Φλωρεντίνη της Καρθαγένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φλωρεντίνη της Καρθαγένης
Santa florentina.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας
Καρθαγένη
Θάνατος 612
Τόπος ταφής Ισπανία
Υπηκοότητα Ισπανία
Eορτασμός αγίου 27 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μοναχή
Οικογένεια
Αδέλφια Ισίδωρος της Σεβίλλης
Fulgentius of Cartagena
Leander of Seville
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Φλωρεντίνη ήταν ηγουμένη, που γεννήθηκε στην Καρθαγένη τον 6ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του βίου της αφιερώθηκε στην ίδρυση μοναστηριών. Κόρη ευγενούς Ισπανορωμαίου, ήταν η τρίτη ανάμεσα σε πέντε αδέλφια, τέσσερα από τα οποία (ανάμεσά τους και η Φλωρεντίνη) τιμώνται ως άγιοι από την Καθολική Εκκλησία. Τα άλλα αδέλφια που έχουν ανακηρυχθεί Άγιοι είναι ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Λέανδρος και ο Άγιος Φουλχένθιος. Όλοι μαζί είναι γνωστοί ως οι Τέσσερις Άγιοι της Καρθαγένης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Καρθαγένη των Βησιγότθων του 6ου αιώνα, και για την ακρίβεια κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αρειανών ηγεμόνων στο Τολέδο, έζησε ένας διαπρεπής ευγενής, ο Σεβηριανός (ο πατέρας της), στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα (αν και ο αδελφός της, ο Ισίδωρος, τον αναφέρει ως απλό πολίτη). Εκεί θα γεννιόντουσαν τα πέντε παιδιά του: ο Λέανδρος, ο Φουλχένθιος, η Φλωρεντίνη, ο Ισίδωρος και η Θεοδοσία. Κατά τα μέσα του 6ου  αιώνα μετακόμισαν στη Σεβίλλη, όπου ο Άγιος Λέανδρος[1] και ο Άγιος Ισίδωρος[2] έφτασαν μέχρι το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου  και όπου ο Άγιος Φουλχένθιος έγινε επίσκοπος της Έθιχα και της Σεβίλλης.

Όταν ενηλικιώθηκε, η Αγία Φλωρεντίνη, καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει θρησκευτικό βίο παρόμοιο με αυτόν των αδελφών της, κλείστηκε σε ένα μοναστήρι στο Σαν Μπενίτο, το οποίο ορισμένοι τοποθετούν κοντά στην περιοχή Έθιχα της Σεβίλλης και άλλοι στην Ταλαβέρα ντε λά Ρέινα. Γυναίκα με υψηλή μόρφωση κατά γενική ομολογία θα ίδρυε περισσότερα από σαράντα μοναστήρια, τηρώντας τον Κανόνα που έγραψε για αυτήν ο αδελφός της, ο Άγιος Λέανδρος. Ορισμένες ερμηνείες διαβάζουν σε αυτό όχι έναν καθαρά μοναστικό κανόνα, αλλά ένα απλό εγκώμιο της παρθενίας.

Λατρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μνήμη της Αγίας Φλωρεντίνης εορτάζεται στις 20 Ιουλίου, αν και στην Πλασένθια, όπου φυλάσσονται τα λείψανά της, εορτάζεται στις 14 Μαρτίου. Το μεγαλύτερο τμήμα των λειψάνων της φυλάσσεται στην ενορία της Μπερθοκάνα, της επισκοπής της Πλασένθια, αν και λείψανα της Αγίας φυλάσσονται επίσης σε μία ασημένια τεφροδόχο που εκτίθεται στην κεντρική Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού της Μούρθια. Λατρεύεται ιδιαίτερα στην περιοχή Λα Πάλμα του Κάμπο ντε Καρταχένα.

Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι απεικονίσεις των Τεσσάρων Αγίων, τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική, έχουν γίνει κοινός τόπος στην Καρθαγένη στο πέρασμα των αιώνων. Αν και πολλές καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το 1936, σώθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές, όπως τα γλυπτά που φιλοτέχνησε ο Φρανθίσκο Σαλθίγιο το 1755.

Στον Δήμο Κανέτ ντε Μαρ (Βαρκελώνη) βρίσκεται το Κάστρο της Αγίας Φλωρεντίνης που χτίστηκε τον 6ο αιώνα και επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε  από τον αρχιτέκτονα του Μοντερνισμού Lluís Domènech i Montaner.

Στην Έθιχα υπάρχει ένα μοναστήρι με το όνομά της. Ο Καθεδρικός της Καμπάνα[3] (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή) είναι ο μοναδικός στον κόσμο που έχει ως προστάτιδα την Αγία Φλωρεντίνη. Σε αυτόν βρίσκεται μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο Ραούλ Σόλδι. Στην εκκλησία της κρύπτης βρίσκεται ένας πίνακας όπου μπορεί κανείς να δει ένα πορτρέτο της Αγίας Φλωρεντίνης με τα αδέρφια της, με την πόλη της Καμπάνα και τα πιο χαρακτηριστικά της σημεία στο βάθος.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]