Φερδινάνδος του Λεόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φερδινάνδος της Λεόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1192
ΘάνατοςΑύγουστος 1214
Τόπος ταφήςRoyal Pantheon of Santiago de Compostela
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλικίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑλφόνσος Θ΄ του Λεόν και Θηρεσία της Πορτογαλίας, βασίλισσα του Λεόν
ΑδέλφιαΣάντσα, πριγκίπισσα της Λεόν
Ντούλσε της Λεόν
Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης
Αλφόνσος της Μολίνα
ΟικογένειαΚαστιλιανός Οίκος της Ιβρέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος, ισπαν. Fernando (π. 1192 - Αύγουστος 1214) από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέας ήταν διάδοχος του βασιλείου της Καστίλης-Λεόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αλφόνσου Θ΄ του Λεόν και της Τερέζας των Καπετιδών, κόρης του Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας. Η Τερέζα ήταν η πρώτη σύζυγος του Αλφόνσου Θ΄.

Το 1196 ο πάπας κήρυξε τον γάμο των γονιών του άκυρο λόγω συγγένειας και το ζεύγος πήγε να ζήσει στην Αυλή του πατέρα τής Τερέζας, στην Πορτογαλία. Το 1211 απεβίωσε ο Σάντσο Α΄ και η Τερέζα, μετά από συμφωνία με τον Αλφόνσο Θ΄, επέστρεψε στη Λεόν. Με τη βοήθεια του πρώην συζύγου της ήλπιζε να κατοχυρώσει την περιουσία, που της άφηνε ο πατέρας της με τη διαθήκη του και τη οποία διεκδικούσε ο αδελφός της. Κατά τη συμφωνία, ο Αλφόνσος Θ΄ έσπασε τη συμμαχία του με την Καστίλη.

Για τον πάππα, που θεώρησε τον γάμο του Αλφόνσου Θ΄ άκυρο, ο Φερδινάνδος εθεωρείτο νόθος και δεν θα τον διαδεχόταν. Όμως ο κλήρος και ο λαός στήριξε τον βασιλιά του και στις 21 Απριλίου 1211 ο Φερδινάνδος έγινε διάδοχος του Λεόν. Συνυπογράφει καταστατικά με τον πατέρα του, στα οποία αναφέρεται ως "infante (πρίγκιπας) Φερδινάνδος, πρωτότοκος γιος του βασιλιά"[1].

Το 1212 ο Αλφόνσος Θ΄ υπέγραψε τη Συμφωνία της Κοΐμμπρα με τον Αλφόνσο Η΄ της Καστίλης (εξάδελφό του και πατέρα της 2ης συζύγου του Βερεγγαρίας) και τον Αλφόνσο Β΄ της Πορτογαλίας (αδελφό της πρώτης συζύγου του). Η Συμφωνία προέβλεπε τέσσερα κάστρα στα σύνορα της Καστίλης να παραδοθούν στη Λεόν (για να καταστραφούν) με αντάλλαγμα την αναγνώριση των απογόνων του Αλφόνσου Η΄ στο θρόνο της Καστίλης και όχι του Φερδινάνδου.

Ο Φερδινάνδος συνυπέγραψε και άλλες πράξεις με τον πατέρα του. Κατά την επόμενη περίοδο ειρήνης με την Καστίλη, με σκοπό τη μεγάλη αναμέτρηση με τους Μουσουλμάνους[2], δεν εμφανίζεται να υπογράφει καταστατικά· μετά όμως από την περίοδο αυτή υπογράφει ένα το 1213 και ακόμη ένα μετά[3].

Το 1214 απεβίωσε σε ηλικία 22 ετών. Ο ιστορικός Λούκας του Τουύ αναφέρει ότι "τον όμορφο νέο θρήνησε βαθιά ο πατέρας του"[4] και έκανε την ταφή του στον καθεδρικό του Αγ. Ιακώβου της Κομποστέλα. Εκεί είχε ταφεί και ο πάππος του διαδόχου, ο Φερδινάνδος Β΄ του Λεόν[5]. Επόμενος διάδοχος έγινε ο Φερδινάνδος Γ΄, γιος του Αλφόνσου Θ΄ από τη 2η σύζυγό του Βερεγγάρια.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bianchini, Queen's Hand, 96–97. The title infante was granted to royal sons and infanta to daughters.
  2. Bianchini, Queen's Hand, 99–100.
  3. Bianchini, Queen's Hand, 288 n. 97.
  4. Bianchini, Queen's Hand, 97.
  5. Bianchini, Queen's Hand, 102.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bianchini, Janna. The Queen's Hand: Power and Authority in the Reign of Berenguela of Castile. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2012.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand of León (died 1214) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).