Χάμφρεϋ Δ΄ του Τορόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάμφρεϋ Δ' του Τορόν
Humphrey IV of Toron Isabela.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1166
Οικογένεια
Σύζυγος Ισαβέλλα Α' της Ιερουσαλήμ[1]
Γονείς Χάμφρεϋ Γ΄ του Τορόν[1] και Στεφανία του Μιλλύ[1]
Αδέλφια Ισαβέλλα του Τορόν[1]
d:Q51885889
Αλίκη του Σατιγιόν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Μάχη του Χαττίν και Πολιορκία του Κεράκ

Ο Χάμφρεϋ Δ΄, νορμανδ. Humphrey IV (π. 1166 - 1198) ήταν ένας από τους προέχοντες βαρόνους της Ιερουσαλήμ. Κληρονόμησε την κυριότητα τού Τορόν από τον πάππο του Χάμφρεϋ Β΄ του Τορόν το 1179. Επίσης, από τη μητέρα του Στεφανία τού Μιλλύ κληρονόμησε την κυριότητα της Υπεριορδανίας. Όταν το 1180 αρραβωνιάστηκε την Ισαβέλλα, ετεροθαλή αδελφή τού Βαλδουίνου Δ΄ της Ιερουσαλήμ, ο οποίος υπέφερε από λέπρα, παραιτήθηκε από το Τορόν. Ο βασιλιάς δεν ήθελε ο Χάμφρεϋ Δ΄ να έχει δύο μεγάλα φέουδα. Ο γάμος έγινε το 1183 στο κάστρο Κεράκ και ο Σαλαδίνος των Αγιουβιδών, σουλτάνος της Αιγύπτου & Συρίας, πολιόρκησε το Κεράκ κατά την τελετή, αλλά ο Βαλδουίνος Δ΄ και ο Ραϋμόνδος Γ΄ της Τρίπολης έλυσαν την πολιορκία.

Ο Βαλδουίνος Δ΄ έκανε διάδοχο τον 8ετή Βαλδουίνο Ε΄ από τον Οίκο τού Μομφερράτου, γιο της μεγαλύτερης αδελφής του Σιβύλλας και απεβίωσε το 1185, όμως το επόμενο έτος απεβίωσε και ο Βαλδουίνος Ε΄. Θα τον διαδεχόταν η μητέρα του Σιβύλλα και ο 2ος σύζυγός της Γκυ των Λουζινιάν, όμως οι βαρόνοι, που δεν ήθελαν το ζεύγος, αποφάσισαν να ανακηρύξουν τη μικρότερη Ισαβέλλα και τον Χάμφρεϋ Δ΄. Ο Χάμφρεϋ Δ΄, που δεν ήθελε να αναλάβει την εξουσία, τους άφησε και δήλωσε υποτέλεια στη Σιβύλλα και τον Γκυ. Το 1187 στη μάχη τού Χαττίν ο Σαλαδίνος συνέτριψε το στρατό της Ιερουσαλήμ και αιχμαλώτισε τον Χάμφρεϋ Δ΄. Τότε η μητέρα του πρόσφερε την Υπεριορδανία στον Σαλαδίνο για να ελευθερώσει τον αιχμάλωτο. Αν και οι φρουρές τού Κεράκ και τού Μοντρεάλ αρνήθηκαν να παραδοθούν, ο Σαλαδίνος τον άφησε ελεύθερο και κατέαβε με στρατό το Κεράκ (1188) και το Μοντρεάλ (1189).

Το 1190 απεβίωσε η Σιβύλλα και οι πιο πολλοί βαρόνοι τού βασιλείου (ακόμη και ο Μπαλιάν του Ιμπελέν, πατριός της Ισαβέλλας ως 2ος σύζυγος της μητέρας της Θεοδώρας Κομνηνής) ήθελαν να παντρέψουν την Ισαβέλλα με τον Κορράδο τού Μομφερράτου, έναν επιτυχημένο στρατιωτικό ηγέτη. Ο γάμος της με τον Χάμφρεϋ Δ΄ ακυρώθηκε, αν και το ζεύγος διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση. Τότε ο Χάμφρεϋ Δ΄ εισήλθε στην ακολουθία τού Ριχάρδου Α΄ της Αγγλίας κατά τη Σταυροφορία τού 1191-92. Μια και ο Χάμφρεϋ Δ΄ μιλούσε άπταιστα αραβικά, διεξήγε τις διαπραγματεύσεις με τον Αλ-Αντίλ, αδελφό τού Σαλαδίνου, εκπροσωπώντας τον Ριχάρδο Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Baldwin, Marsall W. (1969). "The Decline and Fall of Jerusalem, 1174–1189". In Setton, Kenneth M.; Baldwin, Marshall W. A History of the Crusades, Volume I: The First Hundred Years. The University of Wisconsin Press. pp. 590–621. ISBN 0-299-04844-6.
  • Runciman, Steven (1989b). A History of the Crusades, Volume III: The Kingdom of Acre and the Later Crusades. Cambridge University Press. ISBN 0-521-06163-6.
  • Williams, Patrick A. (1970). "The Assassination of Conrad of Montferrat: Another Suspect?". Traditio. Fordham University. 26: 381–389. ISSN 0362-1529.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Humphrey IV of Toron της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).