Φαλλός ο πολύχρωμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαλλός ο πολύχρωμος
(Phallus multicolor)

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Μύκητες (Fungi)
Συνομοταξία: Βασιδιομύκητες (Basidiomycota)
Ομοταξία: Αγαρικομύκητες (Agaricomycetes)
Τάξη: ......... (Phallales)
Οικογένεια: ........ (Phallaceae)
Γένος: Φαλλός (Phallus)
Είδος: Φ. ο πολύχρωμος (P. multicolor)
Διώνυμο
Φαλλός ο πολύχρωμος
(Phallus multicolor)

(Berk. & Christopher Edmund Broome (Broome)) Mordecai Cubitt Cooke (Cooke) (1882)
Συνώνυμα

Dictyophora multicolor Berk. & Broome (1883)

Ο Φαλλός ο πολύχρωμος (Phallus multicolor), είναι ένα είδος μύκητα της οικογένειας Phallaceae ή "stinkhorns".

Περιγραφή και εμβέλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παρόμοιο στην συνολική εμφάνιση με το Phallus indusiatus, αλλά έχει πιο έντονα χρώματα καπ,[Σημ. 1] stipe[Σημ. 2] και indusium,[Σημ. 3] και συνήθως είναι μικρότερο. Βρίσκεται στην Αυστραλία, το Γκουάμ, τη Σουμάτρα, την Ιάβα, τη Βόρνεο, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ζαΐρ, το Τομπάγκο,[1] καθώς και τη Χαβάη.

Φαλλός ο πολύχρωμος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο πηλέας (μυκητολογία) ή καπ, είναι η τεχνική ονομασία για το καπάκι ή το καπάκι που ομοιάζει με μέρος ενός basidiocarp ή ασκοκάρπιο (σώμα καρποφόρων μυκήτων) το οποίο υποστηρίζει μια επιφάνεια σπορίων που φέρει, το hymenium.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Στη μυκητολογία, ένα stipe (/staɪp/) είναι το στέλεχος ή το σαν-στέλεχος χαρακτηριστικό που υποστηρίζει το καπάκι του μανιταριού.
  3. Ένα sorus (πληθ. sori), είναι ένα σύμπλεγμα από σποραγγεία (δομές οι οποίες παράγουν και που περιέχουν σπόρια) σε φτέρες και μύκητες. Αυτή η Νέα Λατινική λέξη είναι από το Αρχαίο Ελληνικό σωρός (στοίβα, σωρός, σωρεία). Στους μύκητες και τις λειχήνες, το sorus περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα. Σε ορισμένα κόκκινα φύκια μπορεί να λάβει τη μορφή μιας καχεξίας εντός του θαλλού. Στις φτέρες, αυτά σχηματίζουν μια κιτρινωπή ή καφετή μάζα στην άκρη ή στο κάτω μέρος ενός εύφορου φύλλου. Σε ορισμένα είδη, προστατεύονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης από μια κλίμακα ή μεμβράνη του ιστού που ονομάζεται αμφίεσμα (indusium), το οποίο σχηματίζει ένα σαν-ομπρέλα κάλυμμα.
Παραπομπές σημειώσεων
  1. Moore-Landecker, E: "Fundamentals of the Fungi", page 560. Prentice Hall, 1972.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Phallus multicolor (έκδοση 722656825) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).