Χάρης Καρπόζηλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χάρης Καρπόζηλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1915
Τραπεζούντα
Θάνατος1971
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής

Ο Χάρης Καρπόζηλος (1915-1971) ήταν Έλληνας παλαιστής διεθνούς φήμης, πρωταθλητής Ελλάδας στην ελευθέρα πάλη και πρωταθλητής Ευρώπης. Ποντιακής καταγωγής, έγινε διάσημος ως αθλητής του κατς και σε αυτόν γίνεται αναφορά σε πολλές ελληνικές ταινίες (π.χ. με τον Βέγγο).

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανότατα το επίθετό του προήλθε από τις λέξεις "καρπός" και "ζήλος" (που σημαίνει εκείνον που έχει ζήλο και δυνατό καρπό - μέρος του χεριού).

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1915 στην Τραπεζούντα και ο παππούς του επίσης ήταν αθλητής της πάλης.[1] Εγκαταστάθηκε στο Βύρωνα Αττικής έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή μαζί με την οικογένειά του.

Πριν ασχοληθεί με την πάλη ήταν ποδοσφαιριστής, αρχικά στον τοπικό Ηρακλή Βύρωνα και έπειτα στον Απόλλωνα Αθηνών. Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο διακόπηκε σε ένα επεισόδιο με αφορμή μια αδικία σε βάρος του από έναν διαιτητή στη διάρκεια ενός αγώνα του Απόλλωνα με τον Παναθηναϊκό. Ο Καρπόζηλος χτύπησε με μια μπουνιά τον διαιτητή, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 3 χρόνια από το ποδόσφαιρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδοθεί στην πάλη.

Καθώς δεν υπήρχε την περίοδο εκείνη ενδιαφέρον για τους αγώνες πάλης, ο Καρπόζηλος οργάνωσε ο ίδιος αγώνες πάλης σε φτωχές συνοικίες στην Καισαριανή, στον Ταύρο και στο Βύρωνα. Εν συνεχεία, έλαβε μέρος σε αγώνες επίδειξης σε δημόσιους χώρους της υπαίθρου.

Στον Πόλεμο του 1940 ο Καρπόζηλος πολέμησε εναντίον των Ιταλών. Αργότερα στην Ναζιστική Κατοχή οργάνωσε αγώνες πάλης, προκειμένου να εμψυχώσει το φρόνημα των Ελλήνων. Καταζητούμενος των Γερμανών, κατέφυγε στη Λήμνο και επανήλθε στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, οπότε πέθαναν οι γονείς του, εγκαταστάθηκε στα Άνω Λιόσια και αναδείχθηκε πρωταθλητής στην ελευθέρα πάλη και έπειτα πρωταθλητής Ευρώπης.

Στη συνέχεια, αγωνίστηκε με επιτυχία στην επαγγελματική πάλη στις ΗΠΑ.

Απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών στις 2 Ιουλίου 1971. [2]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεώργιου Χ. Καρπόζηλου, Καρπόζηλος, εκδόσεις Μυγδονία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ήταν μέρα γιορτής στη Νέα Χηλή ανήμερα του Αγίου Γεωργίου... Το έθιμο της πάλης». alexpolisonline.com. 22 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. Ο «πράσινος» Χάρης Καρπόζηλος, pao1908.com, ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]