Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάμστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Syrian Hamster

Τα χάμστερ είναι τρωκτικά που ανήκουν στην υποοικογένεια Cricetinae (Κρικητίνες). Είναι από την φύση τους νυκτόβια. Δραστηριοποιούνται κυρίως νωρίς τα ξημερώματα ή αργά το απόγευμα. Στην άγρια φύση κρύβονται κάτω από τη γη ώστε να μην τους επιτεθούν άλλα ζώα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ξυπνούν μόνο λίγες φορές για να φάνε ή να πιουν νερό. Η διατροφή τους, βασίζεται στους σπόρους, τα φρούτα, τη βλάστηση και τα έντομα.

Εξημερωμένες ράτσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πολλά είδη Hamster μόνο 5 ξεχωριστά είδη είναι εξημερωμένα.

  • Syrian Hamster
  • Chinese Hamster
  • Dwarf Hamster
  • > Roborovski Dwarf Hamster
  • > Winter White Dwarf Hamster
  • > Campbell's Dwarf Hamster (ή djungarian)
Campbell's Dwarf Hamster- Ενήλικο
  • (Λόγω της κοινής καταγωγής και των παρόμοιων χαρακτηριστικών των Winter White Dwarf Hamsters και των Campell's Dwarf Hamsters, χαρακτηρίζονται και τα δύο ως Russian Dwarf Hamsters).

Φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλουβί ενός χάμστερ πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 τετραγωνικά εκατοστά. Τα κοινά κλουβιά του εμπορίου κρίνονται ακατάλληλα για την ομαλή διαβίωση των χάμστερ.

Ένα κλουβί χρειάζεται περίπου 10-15 εκατοστά υποστρώματος ώστε να μπορεί να σκάβει, μια πράξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή διαβίωση τους. Ως υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί. Καλό θα ήταν να παρέχονται διάφορες υφές υποστρώματος εκτός από την βασική, όπως χώμα και ροκανίδι για την αίσθηση ενός πιο φυσικού περιβάλλοντος.

Απαραίτητη είναι η ρόδα σε μέγεθος ώστε να μπορεί να τρέχει χωρίς να καμπυλώνει η ράχη. Τα χάμστερ στην φύση τους διανύουν κάθε βράδυ απόσταση έως και 5km.

Tα χάμστερ δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό καθώς η γούνα τους η οποία περιέχει έλαια καταστρέφεται. Χρειάζονται όμως άμμο την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αφαιρέσουν περιττή λιπαρότητα και να απομακρύνει τις οσμές.

Η προσθήκη αντικειμένων από φυσικό ξύλο κρίνεται απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο θα ξύνουν τα δόντια και τα νύχια τους ώστε να επιτευχθεί αφενός μια περιποίηση και αφετέρου μια ψυχολογική ανακούφιση.

Το σπίτι των χάμστερ, πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, κατά την διάρκεια της ημέρας και ένα μέρος που δεν θα ενοχλεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Παρόλο που είναι μικρά ζώα, τα χάμστερ χρειάζονται κλουβιά άνω των 3000 τετραγωνικών εκατοστών, ώστε να χωρέσει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (νερό, φαγητό, μπάνιο άμμου, σπίτια για να κρύβεται, τροχός, κτλ), αλλά και την υγεία του ίδιου του χάμστερ. Κλουβιά κάτω των 3000 τετραγωνικών εκατοστών, μπορούν να προκαλέσουν στο χάμστερ άγχος. Συχνό στοιχείο άγχους στο χάμστερ λόγω μικρής κατοικίας, είναι το μάσημα των κάγκελων του κλουβιού, η προσπάθεια να βγει από το κλουβί και το σκαρφάλωμα στο πάνω μέρος του κλουβιού. Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν ένα μη ψυχολογικά και σωματικά υγιές ζώο.

Ιδανικός Τροχός 30 Εκ. Για τα Syrian Hamster