Χάμστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Syrian Hamster

Τα Hamster είναι τρωκτικά , και ανήκουν στην υποοικογένεια Cricetinae. Είναι από τα διασημότερα κατοικίδια σπιτιού. Το πιο γνωστό είδος Hamster είναι το Syrian Hamster, όπου συχνά είναι και το είδος Hamster που κρατιέται ως κατοικίδιο.

Τα Hamster είναι από την φύση τους νυκτόβια, δηλαδή κοιμούνται την διάρκεια της ημέρας. Στην άγρια φύση, κρύβονται υπόγεια ώστε να μην επιτεθούν από αλλά ζώα. Συνήθως ξυπνάνε μόνο λίγες φόρες κατά την διάρκεια της ημέρας είτε για να φάνε ή να πιούνε νερό. Η διατροφή τους, βασίζεται γύρω από σπόρους, φρούτα, βλάστηση, άλλα και έντομα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Hamster προέρχεται από την γερμανική λέξη Hamstern, που σήμαινε μαζεύω ή συσσωρεύω, μια και τα Hamster συσσωρεύουν και αποθηκεύουν φαγητό σε θήκες που βρίσκονται στα μάγουλα τους, με σκοπό να τα καταναλώσουν αργότερα.

Εξημερωμένες Ράτσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πολλά είδη Hamster μόνο 5 ξεχωριστά είδη είναι εξημερωμένα, τα οποία μπορείς να υιοθετήσεις ως κατοικίδιο.

  • Syrian Hamster
  • Chinese Hamster
  • Dwarf Hamster
  • > Roborovski Dwarf Hamster
  • > Winter White Dwarf Hamster
  • > Campbell's Dwarf Hamster
  • Winter White Dwarf Hamster - Ενήλικο
    (Λόγω της κοινής καταγωγής και των παρόμοιων χαρακτηριστικών των Winter White Dwarf Hamsters και των Campell's Dwarf Hamsters, χαρακτηρίζονται και τα δύο ως Russian Dwarf Hamsters.)

Υπόστρωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν εισάγονται ασφαλή είδη υποστρωμάτων.

Οτιδήποτε από πεύκο (pine) ή κέδρος (cedar) είναι επικίνδυνο για το Hamster σας, επειδή περιέχουν φαινόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, ό,τι δεν γράφει από τι υλικό είναι το υπόστρωμα, τότε είναι πιθανότατα πεύκο ή κέδρος.

Τα ασφαλή είδη υποστρώματος είναι δύσκολα να τα βρείτε, αλλά το υλικό τους πρέπει να είναι είτε από χαρτί, ή λεύκα (aspen).

Αν δεν βρείτε πουθενά το ζητούμενο προϊόν, μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε σκισμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, χαρτί κουζίνας.

To συνολικό ύψος του υποστρώματος, πρέπει να είναι αρκετό για το Hamster σας να κρύβεται και να κάνει τούνελ, δηλαδή περίπου 10-15 εκατοστά. Αν το κλουβί σας δεν είναι άνω του minimum των 3000 τετραγωνικών εκατοστών, τότε είναι σχεδόν αδύνατον να βρείτε ένα κλουβί που η βάση του να έχει τουλάχιστον 10 εκατοστά.

Κατοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπίτι των Hamster, πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σας, (όπως το δωμάτιο σας), ώστε αν υπάρξουν ταραχές, να μην αγχωθεί και το μικρό σας κατοικίδιο.

Παρόλο που είναι μικρά ζώα, τα Hamster χρειάζονται κλουβιά άνω των 3000 τετραγωνικών εκατοστών, ώστε να χωρέσει όλα τα απαραίτητα ασεξουάρ (νερό, φαγητό, μπάνιο άμμου, σπίτια για να κρύβεται, τροχός, κτλ), αλλά και την υγεία του ίδιου του Hamster. Κλουβιά κάτω των 3000 τετραγωνικών εκατοστών, μπορούν να προκαλέσουν στο Hamster σας άγχος. Συχνό στοιχείο άγχους στο Hamster λόγω μικρής κατοικίας, είναι το μάσημα των κάγκελων του κλουβιού.

(Τα τετραγωνικά εκατοστά τα βρίσκουμε από τον πολλαπλασιασμό μήκος επί πλάτους του κλουβιού, π.χ. τα 3000 τ. εκ. τα βρίσκουμε από τον πολλαπλασιασμό 75 εκ. x 40 εκ.)

Τροχός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Hamster είναι πολύ ενεργητικά ζώα, και ένας τρόπος για να ικανοποιήσεις το δικός σας Hamster είναι ένας τροχός.

Σημαντική λεπτομέρεια για τον τροχό που θα επιλέξετε, είναι να μην έχει κενά, όπου το μικρό πόδι του Hamster σας μπορεί να πιαστεί μέσα και να χτυπήσει. Αντίθετα, πρέπει να έχει μια στερεή, πλαστική, επιφάνεια, όπου είναι επίσης αρκετά μεγάλη για να χωρέσει.

Για τα Roborovski Dwarf Hamsters, το λιγότερο που πρέπει να είναι ο τροχός σας σε ύψος είναι 15 εκατοστά. Τα Winter White Dwarf Hamsters και τα Campbell's Dwarf Hamsters χρειάζονται μεταξύ 15 εκατοστών και 20 εκατοστών. Τα Chinese Hamsters χρειάζονται τουλάχιστον 20 εκατοστά, ενώ τα Syrian Hamsters χρειάζονται μεταξύ 20 εκατοστών και 30 εκατοστών.

Συνιστάται να βγάζετε τον τροχό όπου σας δωρίζεται μαζί με το επιλεγμένο κλουβί/κατοικίας σας, μια και είναι συνηθώς, ή μέχρι και πάντα κάτω των 15 εκατοστών, και να βρείτε έναν άλλον όπου αντιστοιχεί στο Hamster σας.

Ιδανικός Τροχός 30 Εκ. Για τα Syrian Hamster

Μπάνιο Άμμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Hamster προσέχουν τους εαυτούς τους και πλένονται μόνα τους, αλλά αν θες να τα βοηθήσεις, μπορείς να τους δώσεις ένα μπάνιο άμμου.

Είναι δύσκολο να βρείτε στην Ελλάδα το σωστό προϊόν, αλλά αν καταφέρεται να το βρείτε, πρέπει να γράφει πως είναι ''sand'', και όχι ''dust'', γιατί αν είναι από σκόνη, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο αναπνευστικό τους σύστημα.

Αφού βάλετε το σωστό είδος άμμου, σε ένα τετραγωνικό ή τριγωνικό μπολ ή δοχείο, που είναι αρκετά μεγάλο ώστε το Hamster σας να έχει χώρο να πλένεται, σε οποιαδήποτε γωνία του κλουβιού, περίμενε λίγες μέρες/εβδομάδες για να καταλάβει το Hamster για το τι πρόκειται.

  • (Το Chinchilla Bath Sand είναι ασφαλές για το Hamster σας, άλλα το Chinchilla Bath Dust είναι βλαβερό.)