Φραγκίσκος του Βαντόμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος του Βαντόμ
François de Bourbon, comte de Vendôme.jpg
Γέννηση
Βαντόμ
Θάνατος
Βερτσέλλι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Μαρία του Λουξεμβούργου
Τέκνα Αντουανέτα των Βουρβόνων, Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ, Francis de Bourbon, Count of Saint-Pol, Λουδοβίκος των Βουρβόνων του Βαντόμ και Louise de Bourbon
Γονείς Ιωάννης Η΄ του Βαντόμ και Ισαβέλλα του Μπωβώ
Αδέλφια Λουδοβίκος, πρίγκιπας του Ρως-συρ-γιόν, Ρενέ των Βουρβώνων και Ιωάννα του Βαντόμ

Ο Φραγκίσκος του Βαντόμ (François de Bourbon-Vendôme, 1470 - 30 Οκτωβρίου 1495), κόμης του Βαντόμ (1477-1495) ήταν Γάλλος ευγενής, υιός και διάδοχος του Ιωάννη Η΄ κόμητος του Βαντόμ και της Ισαβέλλας του Μποβώ.[1] Διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 7 ετών, την εποχή που ήταν ανήλικος την εξουσία στο δουκάτο διαχειριζόταν ο θείος του Λουδοβίκος.

Γάμος με την Μαρία του Λουξεμβούργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέχθηκε το 1484 και την κομητεία του Μοντουμπλό που ενσωματώθηκε στην κομητεία του Βαντόμ. Ήταν έμπιστος ακόλουθος της Άννας του Μποζέ και του βασιλιά Καρόλου Η΄ της Γαλλίας. Παντρεύτηκε το 1487 την Μαρία του Λουξεμβούργου,[2] χήρα του Ιακώβου της Σαβοΐας, που είχε μεγάλες εκτάσεις στην προίκα της, όπως οι κομητείες του Σαιν Πωλ και Σουασσόν στην Πικαρδία και τον πύργο του Κοντέ που ανήκε στον Οίκο του Λουξεμβούργου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Μαρία του Λουξεμβούργου παιδιά του ήταν:

Είχε επίσης έναν νόθο γιο με την Ισαβέλλα του Γκρινί, τον Ιάκωβο των Βουρβόνων. [3]

Πέθανε πρόωρα στο Βερτσέλλι και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Κάρολος υπό την κηδεμονία της μητέρας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Achaintre, Nicolas Louis, Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de Bourbon,Vol.1, (Rue de L'École de Médecine, 1825), 362.
  2. Achaintre, 366.
  3. Sandret, Louis, Revue nobiliaire historique et biographique, Vol.10, (Libraire Societes des Antiquaires de France, 1875), 488.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Achaintre, Nicolas Louis, Histoire généalogique et chronologique de la maison royale de Bourbon,Vol.1, Rue de L'ecole de Medecine, 1825.
  • Sandret, Louis, Revue nobiliaire historique et biographique, Vol.10, Libraire Societes des Antiquaires de France, 1875.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François, Count of Vendôme της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).