Φιλόστρατος ο Λήμνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλόστρατος ο Λήμνιος
Γενικές πληροφορίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
σοφιστής
ρήτορας
Περίοδος ακμής3ος αιώνας

Ο Φιλόστρατος ο Λήμνιος ή Φιλόστρατος ο νεώτερος (έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ρήτορας και σοφιστής της Ρωμαϊκής εποχής. Χρονολογικά ήταν ο τέταρτος σοφιστής της οικογενείας των Φιλοστράτων και έτσι είναι γνωστός και ως Φιλόστρατος Δ΄, υπήρξε εγγονός του Φλάβιου Φιλόστρατου (από πατέρα) και του Φιλόστρατου του πρεσβύτερου (από μητέρα).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν συντάκτης της δεύτερης σειράς Εἰκόνες, η οποία δεν σώζεται πλήρως και είναι το μόνο γνωστό έργο του συντάκτη της. Στον πρόλογο της σειράς αυτής, επαινεί τον πατέρα της μητέρας του, (Φιλόστρατο του Νερβιανού, που συχνά αναφέρεται επίσης ως Λήμνιος), ο οποίος έγραψε την πρώτη σειρά Εἰκόνες και ήταν γαμπρός του διάσημου σοφιστή Φιλοστράτου του Αθηναίου (ή Φλάβιου Φιλόστρατου). Η χρονολόγηση της δεύτερης σειράς του έργου αυτού, κυμαίνεται μεταξύ 250 μ.Χ. και 300 μ.Χ., εάν η προγενέστερη ημερομηνία είναι σωστή, τότε ο Φιλόστρατος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο ομώνυμος άρχοντας της Αθήνας το 255 μ.Χ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Philostratus, Imagines, Loeb Classical Library, introduction to second series; Brill's New Pauly, "Philostratus [8]".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Côté, Dominique. "La figure d'Eschine dans les Vies des sophistes de Philostrate", Cahiers des études anciennes 42 (2005), p. 389-420.
  • Côté, Dominique. "Les deux sophistiques de Philostrate", Rhetorica 24 (2006), 1-35.
  • Public Domain Το παρόν λήμμα ενσωματώνει κείμενο από έκδοση που είναι πλέον κοινό κτήμαChisholm, Hugh, επιμ.. (1911) Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]