Φρουέλα Β΄ των Αστουριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρουέλα Β΄ των Αστουριών
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση874
Οβιέδο
ΘάνατοςΑύγουστος 925 ή 925[1]
Επαρχία Λεόν
Αιτία θανάτουλέπρα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςLeón Cathedral
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αστούριας
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςUrraca de Tolède (917–925)
Nunilona Ximena (910–917)
ΤέκναΑλφόνσος Φρόιλαθ
ΓονείςΑλφόνσο Γ΄ των Αστουριών[2] και Χιμένα των Αστουριών
ΑδέλφιαΟρδόνιο Β΄ του Λεόν
Γκαρθία Α΄ του Λεόν
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης του Βασιλείου των Αστουριών (910–924)
Μονάρχης του Βασιλείου της Λεόν (924–925)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρουέλα Β΄, ισπαν.: Fruela ή Froila II, (π. 875–Ιούλιος 925) ήταν βασιλιάς των Αστουριών από το τέλος τού πατέρα του, Αλφόνσο Γ΄ της Αστούριας, το 910 μέχρι το τέλος του. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, το βασίλειο χωρίστηκε: ο τρίτος γιος Φρουέλα Β΄ πήρε την αρχική μερίδα (τις Αστούριες), ο δεύτερος Oρδόνιο Β΄ έλαβε τη Γαλικία και ο μεγαλύτερος Γκαρθία Α΄ πήρε το Λεόν. Ως βασιλιάς των Αστουριών, είχε τη δουλειά να εδραιώσει την περιοχή, που αργότερα ονομάστηκε Καστίλη και να κρατήσει υπό έλεγχο τις υποθέσεις της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητέρα τού Φρουέλα ήταν η Χιμένα από την Παμπλόνα. Ο ίδιος νυμφεύτηκε δύο φορές, πρώτα με μία γυναίκα άγνωστης καταγωγής που ονομαζόταν Νουνίλα ή Νουνιλόνα (όψιμες πηγές την καθιστούν μέλος της δυναστείας των Βάσκων Χιμένεθ, αλλά αυτό δεν υποστηρίζεται). Η δεύτερη σύζυγός του, Ουρράκα, σύμφωνα με τον Iμπν Χαλντούν και τον Iμπν Χαζμ, ήταν κόρη του κυβερνήτη Μπανού Κασί της Tουδέλα. Παντρεύτηκαν το 917.

Ο Φρουέλα Β΄ διατηρούσε καλές σχέσεις με τον αδελφό του Oρδόνιo Β΄, ο οποίος είχε την ηγεμονία. Συνεργάστηκαν στην Ανακατάκτηση και ο Φρουέλα Β΄ υπέγραψε τα διπλώματα του Oρδόνιo Β΄ ως Froila rex με τη δεύτερη σύζυγό του, Urraca regina. Όταν ο Oρδόνιο Β΄ απεβίωσε το 924, οι μεγιστάνες αγνόησαν τους κληρονόμους του και εξέλεξαν τον Φρουέλα Β΄ ως βασιλιά. Ο Φρουέλα Β΄ δεν ήταν ποτέ δημοφιλής στους ευγενείς και τους υπηκόους του, και η εκλογή του αμφισβητήθηκε από ορισμένους, οι οποίοι τη βλέπουν ως πιθανό σφετερισμό. Δολοφόνησε τον Γκεβούλδo και τον Aρεσίνδo, γιους του Oλμούνδo, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι κατάγονταν από τον βασιλιά Βιτίζα και έτσι αποξένωσε περαιτέρω τους ευγενείς. Γι' αυτό, λέει ένας χρονικογράφος, καταδικάστηκε σε βασιλεία μόνο 14 μηνών. Σύμφωνα με τον Ραμόν Μενέντεθ Πιδάλ, εξόρισε τον επίσκοπο Φρουνίμιo του Λεόν, συγγενή του Oλμούνδo. Όποια κι αν ήταν η περίπτωση, βασίλευσε για μόλις 14 ακόμη μήνες και απεβίωσε στις αρχές του καλοκαιριού του 925, όπως λένε ορισμένες πηγές, αφού προσβλήθηκε από λέπρα. Μετά το τέλος του Φρουέλα Β΄, υπήρξαν αρκετοί ανταγωνιστές για τα εδάφη του, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου αδελφού του Ραμίρo (ο οποίος φαίνεται να νυμφεύτηκε τη χήρα βασίλισσα Ουρράκα μπιντ Κασί και χρησιμοποίησε τον βασιλικό τίτλο, αλλά τελικά απέτυχε) και οι γιοι του αδελφού του Oρδόνιο Β΄, μαζί με τους δικούς του μικρούς γιους. Υπάρχει κάποια συζήτηση για την άμεση διαδοχή, αν και τελικά, η οικογένειά του έχασε τον αδελφό του Oρσόνιo Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Πελάγιο, άφησε τρεις γιους από τη Nουνίλα: τον

  • Aλφόνσo, τον
  • Oρδόνιo και τον
  • Ραμίρo. Ο Iμπν Χαλντούν αποδίδει τον Oρδόνιo και τον Ραμίρo στην Ουρράκα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απέκτησε και άλλα παιδιά από κάθε μία από τις γυναίκες του.

Η δεύτερη σύζυγός του Ουρράκα ήταν κόρη του Μπανού Κασί, κυβερνήτη της Tουδέλα. Παντρεύτηκαν το 917.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]