Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας για τις Εταιρικές Σχέσεις και τον Διάλογο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μέλη του Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας
  Μέλη
  Παρατηρητές

Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας Πόντου για εταιρικές σχέσεις και διάλογο (BSF) πραγματοποιήθηκε στις 4 με 6 Ιουνίου το 2006 στο Βουκουρέστι. Το Φόρουμ είναι μια πρωτοβουλία της Ρουμανίας, η οποία αρχικά σήμαινε να κατέχει ετήσιες συνόδους προεδρικό επίπεδο (οι τόποι εκ περιτροπής μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών) και συνάντηση θεματικές ή κλαδικές συνεργασίας κατά τη διάρκεια της εν λόγω ετήσια διαστήματα. Το Forum δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέα περιφερειακά όργανα, αλλά να μετατραπεί σε μια τακτική διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (οριζόμενο ως το Νότιο Καύκασο μέχρι την Κασπία Θάλασσα) και μεταξύ αυτής της ομάδας χωρών και διεθνών οργανισμών, όπως ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την εναρκτήρια σύνοδο κορυφής, υπάρχουν άλλες κορυφές είχαν προγραμματιστεί.

Μετά Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στην ΕΕ το Φόρουμ μπορεί να γίνει με την πρωτοβουλία της ΕΕ για τη συνεργασία με τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία αναφέρει παρόμοια με τη Βόρεια Διάσταση πρωτοβουλία για τις σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής Θάλασσας.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρόεδροι Τραϊάν Μπασέσκου της Ρουμανίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν της Μολδαβίας, Βίκτορ Γιουστσένκο της Ουκρανίας , Μιχαήλ Σαακασβίλι της Γεωργίας, Ρομπέρτ Κοτσαριάν της Αρμενίας, Ιλχάμ Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν, ένας υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και ένας εκπρόσωπος της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση κατά την εναρκτήρια σύνοδο της το BSF. Ενώθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, ΕΕ, κ.λπ.

Μέλη
Παρατηρητές