Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρειδερίκος της Τοσκάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος της Τοσκάνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1040
Τοσκάνη
Θάνατος1053
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΒονιφάτιος Γ΄ της Τοσκάνης και Βεατρίκη της Λωρραίνης
ΑδέλφιαΜατθίλδη της Κανόσα

Ο Φρειδερίκος της Κανόσσα, γεννηθείς προς το 1040 και αποβιώσας το 1053 προ της 17ης Δεκεμβρίου, ήταν υιός του Βονιφάτιου Γ΄, Μαρκήσιου της Κανόσσα και της Τοσκάνης, και της Βεατρίκης της Λωρραίνης, ο οποίος υπήρξε Μαρκήσιος της Κανόσσα και της Τοσκάνης από το 1052 έως το 1053.

Ο Φρειδερίκος, ο οποίος έφερε το όνομα του πάππου του από την πλευρά της μητέρας του[1], σε ορισμένες περιπτώσεις ονομαζόμενος και ως Βονιφάτιος (Δ΄), ήταν ακόμη ανήλικος όταν ο πατέρας του, Βονιφάτιος Γ΄, φονεύθηκε στη διάρκεια κυνηγιού στις 6 Μαΐου 1052, ενώ η μητέρα του ανέλαβε την αντιβασιλεία, ωστόσο ο ίδιος απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα πριν από τα τέλη του 1053, υπό συνθήκες τις οποίες οι πηγές της εποχής δεν αναλύουν περαιτέρω. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Ζοζέφ Καλμέτ, δεν άντεξε τις αντίξοες συνθήκες του ταξιδιού, όπως συνέβη με την αδερφή του, Βεατρίκη, κατά τη μεταφορά τους προς τη Γερμανία, μαζί με τη μητέρα τους, η οποία και τους επιβλήθηκε από τον Αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ ο θάνατός του αποτέλεσε την αφορμή για την οργή της Ματθίλδης της Τοσκάνης εναντίον της φρανκονικής αυτοκρατορικής οικογένειας[2].

Ετάφη στο Αββαείο της Παναγίας της Φελόνικα, υπέρ του οποίου η μητέρα του πραγματοποίησε δωρεά στις 17 Δεκεμβρίου 1053, εις μνήμη του συζύγου, του υιού και της μεγαλύτερης κόρης της.

  1. Anthony Stokvis, Manuel d'histoire, de généalogie et de chronologie de tous les États du globe, depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours, préf. H. F. Wijnman, éditions Brill Leyde 1890-1893, réédition 1966, Volume III, chapitre XII, tableau généalogique n° 12 « Généalogie des rois d'Italie et des margraves de Toscane »
  2. Joseph Calmette Le Reich allemand au moyen-âge, Payot, Paris 1951 p. 126.

Εξωτερικός Σύνδεσμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]