Φραν Χίλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραν Χίλι
Ο Φραν Χίλι σε συναυλία με τους Travis το 2007
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςFrancis Healy
ΨευδώνυμοFran Healy
Γέννηση23  Ιουλίου 1973[1]
Στάφορντ[2]
ΚαταγωγήΓλασκώβη, Σκωτία Country flag
EίδοςΡοκ
Ποπ
ΙδιότητεςΤραγουδιστής, Συνθέτης, Στιχουργός
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Κιθάρα, Πιάνο, Φυσαρμόνικα, Μπάντζο
Παρουσία1995-σήμερα
ΣυμμετοχέςTravis
Ιστότοπος
franhealy.com

Ο Φραν Χίλι (Francis "Fran" Healy, 23 Ιουλίου 1973) είναι Σκωτσέζος μουσικός. Είναι ο βασικός τραγουδοποιός και ο τραγουδιστής του μουσικού ποπ/ροκ συγκροτήματος Travis, έχοντας γράψει σχεδόν όλα τα τραγούδια από τα πέντε στούντιο άλμπουμς του. Από το 2010 κάνει και σόλο καριέρα.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίλι γεννήθηκε στο Στάφορντ της Αγγλίας. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σημερινούς τραγουδοποιούς της Μεγάλης Βρετανίας, και έχει εγκωμιαστεί δημόσια από πολυάριθμους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Πωλ Μακάρτνεϋ, Έλτον Τζον και Νόελ Γκάλλαχερ (Oasis). Το 2005, ο Κρις Μάρτιν των Coldplay αποκάλεσε τον εαυτό του «Φραν Χίλι των φτωχών» («a poor man’s Fran Healy»). Στις συνεντεύξεις του, ο Χίλι έχει μιλήσει για τις επιρροές του από τραγουδοποιούς όπως η Τζόνι Μίτσελ, ο Πωλ Μακάρτνεϋ και ο Γκράχαμ Νας. Έχει παίξει με τον Μακάρτνεϋ και τον Νας. Αν και ο Χίλι παίζει κυρίως κιθάρα, συνθέτει επίσης στο πιάνο.

Ακτιβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίλι είναι μέλος του κινήματος Make Poverty History και έπαιξε με τους Travis στις συναυλίες του Live 8, στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο. Έχει επίσης συμμετάσχει στης ηχογράφηση του τραγουδιού Do They Know It's Christmas? από τους Band Aid 20, στους οποίους είναι μέλος. Μέχρι τώρα έχει κάνε δύο ταξίδια στο Σουδάν με την οργάνωση Save the Children, για την οποία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία[3], για να βοηθηθούν τα δέκα εκατομμύρια παιδιά που δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν κάθε χρόνο.

Ακόμα, ο Χίλι είχε λάβει μέρος ως ομιλητής σε πολλές αντιπολεμικές διαδηλώσεις που γίνονταν ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ[4][5].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2000, ο Χίλι έχει σχέση με το Γερμανίδα φωτογράφο, Νόρα Κρυστ. Το πρώτο παιδί τους, ένα αγόρι που ονομάστηκε Κλέυ, γεννήθηκε το Μάρτιο του 2006. Ζουν στο Λονδίνο, ενώ έχουν επίσης ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Σε μια πρόσφατη συναυλία στο Μόναχο, ο Χίλι είπε πως σχεδιάζει να μετακομίσει στη Γερμανία και να πάρει τη γερμανική υπηκοότητα.

Έχει μαύρη ζώνη στο Καράτε, είναι φίλος της stand-up comedy και υποστηρικτής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκλάσκοου Σέλτικ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]