβερνήτες, τους εν λόγω ηγεμόνες, και όλοι έδωσαν για να ταΐσουν το κοπάδι του...

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Хиландарска повеља της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).