Χάμπο Γκέρχαρντ Λόλλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάμπο Γκέρχαρντ Λόλλινγκ
Habbo Gerhard Lolling.jpg
Γέννηση24  Δεκεμβρίου 1848[1]
Τεργάστη
Θάνατος22  Φεβρουαρίου 1894[1]
Αθήνα[2]
ΥπηκοότηταΓερμανική Αυτοκρατορία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός της τέχνης και αρχαιολόγος
Υπογραφή
Habbo Gerhard Lolling signature.jpg

Ο Χάμπο Γκέρχαρντ Λόλλινγκ (γερμ. Habbo Gerhard Lolling, 1848-1894) υπήρξε Γερμανός κλασικός αρχαιολόγος του 19ου αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1848 στην Τεργάστη της Ανατολικής Φρισίας. Μεγάλωσε στο Λάρρελτ. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στο σχολείο του χωριού. Γράμματα έμαθε στο σχολείο που δίδασκε ο πατέρας του. Πήγε γυμνάσιο στο Έμντεν. Μαθητής ακόμα έδειξε κλίση στα νέα ελληνικά και ιταλικά. Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο το 1863 και σπούδασε κλασική φιλολογία, ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γκαίτινγκεν. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1871. Μετά από το πανεπιστήμιο εργάστηκε ως βοηθός διδάσκαλος στο γυμνάσιο στο Κλάουσταλ. Αποδήμησε στην Αθήνα και αφοσιώθηκε στην μελέτη των αρχαιοτήτων. Το 1872 διορίστηκε οικιακός διδάσκαλος στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, όπου δίδαξε για τέσσερα χρόνια. Αργότερα ανέλαβε για τον εκδότη Καρλ Μπέντεκερ την έκδοση ταξιδιωτικού οδηγού για την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό περιόδευσε την Ελλάδα, αλλά το ογκώδες υλικό που μάζεψε θεωρήθηκε ακατάλληλο και δημοσιεύτηκε τελικά με πολύ μικρό αριθμό φύλλων. Συνέχισε τις περιηγήσεις του στα Ιόνια νησιά το 1878 και την Μικρά Ασία, όπου έλαβε μέρος στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Περγάμου. Διορίστηκε διευθυντής των αρχαιολογικών ανασκαφών του θολωτού τάφου στις Μυκήνες στο Μενίδι από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1879 μαζί με τον Παναγιώτη Σταματάκη. Από το 1879 διορίστηκε βιβλιοθηκάριος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, όπου μαζί με τον Πάουλ Βόλτερς είχε την σύνταξη του αρχαιολογικού περιοδικού Mitteilungen des Deutschen Archäologischen Instituts, Athenische Abteilung. Υπό την ιδιότητα αυτή συνέχισε τις έρευνές του στην Ελλάδα και Μικρά Ασία και δημοσίευσε τις εργασίες του σε πολλά συγγράμματα. Αργότερα διορίστηκε από τον έφορο των αρχαιοτήτων Παναγιώτη Καββαδία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εργάστηκε ως συντηρητής και κατέγραψε τον κατάλογο των εκθεμάτων.

Απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 1894 στην Αθήνα από χρόνια υπερκόπωση και από τις στερήσεις. Η εργασία του τιμήθηκε μετά θάνατο, ενώ το χειρόγραφό του που είχε συνθέσει ως ταξιδιωτικό οδηγό ξανά ανακαλύφθηκε και εκδόθηκε το 1989.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • nach Paul Wolters: Gerhard Lolling. In: Reinhard Lullies, Wolfgang Schiering (Hgg.): Archäologenbildnisse: Porträts und Kurzbiographien von Klassischen Archäologen deutscher Sprache, Mainz 1988, S. 92–93. ISBN 3-8053-0971-6
  • Klaus Fittschen (Hrsg.): Historische Landeskunde und Epigraphik in Griechenland. Akten des Symposiums veranstaltet aus Anlass des 100. Todestages von H. G. Lolling (1848 - 1894) in Athen vom 28. bis zum 30. September 1994, Münster, Scriptorium 2007, ISBN 978-3-932610-38-7

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]