Φρούριο Αγίων Θεοδώρων Καστελίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φρούριο Αγίων Θεοδώρων Καστελίου
Γενικές πληροφορίες
Είδοςφρούριο
ΔιεύθυνσηΚαστέλλι Αχαΐας
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Καλαβρύτων
ΧώραΕλλάδα

Το Φρούριο των Αγίων Θεοδώρων Καστελίου είναι μεσαιωνικό οχυρό κτίσμα, ερείπια του οποίου διασώζονται κοντά στο χωριό Καστέλλι του Δήμου Καλαβρύτων.

Στα νοτιοανατολικά του χωριού υψώνεται ο κωνοειδής λόφος "Άγιοι Θεόδωροι" που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εξωκλήσι που βρισκόταν εκεί. Στο λόφο αυτό που είναι τειχισμένος, υπάρχουν οικοδομικά κατάλοιπα κτηρίων των υστεροβυζαντινών χρόνων (1204 μ.Χ. - 1453 μ.Χ.). Εντός της οχύρωσης που έχει μήκος 90 μέτρα, διακρίνεται δεξαμενή και μεγάλο κτήριο ορθογώνιας κάτοψης. Εικάζεται ότι το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων διαστάσεων 5,50 μ. Χ 7,00 μ. που βρίσκεται στα νότια, ήταν αρχικά πύργος. Για το χτίσιμο του κεντρικού κτηρίου και της δεξαμενής έχει χρησιμοποιηθεί ως συνδετικό υλικό ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Στις πλαγιές του λόφου υπάρχουν τα ερείπια ενός ακόμα μικρού ναού (της Ευαγγελίστριας) αλλά και δεκάδων άλλων οικοδομημάτων χτισμένων από λευκό τιτανόλιθο χωρίς όμως τη χρήση ασβεστοκονιάματος.

Το μικρό αυτό φρούριο στο οποίο οφείλει το όνομά του το χωριό Καστέλι, φαίνεται να χρησίμευε ως κατοικία για έναν από τους 12 φεουδάρχες της βαρωνίας των Καλαβρύτων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]